Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Αντιπροέδρου της Βουλής βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Κρεμαστινού για την υποστελέχωση της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου προσήλθε να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Νικόλαος Τόσκας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε τη σημασία της επαρκούς στελέχωσης της Αστυνομίας των Δωδεκανήσων περιγράφοντας ως σοβαρότατες συνέπειες πρωτίστως στον τουρισμό τις πολύωρες καθυστερήσεις των επιβατών στα αεροδρόμια αλλά και την περιορισμένη φύλαξη που προκαλούνται από την έλλειψη αστυνομικών. Κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας τους καταλόγους κατανομής των αστυνομικών για να διαπιστώσει πού υπάρχει υπερστελέχωση προκειμένου να μεταφέρει υπηρετούντες προς τα Δωδεκάνησα.

Ο Υπουργός επέδειξε κατανόηση στα προβλήματα που του εξέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και, τόσο κατ’ ιδίαν όσο και από το βήμα της Ολομέλειας, του απάντησε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μεταφερθούν στελέχη επιπλέον των όσων μεταφέρονται αυτές τις μέρες. Πρόσθεσε ότι θα δώσει εντολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας να δει από τον κατάλογο τι περιθώρια υπάρχουν για υποστήριξη της τουριστικής προσπάθειας των Δωδεκανήσων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, καταθέτω τα αιτήματα των Ενώσεων των Αστυνομικών Δωδεκανήσου προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας και του Δημάρχου Ρόδου προς τον Υπουργό, όπου βλέπει κανείς ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής και ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Και το πρόβλημα είναι ότι δεν εμφανίζεται ο Βουλευτής, για να ικανοποιήσει το συνδικαλιστικό, εάν θέλετε, αίτημα των αστυνομικών, αλλά είναι πρόβλημα ουσίας. Το πρόβλημα ουσίας, που επικαλούνται και ο Δήμαρχος και οι Ενώσεις Αστυνομικών, είναι ότι η περιοχή έχει τρία μεγάλα διεθνή Αεροδρόμια, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κω. Είναι πύλη εισόδου και από τα λιμάνια της έχει επτά πύλες εισόδου. Έχει δύο hotspots και έχει μια συνεχή ροή προσφυγικών ροών και Ρομά το καλοκαίρι, που ουσιαστικά κάνουν αδύνατη τη λειτουργία της Αστυνομίας.

Από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται ότι σε άλλες περιοχές υπάρχει υπερδιπλάσιος αριθμός αστυνομικών και αναφέρουν τις περιοχές της Λάρισας, του Έβρου, των Ιωαννίνων και άλλες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι, όπως αναφέρουν, ότι περιμένουν οι τουρίστες ακόμη και τέσσερις ώρες στα αεροδρόμια για να μπουν στη χώρα, πράγμα το οποίο κάνει πολύ κακό στον τουρισμό.

Άρα, είναι σοβαρά τα αιτήματα τα οποία ισχυρίζονται. Και τα αιτήματα αυτά τη λύση τους την έχουν στην καλύτερη κατανομή.

Συνεπώς, η παράκληση προς τον Υπουργό είναι να διαβιβάσει όλα αυτά τα αιτήματα στον Αρχηγό της Αστυνομίας, να κάνει μια καλύτερη κατανομή του προσωπικού της Αστυνομίας, διότι πλήττεται ο τουρισμός, σε τελική ανάλυση. Εγώ θυμάμαι ότι κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Ευρώπης, για να μπει κανείς στα αεροδρόμια, έκανε δύο ώρες και δυσανασχετούσε όλος ο κόσμος. Τώρα δεν υπάρχει κανένα αεροδρόμιο που να περιμένεις τρεις και τέσσερις ώρες, κανένα ευρωπαϊκό τουλάχιστον. Και επειδή οι ξένοι μας είναι κυρίως Ευρωπαίοι, βλέπουν ή μπαίνουν σε μια χώρα που δίνει εξετάσεις από την πρώτη στιγμή αρνητικές για την ίδια τη χώρα.

Άρα, το αίτημα δεν είναι συνδικαλιστικό –το επαναλαμβάνω- είναι ουσιαστικό και, αν θέλετε να φθάσουμε μέχρι αυτού του σημείου, και εθνικό, αφού πρέπει να εξυπηρετηθεί ο τουρισμός που είναι η βιομηχανία της χώρας που όλοι αναγνωρίζουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):

Θα μπω στο θέμα που έθιξε ο κ. Κρεμαστινός, την αγωνία του οποίου καταλαβαίνω, όπως καταλαβαίνω την αγωνία και των εκπροσώπων σε αυτόν τον χώρο από όλες τις τουριστικές περιοχές και ειδικά, αν θέλετε, τις περιοχές της Δωδεκανήσου που η οικονομία της στηρίζεται κύρια στον τουρισμό.

Τις δυσχέρειες τις ξέρετε. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μειωμένες προσλήψεις στην Αστυνομία. Οι μεταναστευτικές ανάγκες απορροφούν ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας και του δυναμικού της Αστυνομίας. Τώρα, αυτόν το μήνα έγιναν πολλές μεταθέσεις –δεκαεννιά- πολλές αποσπάσεις –έξι- για κάλυψη των εποχιακών αναγκών. Μιλάω για είκοσι αστυνομικούς και εξήντα δόκιμους αστυφύλακες στην περιοχή της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα για το Αεροδρόμιο της Ρόδου δεκαέξι αστυνομικοί και τριάντα δόκιμοι, οι οποίοι ή ανέλαβαν χθες ή αναλαμβάνουν σήμερα υπηρεσία. Θα μου πείτε δόκιμοι; Δόκιμοι. Οι δόκιμοι αστυφύλακες μπορούν να εκτελέσουν υπηρεσία που έχει σχέση με τον έλεγχο των διαβατηρίων. Αυτές τις ημέρες εκπαιδεύτηκαν και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εμπειρία γι’ αυτόν τον σκοπό.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι χρόνοι τους οποίους αναφέρατε είναι λίγο υπερβολικοί. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πρόβλημα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το αναφέρουν οι ίδιοι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Σε όλη την Ελλάδα, όμως, ζητούν επιπλέον αστυνομικό προσωπικό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Όπως σας είπα, στέλνουμε προσωπικό αυτές τις ημέρες. Θα κοιτάξουμε εάν μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε από άλλες περιοχές όπου δεν είναι τόσο απαραίτητοι οι αστυνομικοί αυτόν τον καιρό, προκειμένου να βοηθήσουν την τουριστική προσπάθεια των νησιών της Δωδεκανήσου.

Στον Αερολιμένα της Ρόδου δημιουργήθηκε τον Μάιο Γραφείο Τουριστικής Αστυνομίας, όπως και σε άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, τα οποία βοηθούν αυτήν την προσπάθεια. Δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους αστυνομικούς να αντιμετωπίζουν και να ενεργούν όχι με γραφειοκρατική αντίληψη, αλλά με βάση τους κανονισμούς και τις πραγματικές ανάγκες, και σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε υπέρμετρα να αυξήσουμε το προσωπικό, όμως κάνουμε ό,τι μπορούμε και όπως σας είπα και πριν στην ιδιωτική μας συζήτηση, θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):

Πράγματι, όσα είπε ο Υπουργός τα κατανοώ, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω να ζητήσετε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να δώσει έναν κατάλογο των αριθμών που ισχυρίζονται και ο Δήμαρχος και οι Αστυνομικοί της Δωδεκανήσου ότι γίνεται ανισοκατανομή, δηλαδή πόσοι υπηρετούν στα Γιάννενα, πόσοι υπηρετούν στη Λάρισα, πόσοι υπηρετούν στον Έβρο. Βεβαίως, αυτά θα απαντηθούν και κανένας δεν έχει τη διάθεση να ψέξει κανέναν, διότι, αν δεν υπάρχουν αστυνομικοί, είναι πρόβλημα να βρούμε αστυνομικούς, αλλά να υπάρχει ανισοκατανομή και να υπάρχει ένα αίτημα να είσαστε δικαιότεροι, είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί. Οπότε νομίζω ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να δώσει αυτό τον κατάλογο, να τους κοινοποιηθεί, οπότε δεν θα υπάρχει και ουσιαστικό θέμα συζήτησης.

Τώρα όσον αφορά την προσπάθεια που κάνετε -και δεν την αμφισβητώ- να αυξηθούν οι αριθμοί, θα σας παρακαλούσα και εγώ να την κάνετε πιο έντονα, διότι πράγματι η περιοχή αυτή πλήττεται συγκριτικά με άλλες περιοχές.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):

Σε ό,τι αφορά το θέμα που συζητάμε, υπάρχει γενικότερη γκρίνια από όλες τις περιοχές. Ξέρετε ότι όλοι ζητούν. Όμως, τα όρια είναι περιορισμένα και οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι. Παρ’ όλα αυτά, θα δώσω εντολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας να κοιτάξει τι περιθώρια υπάρχουν. Και όταν λέω ότι θα δώσω εντολή, ξέρετε ότι ενεργούμε γρήγορα σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να δούμε από πού μπορούν να αποσυρθούν αστυνομικοί και να βοηθήσουν την τουριστική προσπάθεια των νησιών της Δωδεκανήσου. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.