Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στο Black Monday.gr:

Ναι, έχω ερωτευτεί όσο οι πρωταγωνιστές μου

ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣΤρία χρόνια μετά το «Αν», ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επέστρεψε στην κινηματογραφική οθόνη με μία ταινία ύμνος στην αγάπη και στη ζωή. «Ένας άλλος κόσμος», ο τίτλος της ταινίας που πραγματεύεται τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης μέσω έξι διαφορετικών προσωπικοτήτων, με ανθρώπους που βιώνουν μία εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. «Δεν υπάρχει λάθος έρωτας, μόνο αδιέξοδος», λέει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ενώ βρίσκεται στη Ρόδο, αποκαλύπτοντας ότι έχει ερωτευτεί και αυτός στο μέγεθος που ο έρωτας περιγράφεται στις ταινίες του.

Η ταινία «Ένας άλλος κόσμος», απελευθερώνει την ιστορία του Έρως και της ψυχής, με την Ψυχή να αναβιώνει με το φιλί του Έρωτα. Πρόκειται για μία ερωτική τριλογία με φόντο την Ελλάδα της οικονομικής, εργασιακής, κοινωνικής και μεταναστευτικής κρίσης. Τρία ζευγάρια βιώνουν τον απόλυτο έρωτα, που έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες διλήμματα, εμπόδια και ανατροπές. Μία τριλογία διαφορετικής … καταγωγής, που μεταφέρει διδάγματα ζωής για τις λάθος επιλογές των ανθρώπων, για τη λαθεμένη στάση τους στη ζωή, για τη μοίρα που στέκεται τιμωρός απέναντι στις ίδιες τις πράξεις μας.

Μία ταινία με διεθνές καστ και με ιδιαίτερα ταλαντούχους Έλληνες ηθοποιούς, που ο καθένας εξ’ αυτών ξεχωρίσει με τη μοναδική ερμηνεία του και όλοι μαζί συντελούν στην ανάπτυξη έντονων και δραματικών συναισθημάτων που σε καθηλώνουν.

Στην πρώτη ιστορία αγάπης ο έρωτας χτυπά την πόρτα μίας Ελληνίδας φοιτήτριας και ενός μετανάστη από τη Συρία. Η σχέση τους κρυφή και αδιέξοδη, κυρίως για τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο. Στη δεύτερη ιστορία, ένας εγκλωβισμένος πατέρας σε έναν αδιέξοδο γάμο, με σωρεία υποχρεώσεων και με το εργασιακό του μέλλον αβέβαιο στα πρόθυρα της κατάθλιψης, ερωτεύεται μία Σουηδέζα που ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να απολύσει εργαζόμενους, ώστε να εξυγιάνει την εταιρία που ο ίδιος …εργάζεται! Τραγικός ο ρόλος ενός φίλου του, υπαλλήλου στην εταιρία. Στην τρίτη ιστορία ο βραβευμένος με Όσκερ Τζ. Κ. Σίμονς και η Μαρία Καβογιάννη, αναγεννούν τον αγνό έρωτα και παρουσιάζουν την ευκαιρία που δίδεται στους ανθρώπους, μία δεύτερη ευκαιρία, λέγοντάς μας πως ποτέ δεν είναι αργά…

Τι σημαίνει όμως αυτή η ταινία για τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη;

Συνέντευξη στην εκδότρια Άννα Σαρρή

«Ένας άλλος κόσμος», γιατί «Ένας άλλος κόσμος»;

ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ 3«Πρόκειται για έναν τίτλο που έχει διαφορετικές διαστάσεις και διαφορετικές οπτικές. Έναν τίτλο με διαφορετικά νοήματα. Καταρχήν μιλάμε για ανθρώπους που είναι από διαφορετικούς κόσμους που ενώνονται από διαφορετικές χώρες. Επίσης, ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Ένας άλλος κόσμος γιατί όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται θεωρώ ότι μπαίνουν σε μία κατάσταση που τα βλέπουν όλα σαν να είναι σε έναν άλλο κόσμο. Ακριβώς γιατί μιλάμε για μία ιστορία για τον έρωτα και μία ιστορία αγάπης. Όταν τελείωσε η ταινία και την είδα στο μοντάζ αυτός ήταν ο τίτλος που περιλάμβανε τα πάντα για μένα».

Ένας άλλος κόσμος, μπορεί να είναι υπαρκτός κόσμος;

«Πιστεύω ότι ναι, ένα κομμάτι του ναι».

Πως επιλέξατε τη σύνδεση τριών διαφορετικών ιστοριών, διαφορετικών πολιτισμών, ανθρώπων;

«Μετά το Αν, ήθελα να ανοίξω τη βεντάλια σε σχέση με τον έρωτα και τους ήρωες, οπότε αποφάσισα να γράψω για τρεις διαφορετικές γενιές, να δω μέσα από διαφορετικά μάτια την ιστορία του έρωτα και της ψυχής, αφού αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που διαπερνάει όλη την ταινία. Τον έρωτα γενικά όμως, και να τον δω από τρεις διαφορετικές γενιές, τη γενιά των 20, των 40 και των 60, πως αντιδρούν οι άνθρωποι στο κομμάτι του έρωτα και πόσο μάλλον όταν τα ζευγάρια είναι μεικτά, δεν μιλάνε καν την ίδια γλώσσα».

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, θεωρεί πως το συναίσθημα είναι το σημαντικό στη ζωή;

«Δεν το θεωρεί ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Γενικά το πιστεύουν αυτό. ‘Όλοι έχουμε ένα συναίσθημα, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, άλλοι μπορεί να το φοβούνται αυτό το συναίσθημα, το συναίσθημα του έρωτα».

Πόσο εύκολο ήταν να επιτευχθεί συνεργασία με έναν ηθοποιό που του έχει απονεμηθεί οscar και πως είναι να παίζεις – να συμπρωταγωνιστείς με έναν τέτοιο άνθρωπο;

ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ 1«Να παίζεις με έναν τέτοιο άνθρωπο είναι μία πολύ εποικοδομητική εμπειρία. Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί, γιατί έπεσε στα χέρια του το σενάριο, ο ατζέντης του, του το έδωσε. Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις, με τόσο πολυάσχολους ανθρώπους που είναι στο Χόλυγουντ, ουσιαστικά είναι να βρεθείς τη σωστή στιγμή να πάρει στα χέρια του το σενάριο και έστω να το διαβάσει. Εγώ συγκυριακά ομολογώ ότι ήμουν πολύ τυχερός που βρέθηκε στα χέρια του το σενάριο. Όλα λειτούργησαν πολύ απλά και πολύ βατά, του άρεσε πάρα πολύ επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε ότι του αρέσει και μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τότε».

Ότι αγγίζετε γίνετε επιτυχία. Υπάρχει κάποιο μυστικό γι’ αυτό ή πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς;

«Μόνο το Αν έχω κάνει. Αυτή είναι η δεύτερη ταινία μου».

Δεν έχετε κάνει μόνο το Αν, έχετε γράψει σήριαλ, έχετε πρωταγωνιστήσει στην τηλεόραση, έχετε κάνει τηλεταινίες.

«Δεν μπορώ να αποστασιοποιηθώ και να κρίνω τον εαυτό μου αντικειμενικά. Είναι δύσκολο για μένα. Εγώ μπορώ να σου πω τι είναι αυτό που κάνω και αυτό που κάνω είναι αυτό που αγαπάω, το κάνω προσωπικό, είναι η ζωή μου και χαίρομαι πάρα πολύ βέβαια που αυτό που κάνω τις περισσότερες φορές αρέσει. Αυτό σημαίνει νομοτελειακά ότι σε μία καριέρα, πάντα θα κάνεις και κινήσεις που μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους».

Ένα μήνυμα, μία δήλωση, για την τέχνη, τον πολιτισμό;

ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑ ΡΟΔΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ«Η τέχνη γενικότερα πάντα στέκεται απέναντι από μία κρίση όχι αυτή που περνάει μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη. Οπότε το ότι γίνονται πράγματα σε αυτή την εποχή είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, αισιόδοξο, και τουλάχιστον υπάρχουν δουλειές που μας κάνουν να ταξιδεύουμε. Δεν μιλάω μόνο για τη δική μου δουλειά, αλλά για όλες τις δουλειές, γίνονται πολύ ωραίες δουλειές και στην επαρχία και το θέατρο πάει πολύ καλά. Οι άνθρωποι και η τέχνη είναι πάντα δεμένοι».

Μία προσωπική ερώτηση.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έχει ερωτευτεί ποτέ τόσο, όσο οι πρωταγωνιστές στην ταινία του, στην πορεία της ζωής του;

«Στη ζωή του ναι, έχει».

Πηγή: www.blackmonday.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.