Ο αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς δήλωσε σήμερα στη Βουλή: «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στην Δικαιοσύνη και τερτίπια που χρησιμοποιούνται για την παρεμπόδιση του έργου της»

Κυκλώματα που λειτουργούν εντός της Δικαιοσύνης και παρεμποδίζουν το έργο της κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της αναγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σημείωσε ότι τιμά την συντριπτική πλειοψηφία των εισαγγελέων επισήμανε όμως: «Γνωρίζω επίσης πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Τέλος γνωρίζω και τα νομικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι, για την παρεμπόδιση του έργου τους».

Πάντως, ο νέος υπουργός δεν απέφυγε τα ευχολόγια και τις αναφορές σε συγγραφικά κλισέ για να τα υποστηρίξει και να πείσει πως το επόμενο διάστημα η δημόσια ζωή θα απαλλαγεί «από την βδέλλα της διαφθοράς που μας απομυζά όλους».

«Η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί δέσμευση και βασικό πυλώνα της κυβέρνησης. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια ούτε με μεγαλεπήβολα σχέδια» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Παπαγγελόπουλος για να θυμίσει την φράση του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα στο μυθιστόρημα «Γατόπαρδος»: «αν θέλουμε να μην αλλάξει τίποτε, πρέπει όλα ν’ αλλάξουν».
Σε άλλο σημείο κατέφυγε στους άθλους του Ηρακλή για να υποστηρίξει ότι η διαφθορά είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Παρομοίασε την κυβέρνηση με τον Ηρακλή που έκοβε τα κεφάλια και κάλεσε το πολιτικό σύστημα να συνδράμει ως σύντροφος του ήρωα για να μην «φυτρώσουν περισσότερα κεφάλια».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ήδη έχει συνταχθεί σχέδιο 47 δράσεων για την περίοδο 2015-2018 που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

–  Αναβάθμιση ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και συγχώνευση τους με στόχος για καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα

–  Αναβάθμιση εισαγγελέων κατά διαφθοράς. Περισσότεροι εισαγγελείς με εξουσίες

–  Συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ελεγκτικών μηχανισμών

–  Υιοθέτηση ευρωπαϊκών προτύπων

–   Διάχυση πληροφοριών

–   Χάραξη στρατηγικής στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης και κυρίως σε τομείς όπως Υγεία , Άμυνα, Συμβάσεις, δημόσια έργα κ.α

–   Αναμόρφωση συστήματος σύναψης συμβάσεων

–   Αναμόρφωση συστήματος προμηθειών υγείας

–   Νέο πλαίσιο για πάταξη λαθρεμπορίας καυσίμων, αλκοόλ, καπνικά προϊόντα

–   Ενιαίο σύστημα υποδοχής καταγγελιών στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης με εισαγωγή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς

–   Κατά προτεραιότητα δημιουργία νέου πλαισίου για το πολιτικό χρήμα.

–   Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εξέλιξη ελεγκτικών μηχανισμών.

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.