ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ: Αγάπη, δάκρυα, ευχές, χρυσά και ρόδι, μερικά από τα στοιχεία του μυστηρίου!

IMG_2600Μαντινάδες με ευχές για τη νύφη και το γαμπρό τραγουδούσαν συγγενείς και φίλοι στο μελλοντικό ανδρόγυνο, λίγο πριν την τέλεση του μυστηρίου. Στο σπίτι της νύφης, Σοφίας Οικονομίδη, οι γονείς της, οι αδελφές της, η γιαγιά της, συγγενείς και φίλοι της έδιναν ευχές μετά μουσικής, ενώ δάκρυα πλημμύριζαν τα μάτια της νύφης και όχι μόνο… Το ίδιο σκηνικό και στο σπίτι του γαμπρού, Γιώργου Νιωτή, που παντρεύτηκε την αγαπημένη του!

Περίπου μία ώρα πριν την προγραμματισμένη για την τέλεση του μυστηρίου στον Ιερό Ναό της Καρπάθου, η μητέρα της νύφης και μέλλουσα πεθερά του γαμπρού, συνοδεία συγγενών και φίλων, οργάνων και σημαιών, κατευθύνθηκαν στο σπίτι του γαμπρού και ζήτησαν να έρθει στο σπίτι τους και να πάνε μαζί με την κόρη τους στην Εκκλησία, ώστε να παντρευτούν, όπως επιβάλλει το έθιμο στην Κάρπαθο. Ο γαμπρός δέχτηκε και μαζί με την οικογένειά του πήγε στο σπίτι της νύφης, όπου στην πόρτα τον περίμενε το νυφικό πάπλωμα το οποίο και έπρεπε να περάσει, αλλά και το ρόδι, που έπρεπε να σπάσει, για να ριζώσει η αγάπη και το σπιτικό τους!

IMG_2539Αφού ο γαμπρός πέρασε το πάπλωμα και έσπασε το ρόδι, η πεθερά του θα τον αγκαλιάσει θα του φορέσει ένα φουλάρι λευκό και θα το στολίζει με χρυσά που θα του κάνει δώρο, για το γάμο.

Στους παραβρισκόμενους, συγγενείς και φίλους, προσέφεραν με το κουταλάκι το παραδοσιακό γλυκό του γάμου της Καρπάθου, καθώς και ένα σωρό άλλα εδέσματα, όπως μπακλαβάδες Καρπάθικους.

Γαμπρός και νύφη, αγκαλιασμένοι και με δάκρυα στα μάτια, οδηγήθηκαν στην εκκλησία, όπου οι παραβρισκόμενοι τους γέμισαν με ρύζι, όταν ακούστηκε το «Ἡσαΐα χόρευε, ἡ Παρθένος», με τον πατέρα της νύφης, πάτερ Μιχαήλ, να τελεί το μυστήριο και τη μητέρα της Φωτεινή, μαζί με τη γιαγιά της Μαριγούλα, αλλά και το σύνολο των συγγενών της νύφης και του γαμπρού.

Με την ολοκλήρωση του μυστηρίου θα ακολουθήσει γλέντι μέχρι το πρωί, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδι, φαγητό, εκατοντάδες εδέσματα και πολύ αγάπη!!!

Tο Black Monday, εύχεται στους νεόνυμφους βίον ανθόσπαρτον,

γεμάτο αγάπη, ευτυχία, καλοσύνη, ειλικρίνεια, σεβασμό και ευημερία σε όλα τα επίπεδα.

IMG_2507

Leave a Reply

Your email address will not be published.