ΚΑΛΥΜΝΟΣ – Παρθενικό ταξίδι 77 χρόνια μετά!

ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΙΚΟ ΚΑΛΥΜΝΟΣΣτη θάλασσα της Καλύμνου έπεσε ο αχταρμάς «Γεώργιος Τριπολίτης», το θρυλικό και ιστορικό σφουγγαράδικο, που λειτουργούσε το 1938, όντας το πρώτο σφουγγαράδικο. Ο Νίκος Σαρούκος, γιος του ιδιοκτήτη του καρνάγιο της Καλύμνου, έχοντας στην κατοχή του το αρχικό (πρωτότυπο) σχέδιο του σφουγγαράδικου του έδωσε ξανά ζωή και το έριξε στο αλμυρό νερό της Καλύμνου.

Το σφουγγαράδικο (αχταρμάς όπως λέγεται ορθότερα) λειτουργούσε από το 1938 έως και το 1980. Η ιστορία του μεγάλη και ανεκτίμητη, καθώς ήταν το πρώτο σφουγγαράδικο του νησιού, ενώ βρίσκονται εν ζωή δύο από τους καπετάνιους του και τρείς από τους δύτες του. Ο αχταρμάς «Γεώργιος Τριπολίτης» φέρει μηχανή 100 έτων του Παπαθανασίου και διαθέτει χειροκίνητη αντλία.

ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΙΚΟ ΚΑΛΥΜΝΟΣ 3«Είναι ένα γνήσιο σφουγγαράδικο, έτοιμο και για καταδύσεις», αναφέρει ο Νίκος Σαρούκος, μιλώντας στο Black Monday.gr, ενώ εξηγεί ότι ο ίδιος το έφερε στην αρχική του μορφή, ακριβώς έτσι όπως ήταν το 1938 και το έριξε στη θάλασσα προκειμένου οι κάτοικοι της Καλύμνου, αλλά και οι επισκέπτες της, να γνωρίσουν την ιστορία του, σαν μουσείο! Ιστορικό μουσείο στη θάλασσα!

Ο αχταρμάς «Γεωργίος Τριπολίτης» έκανε ξανά χθες το πρώτο του ταξίδι, έπειτα από το αντίστοιχο πρώτο που είχε κάνει το 1938. Μία μοναδική προσπάθεια άξια συγχαρητηρίων, επιβραβεύσεων, αλλά και αναγνώρισης ακόμη και από την ίδια την πολιτεία.

Πηγή: Black Monday.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.