Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Ντένις ΜακΝτόνα, διαθέτει γνώσεις και εμπειρία, προσόντα που κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να μην θεωρούσαν απαραίτητα

«Κανείς δεν εργάζεται πιο σκληρά από τον ΜακΝτόνα», είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όταν ανακοίνωνε τον Ιανουάριο του 2013 πως ανέθετε στον Ντένις ΜακΝτόνα την θέση επιτελάρχη του Λευκού Οίκου.

Στον 47χρονο ΜακΝτόνα αναφέρθηκε εμμέσως και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Χριστόφορος Βερναδάκης όταν σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τους οικογενειακούς διορισμούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε: «Δηλαδή ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμβούλους της επιλογής του προέδρου των ΗΠΑ; Δηλαδή αμφισβητείται το δικαίωμα ένα πολιτικό πρόσωπο να έχει ένα γραφείο ως Chef de Cabinet;».

Δεν αμφισβητείται το δικαίωμα ένα πολιτικό πρόσωπο να επιλέξει τον επιτελάρχη του, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για έναν προσωπάρχη είναι να διαθέτει, μεταξύ άλλων, προσόντα, πείρα, εμπειρία διοίκησης και ταλέντο στη διαχείριση προσωπικού.

Όλα τα παραπάνω διαθέτει ο «Chief of Staff», δηλαδή ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Ντένις ΜακΝτόνα, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βερναρδάκης, χωρίς ίσως να γνωρίζει πως ο 47χρονος έχει πολύχρονη εργασιακή εμπειρία σε σημαντικές θέσεις στο Κογκρέσο και βρίσκεται στο πλευρό του Ομπάμα από το 2008 όταν συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού προέδρου.

Ο γεννημένος στο Στιλγουότερ της Μινεσότα, ΜακΝτόνα, ο οποίος είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο Ομπάμα το 2013 τον χαρακτήριζε «ακούραστο».
Ο ΜακΝτόνα, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Τζακ Λιου, αφότου διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, είναι ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Ομπάμα, που εργάστηκε σκληρά για την προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού προέδρου.

Πριν αναλάβει τη θέση αυτή, όμως, και συγκεκριμένα από το 1996 μέχρι το 1999 ο ΜακΝτόνα εργάστηκε σαν βοηθός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου εστίασε στις σχέσεις με την Λατινική Αμερική, ενώ αργότερα εργάστηκε στο Κογκρέσο, ως σύμβουλος για την εξωτερική πολιτική για τον Δημοκρατικό πρώην γερουσιαστή και επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ.

Μετά την ήττα του Ντασλ το 2004, ο ΜακΝτόνα ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του γερουσιαστή Κεν Σαλαζάρ, ενώ ήταν κεντρικός συνεργάτης του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο.

Το 2007 κλήθηκε να αναλάβει επικεφαλής πολιτικού συμβούλου εξωτερικών υποθέσεων στο γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα, θέση που διατήρησε και κατά την προεκλογική καμπάνια.

Ο ΜακΝτόνα, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Σεν Τζον στο Κολετζβιλ της Μινεσότα και διαθέτει μάστερ στην Ιστορία και την Ισπανική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, διετέλεσε σύμβουλος ασφάλειας από τον Οκτώβριο του 2010 ως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ χρημάτισε επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για την στρατηγική επικοινωνίας.

Ο σημαντικός ρόλος του στο πλευρό του Ομπάμα αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες του που διέρρευσαν μέσα από το περίφημο «Situation Room» του Λευκού Οίκου, αίθουσα όπου διαχειρίζονται  έκτακτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όταν το 2011 η ομάδα SEAL επιχειρούσε στο Πακιστάν για τον εντοπισμό και στη συνέχεια το θάνατο του επικεφαλής του Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Επισημαίνεται πως ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου τοποθετείται από τον ίδιο τον πρόεδρο και δεν χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας, ενώ ανάμεσα στα καθήκοντά του είναι η επιλογή και η επιτήρηση προσωπικού του Λευκού Οίκου, ο έλεγχος όσων μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Οβάλ Γραφείο, η διαχείριση πληροφοριών από τον Λευκό Οίκο, η προστασία των συμφερόντων του προέδρου, η διαπραγμάτευση με το Κογκρέσο και άλλα εκτελεστικά όργανα, ενώ συμβουλεύει τον πρόεδρο για ποικίλα θέματα.

Στιγμιότυπα από τις συνομιλίες Ομπάμα – ΜακΝτόνα

Η ημέρα που ο ΜακΝτόνα ανέλαβε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.