Κ. Μητσοτάκης: Γιατί κύριε Τσίπρα τόση βιασύνη να πληρώσουμε την προκαταβολή; Λ. Αυγενάκης: Την ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα, δίνει προκαταβολή για τα «σαπάκια» Α.Λοβέρδος: Είναι συναρμόδιος ο ΥΠΟΙΚ να υπογράφει για προκαταβολή 40 εκατ;-Σ.Δανέλλης: Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους κ.κ. Καμμένο και Τσακαλώτο

Πολιτική θύελλα έχει σηκώσει η νέα αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την απόφαση της κυβέρνησης να εκταμιεύσει την πρώτη δόση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τα τέσσερα ιπτάμενα «σαπάκια», την ώρα που αναζητά ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή των επώδυνων διατάξεων του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση εν κρυπτώ -όπως αποφάσισε και το deal των 500 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού- κατέβαλε την εβδομάδα που μας πέρασε στους Αμερικανούς προκαταβολή ύψους 40 εκατ. δολαρίων για την ενεργοποίηση της σύμβασης ανακατασκευής των υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Lockheed Martin.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Tσίπρα δεν ανακοίνωσε το παραμικρό για την απόφαση της να εκταμιεύσει 40 εκατ. δολάρια, ενεργοποιώντας μια σύμβαση που έμενε ανενεργή επί μήνες αφού η χώρα φλέρταρε με την ολοκληρωτική καταστροφή και τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια.

Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θέλει να προβάλει την εικόνα ότι δεν λειτουργεί παρασκηνιακά και λαμβάνει αποφάσεις με διαφάνεια υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον .

Τα νέα δεδομένα για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος των 500 εκατ. δολαρίων έχουν ήδη προκαλέσει πολιτική κατακραυγή.

Αρκετοί βουλευτές με δηλώσεις τους στο protothema.gr αμφισβητούν τις προθέσεις των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου να προστατεύσουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα από τη νέα μνημονιακή λαίλαπα που οι ίδιοι υπέγραψαν, δηλώνοντας ότι στην πράξη, αντί να βρουν μέτρα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, δίνουν δεκάδες εκατομμύρια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Διαβάστε παρακάτω πώς σχολιάζει ο πολιτικός κόσμος την αποκάλυψη: 

Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μέσω Twitter:«Διαφωνώ με τα 500 εκ. στη Lockheed για πενηντάχρονα αεροπλάνα. Γιατί @atsipras τέτοια βιασύνη να πληρώσουμε την προκαταβολή;»

Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου, ΝΔ: «Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ψάχνει ισοδύναμα για τα πάντα (23% ΦΠΑ εκπαίδευση, φορολόγηση αγροτών, μείωση συντάξεων κα) δίνει προκαταβολή για τα «σαπάκια» κατ’ εντολήν Καμμένου και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα. Την ίδια ώρα την υπόθεση ερευνά η δικαιοσύνη. Όλα αυτά αποτελούν εμπαιγμό απέναντι στους θεσμούς που η κυβέρνηση έπρεπε να υπερασπίζεται, κυρίως όμως αποτελούν εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Αλήθεια, επειδή είναι κυβέρνηση της αριστεράς, όλα δικαιολογούνται;»

Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Είναι συναρμόδιος ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει για εξοπλιστικά  και για προκαταβολή 40 εκατ. όπως διαβάζουμε στα δημοσιεύματα; Ρωτώ αν είναι συναρμόδιος να υπογράφει γι αυτά τα σαπάκια. Αν ήταν κυβερνητική επιλογή αυτή η υπογραφή εξοπλιστικού προγράμματος»

Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι και μέλος των επιτροπών της Βουλής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων: «Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία κατά την οποία ψάχνουμε ακόμα και «πενταροδεκάρες», η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει την ευχέρεια να σπαταλά τον ιδρώτα του ελληνικού λαού για να καλύπτει τέτοιου είδους «σχεδιασμούς». Πέραν του ανορθολογικού, δείχνει και ένα βαθύ αμοραλισμό και θα πρέπει η Αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης να μας πει επιτέλους τι ποιεί η Δεξιά της».

Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Την ώρα που επικαλούνται έλλειψη χρημάτων και δεν καταβάλουν τα επιδόματα σε φτωχούς, στις οικογένειες με παιδιά, στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους, έδωσαν  40 εκ. ως προκαταβολή της Σύμβασης Καμμένου για τα «σαπάκια». Είναι φανερό ότι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η υλοποίηση ζημιογόνων, για το Δημόσιο Συμβάσεων και όχι η προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας».

Αντίδραση υπήρξε και από την Ένωση Κεντρώων με τον πρόεδρο της Βασίλη Λεβεντη να δηλώνει στο protothema.gr: «Θα ζητήσουμε την ανάκληση της σχετικής απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 40 εκατ. δολαρίων και θα προτείνουμε την αναστολή όλου του προγράμματος που κοστίζει 500 εκατ. δολάρια. Σε μια εποχή που ο κόσμος πεινάει και που αναζητούνται ισοδύναμα για να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις ιπτάμενες παλιατζούρες. Πρέπει επίσης αυτή η σύμβαση να εξεταστεί και από τη Βουλή γιατί είναι πολλά τα λεφτά».

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.