Βαριές καταγγελίες πως άτομα από 40 χώρες, ανάμεσά τους και μέλη του G20, χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος, εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης των είκοσι πλουσιότερων κρατών στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Έδωσα παραδείγματα με βάση τα στοιχεία που έχουμε για τη χρηματοδότηση διάφορων μονάδων του ΙΚ από ιδιώτες. Αυτά τα χρήματα, όπως έχουμε καταλήξει, προέρχονται από 40 χώρες, και υπάρχουν και μέλη του G20 ανάμεσά τους», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ρώσος ηγέτης επισήμανε πως έδειξε στους ομολόγους του δορυφορικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν την κλίμακα του λαθρεμπορίου πετρελαίου και πετρελαιοειδών, το οποίο αποτελεί πηγή μεγάλων εσόδων για τους τζιχαντιστές.

«Η αυτοκινητοπομπή για τον ανεφοδιασμό οχημάτων [με καύσιμα] είχε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων», είπε με νόημα.

Οι βολές του κ. Πούτιν έρχονται μια μέρα μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε στο περιθώριο του G20 με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία οι δυο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς για τις κρίσης στη Συρία και την Ουκρανία, όπως δήλωσε κορυφαίος συνεργάτης του ρώσου προέδρου σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι το τερματισμός της εμφύλιας αιματοχυσίας στην Συρία απαιτεί μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης, αν και ως τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι δυο πλευρές έχουν βρει κοινό τόπο για το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στη δική του συνέντευξη Τύπου μετά το G20, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν βλέπει πώς ο κ. Άσαντ μπορεί να είναι μέρος του μέλλοντος της Συρίας.

Ο Πούτιν επανέλαβε την πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει τους σύρους αντάρτες, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και είπε ότι η Μόσχα έχει έλθει σε επαφή με αντάρτικες ομάδες οι οποίες της ζήτησαν αεροπορική στήριξη.

Πέραν του κ. Ομπάμα, ο ρώσος ηγέτης συναντήθηκε επίσης με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: www.skai.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.