Την προφυλάκιση του επιχειρηματία Κ.Δαφέρμου, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των όπλων, διέταξαν ανακριτής και εισαγγελέας, σχετικά με την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος για εξοπλιστικά προγράμματα των αρχών της δεκαετίας του 2000. Αντίθετα, οι δύο συγκατηγορούμενοί του -ο ένας εκ των δύο γιος του- αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

Προφυλακιστέος για τα ρωσικά αντιαρματικά ο ο Κ.Δαφέρμος

Η σύλληψη του κ.Δαφέρμου έγινε την Τρίτη και σήμερα δεν του δόθηκε νέα προθεσμία ως την Δευτέρα, όπως ζήτησε, για να απολογηθεί, με αποτέλεσμα η διαδικασία να κρατήσει ως αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της επίμαχης αγοράς, αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τα εντάλματα σε βάρος του εμπόρου όπλων και των δύο συγκατηγορουμένων του εκδόθηκαν, καθώς διαβιβάστηκαν πριν τρεις ημέρες στο ανακριτικό γραφείο στοιχεία που είχαν ζητηθεί μέσω δικαστικών συνδρομών από τις ελβετικές και τις αυστριακές Αρχές, σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν παράνομες πληρωμές για την επίμαχη προμήθεια.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η απολογία του άλλοτε αναπληρωτή Διεθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου ‘Αμυνας Αντώνη Κάντα, ο οποίος, από τον Δεκέμβριο του 2013, απολογούμενος στους ανακριτές Διαφθοράς είχε ομολογήσει ότι είχε λάβει ως δώρο ποσό περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον κ. Δαφέρμο, προκειμένου να επιλεγούν τα Kornet για τις ανάγκες του υπουργείου ‘Αμυνας. Το συνολικό κόστος σύμβασης, που αφορά την αγορά 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, ανήλθε σε 100 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, έλαβε από τον κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% επί του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, σε μετρητά και εμβάσματα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ωστόσο που δεν αποδεικνύεται από τα στοιχεία και η ανάκριση θεωρεί πως ενδέχεται να είναι υπερβολικό.

Στο κατηγορητήριο, που καλείται να αντικρούσει ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επιταγή, ποσού 800 χιλιάδων ευρώ, που εκδόθηκε από την εταιρία του, στις 17 Φεβρουαρίου 2002, κατέληξε μέσω άλλης εταιρίας σε ελβετικό λογαριασμό του κατηγορούμενου για τα εξοπλιστικά προγράμματα Αντώνη Κάντα. Η υπεράσπιση του κ. Δαφέρμου αμφισβητεί τον τελικό αποδέκτη των χρημάτων, ισχυριζόμενη πως δεν πρόκειται για τον κ.Κάντα αλλά για άλλο άγνωστο μέχρι τώρα πρόσωπο. Κατά τη δικογραφία, επίσης, έμβασμα ποσού 980 χιλιάδων ευρώ, ίδιας με την επιταγή ημερομηνίας έκδοσης, αλλά ακόμη μη προσδιορισμένης προέλευσης, επίσης καταλήγει στο άλλοτε στέλεχος του ΥΠΕΘΑ. Η ανάκριση συνδέει και αυτό το ποσό με τον κ. Δαφέρμο καθώς ο ίδιος ο Κάντας έχει δώσει στοιχεία λογαριασμού του στον οποίο απεικονίζεται διαδρομή ποσού 980 χιλιάδων ευρώ, χρήματα που υποστηρίζει ότι προέρχονται από τον κ. Δαφέρμο.

Ο επιχειρηματίας πάντως φέρεται να υποστηρίζει, όπως ανέφερε σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους όταν μετήχθη στον ανακριτή την Τετάρτη, πως η αγορά των ρωσικών αντιαρματικών Kornet ήταν πολύ καλή επιλογή και με τιμή απολύτως ευνοϊκή για το Δημόσιο. Κατά τον επιχειρηματία, η επίμαχη σύμβαση ήταν πολλαπλώς επωφελής για τη χώρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αν αποδείξει κάποιος πως υπάρχει ζημιά του Δημοσίου έστω και ένα ευρώ από την σύμβαση αυτή, τότε ας πάω ισόβια».

http://www.ethnos.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.