Στη συνέχεια επικοινώνησε και με τη Φώφη Γεννηματά – Θέματα θα είναι το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση

«Κλειδώνει» η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει πιθανότατα στις 12 αύριο Σάββατο. Θέματα θα είναι το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε ήδη με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά. Οπως έγινε γνωστό την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και για τα προς συζήτηση θέματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέστρεψε χθες αργά από το ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη αναμένεται τώρα να τηλεφωνήσει και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και να τους θέσει και επίσημα την πρότασή του για συζήτηση επί του προσφυγικού και του ασφαλιστικού.

Στη συνέχεια και με βάση τις θέσεις των αρχηγών θα συνεχιστεί η διαδικασία, δηλαδή θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γραπτώς για την πρόταση της κυβέρνησης – χθες το πρωί υπήρξε μόνο προφορική ενημέρωσή του από τον κ. Τσίπρα – και αμέσως μετά θα προσδιοριστεί, με την εμπλοκή πλέον και του ίδιου του κ. Παυλόπουλου το πότε και το πώς.

Πάντως η όλη σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση για τη σύσκεψη, – το τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα στον κ. Παυλόπουλο έγινε πρωί πρωί την Πέμπτη από τα Ιεροσόλυμα και ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στη Ρώμη – παρότι η σχετική πρωτοβουλία στο γενικό της πλαίσιο περιγράφηκε ήδη από την περασμένη Κυριακή από τον πρωθυπουργό, προκάλεσε ένα ντόμινο παρεξηγήσεων τόσο με την Προεδρία, όσο και με τα κόμματα.

Ο μεν κ. Παυλόπουλος ζήτησε να κάνει πρώτα ο κ. Τσίπρας τις επαφές με τους αρχηγούς και στη συνέχεια να αιτηθεί σύσκεψης στην Προεδρία, αποφεύγοντας έτσι να εμπλακεί ο ίδιος στη βολιδοσκόπηση των προθέσεων της αντιπολίτευσης. Τα δε κόμματα ζήτησαν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της σύσκεψης και δήλωσαν ότι αναμένουν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Άρα εκ των πραγμάτων τα σημερινά τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού έχουν και ουσιαστικό περιεχόμενο, ήτοι θα σημάνουν και μία άτυπη πλην ουσιαστική διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο και το σκοπό της σύσκεψης. Πολύ περισσότερο δε που κόμματα, όπως το ΚΚΕ, αλλά και ηγετικά στελέχη κομμάτων, όπως ορισμένοι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ (Κ. Μητσοτάκης, Α. Γεωργιάδης κ.α.) εμφανίζονται αρνητικοί στην ιδέα της συμμετοχής – ήδη το ΚΚΕ είπε ότι δεν θα εκπροσωπηθεί.

Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει – μετά από εσωκομματικές διαβουλεύσεις στις οποίες προχώρησε η Φώφη Γεννηματά – ότι είναι πρόθυμο να συζητήσει για μείζονα εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να εξεταστούν κυβερνητικές πολιτικές σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, που είναι αποκλειστικής ευθύνης της κυβέρνησης. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυρία Γεννηματά να δεχθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά μόλις ο κ. Τσίπρας θέσει το ασφαλιστικό να αποχωρήσει, παραπέμποντας στα κοινοβουλευτικά φόρα (αρμόδιες επιτροπές και άλλες διαδικασίες), στα οποία μπορεί να γίνει η σχετική συζήτηση.

Η ίδια επιφυλακτική στάση εκφράζεται και τα άλλα κόμματα, δηλαδή τη ΝΔ, η οποία δεν επιθυμεί να δεσμευτεί για το παραμικρό σε μία τέτοια σύσκεψη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, που βλέπουν την κίνηση του πρωθυπουργού, περισσότερο ως ελιγμό ή αναζήτηση σωσιβίου, ενόψει των δυσκολιών που φέρνει η υποχρέωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Οι φήμες για τις πιέσεις των δανειστών
Αργά το βράδυ της Πέμπτης το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε με έντονο τρόπο τις πληροφορίες ότι τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη ζήτησαν από τον πρωθυπουργό οι δανειστές.
«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», τόνισε σε οργίλη ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό».

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει αιχμές για υπονόμευση της πρωτοβουλίας επισημαίνοντας ότι «από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό».

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.