Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου παγκοσμίως, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συμφώνησαν σήμερα να παγώσουν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν τον κορεσμό της διεθνούς αγοράς, αλλά τόνισαν ότι η συμφωνία εξαρτάται και από τους άλλους παραγωγούς, με το Ιράν να απουσιάζει από τη συνάντηση και να σχεδιάζει να αυξήσει την προσφορά του αργού.

Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν την πρόταση ύστερα από συνάντηση στη Ντόχα που δεν είχε γίνει γνωστή – με τις συζητήσεις να διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών – σχετικά με την ανάληψη κοινής δράσης προκειμένου να βοηθήσουν τις τιμές να ανακάμψουν από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Για τη Βενεζουέλα η εξέλιξη αυτή ίσως είναι ο καταλύτης που θα τη σώσει από αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι μία βέβαιη πτώχευση. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα CDS της χώρας, δηλαδή τα ασφάλιστρα από την περίπτωση πτώχευσης της, απογειώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τα αντίστοιχα για την Ελλάδα στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης και λίγο πριν την ελεγχόμενη χρεοκοπία της.

venezouela

Το εξωτερικό χρέος της χώρας ανέρχεται σήμερα στα 185 δισ. δολάρια, είναι δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Αργεντινής το 2001 όταν χρεοκόπησε, που έφτανε τα 100 δισ. δολάρια. Από το ποσό αυτό τα 10,5 δισ. δολάρια θα πρέπει να πληρωθούν εντός του έτους, πράγμα που φαντάζει μάλλον ακατόρθωτο.

Ωστόσο αυτό που την έχει σώσει μέχρι σήμερα είναι ότι ο κύριος όγκος του χρέους της Βενεζουέλας δεν είναι στα χέρια ιδιωτικών funds και σε εθνικό νόμισμα, το οποίο θεωρητικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να τυπώσει όσο χρήμα θέλει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Την ίδια στιγμή το 64% περίπου των εξωτερικών διαθεσίμων της Βενεζουέλας, ύψους 15,4 δισ. δολαρίων, διατηρούνται σε ράβδους χρυσού, περιορίζοντας τη δυνατότητα της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο να διαθέσει γρήγορα σκληρό νόμισμα για την πληρωμή εισαγωγών ή την εξυπηρέτηση του χρέους.

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο έκαναν λόγο για δεκάδες αεροπλάνα γεμάτα δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα που έχουν προσγειωθεί στη χώρα από το εξωτερικό το δεύτερο μισό του 2015. Έτσι όμως προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα, κι αυτό είναι ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 141,5% τον Σεπτέμβριο του 2015 και ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα του 200% το 2016.

Με τη χώρα της νότιας Αμερικής να «βουλιάζει» ολοένα και περισσότερο στη δίνη των οικονομικών της προβλημάτων, οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δηλώνουν ακόμη πιο απαισιόδοξοι αναμένοντας πληθωρισμό άνω του 700%. Ένα χρόνο πριν, ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 175 μπολιβάρ. Σήμερα, ωστόσο, αντιστοιχεί σε περίπου 1.000. Η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, εάν συνδυαστεί με τις ελλείψεις βασικών αγαθών και τροφίμων, εγείρει ανησυχίες ακόμη και για επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση στο εσωτερικό. Το σύστημα συναλλαγματικών ελέγχων της κυβέρνησης μείωσε τις εγκρίσεις χορήγησης δολαρίων για τις εισαγωγές προϊόντων, οδηγώντας σε άδεια ράφια σε καταστήματα και ουρές στα σούπερ μάρκετ. Κατά συνέπεια το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα καταρρεύσει πρώτα η οικονομία της Βενεζουέλας ή η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο, η παράταξη του οποίου συνετρίβη στις εκλογές του Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.

Ήδη στο Καράκας το νερό είναι ελάχιστο και τόσο ακριβό ώστε οι κάτοικοι ξεροσταλιάζουν στις ουρές περιμένοντας να γεμίσουν τις φιάλες τους από μια πηγή που ίσα ίσα τρέχει στην πλαγιά ενός βουνού. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν πια ούτε σύριγγες και στα σούπερ μάρκετ μόνο με τύχη βρίσκεις τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωση.

http://analitis.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.