Με 230 «ναι» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης που δεν θα εγκαταλείψω, διεμήνυσε ο Τσίπρας – Παράταση ενός μήνα για τα… μπάνια του λαού και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές – Από Σεπτέμβριο τα νέα μέτρα για συντάξεις και αγρότες

Με ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο και υπό την πίεση των καταστάσεων, αφού καλείται να διαχειριστεί και να εφαρμόσει ένα νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον κάβο της νέας ψηφοφορίας στη Βουλή, επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, χωρίς περαιτέρω απώλειες.

Το ασφυκτικό πρέσινγκ του Μεγάρου Μαξίμου, που έφτασε έως και τις προειδοποιήσεις για διαγραφές, απέφερε εν μέρει αποτελέσματα: Από τα 123 «ΝΑΙ» βουλευτών της συμπολίτευσης που μετρούσε στην προηγούμενη ψηφοφορία η κυβέρνηση, τώρα έφτασε τα 126, καθώς οι διαρροές περιορίστηκαν από τις 39 στις 36.

Κέρδος η στροφή Βαρουφάκη, ο οποίος από το «ΟΧΙ πήγε στο «ΝΑΙ», που μπερδεύει κάπως την κατάσταση στο στρατόπεδο των διαφωνούντων -ίσως και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου -, ενώ άλλαξαν στάση και πέντε άλλοι βουλευτές: Τέσσερις από το «ΠΑΡΩΝ» στο «ΝΑΙ» και ένας από το «ΟΧΙ» στο «ΠΑΡΩΝ». Σημειώθηκαν όμως  νέες απώλειες αφού δύο βουλευτές από το «ΝΑΙ πήγαν στο «ΠΑΡΩΝ», δείχνοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι κινούμενη άμμος.

Με το αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό ότι κερδίζει χρόνο και έχει πλέον περιθώρια να κάνει κινήσεις και να οργανώσει την αντεπίθεσή του για να επανακτήσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Η κυβέρνησή του είναι σταθερά πάνω από το πολιτικό και ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών και πλέον δεν έχει κανένα σοβαρό εμπόδιο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στην τριετή χρηματοδοτική ομπρέλα του ESM. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 20 Αυγούστου και μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει υποχρέωση να φέρει κανένα δυσβάστακτο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο των απαιτούμενων από τους δανειστές δράσεων. Όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια που εντάσσονται στη νέα συμφωνία (μειώσεις συντάξεων, φορολογία αγροτών κλπ), προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και μετά, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ελιγμούς και κινήσεις με ιδιαίτερη άνεση στο μεταξύ.

Κυρίως όμως αυτό το «καθαρό» πεδίο -που δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ο παραδοσιακός σεβασμός στα… μπάνια του λαού- επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να οργανώσει την εσωκομματική σύγκρουση, η οποία μοιάζει αναπόφευκτη μετά και τη νέα ολοκληρωτική διαφοροποίηση της αριστερής πλατφόρμας στην χθεσινή ψηφοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει πάντως να διευθετήσει και τις σχέσεις του με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία θα συναντηθεί το μεσημέρι. Δεν είναι ακόμη γνωστές οι προθέσεις του Μαξίμου για την κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά σίγουρα οποιαδήποτε επιλογή θα γίνει με μεγάλη προσοχή, λόγω και του συναισθηματικού φορτίου που υπάρχει στην όλη υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός έχει την ευχέρεια κατά πώς φαίνεται να επιλέξει το πεδίο της σύγκρουσης με τους διαφωνούντες και αυτό θα είναι μάλλον ένα ανοιχτό συνέδριο τον Σεπτέμβριο -ή έστω το «διαρκές συνέδριο», δηλαδή η σύγκλιση του οργάνου με την τελευταία σύνθεση. Δεν προτίθεται πάντως να εμπλακεί σε μία ατέρμονη, όπως τη θεωρούν ηγετικοί παράγοντες, εσωκομματική διαδικασία, που θα τον αποσπά από τον κεντρικό στόχο της διακυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ διαγραφές δεν πρόκειται να κάνει έτσι κι αλλιώς, αφού ούτε διάθεση υπάρχει, ούτε το καταστατικό δίνει τέτοια δυνατότητα στον αρχηγό.

Η ηγεσία έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδίζει τώρα, ώστε να αποσπάσει δυνάμεις από την πλευρά των διαφωνούντων.

Στο βάθος του σχεδιασμού αυτού φαίνεται να υπάρχει πάντα το σενάριο των εκλογών, αφού είναι προφανές ότι μία κυβέρνηση μειοψηφία, όπως τουλάχιστον εκφράζεται η συμπολίτευση στα βασικά θέματα, να συνεχίσει για πολύ. Επιπλέον είναι εξίσου σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει καν να ακούσει για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» ή «ειδικού σκοπού», αποκλείοντας εκ των προτέρων οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Παγιώθηκε το ρήγμα
Στη δεύτερη ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο ο πρωθυπουργός οριακά μόνο «μάζεψε» τους αντάρτες, Η Βουλή υπερψήφισε με 230 ψήφους το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ 63 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και δύο ήταν απόντες, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά περι τις 4:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 31 ψήφισαν «όχι», έναντι 32 της περασμένης Τετάρτης.

Από τα «όχι» της περασμένης Τετάρτης, «ναι» ψήφισε αυτή τη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, «παρών» ο Κώστας Δερμιτζάκης, ενώ η απούσα της περασμένης ψηφοφορίας Αλεξάνδρα Τσανάκα, ψήφισε αυτή τη φορά «όχι».

Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς,  Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης, είναι οι υπόλοιποι 30 βουλευτές που επανέλαβαν την ψήφο τους και ψήφισαν «όχι».

Πέντε συνολικά βουλευτές ψήφισαν «παρών». Στο «παρών» παρέμειναν οι: Ηρώ Διώτη και Λέβα Βασιλική. Σε αυτούς προστέθηκαν οι Κώστας Δερμιτζάκης που από το «ΟΧΙ» μετατοπίστηκε στο «παρών», η κυρία Δανάη Τσήκα – Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει ΝΑΙ) και  η Νίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει ΝΑΙ).

Επίσης, «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης αλλα αυτή την φορά ψήφισαν «ΝΑΙ» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) και ΝΑΙ στο άρθρο 2 (ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες). Το ίδιο ψήφισε και η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει ΝΑΙ.

Τέλος οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχαλάκης ψήφισαν «ΝΑΙ» αν και την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει «παρών».

Κατά την ψηφοφορία:
-Ένα «όχι» έγινε «ναι» (Βαρουφάκης)
-Τέσσερα «παρών» έγιναν «ναι» (Κατριβάνου, Μπαξεβανάκη, Μιχαλάκη, Καραγιαννίδη)
-Ένα «όχι» έγινε «παρών» (Δερμιτζάκης)
-Δύο «ναι» έγιναν «παρών» (Κασσιμάτη, Τζήκα-Κωστοπούλου)
-Ακόμα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο ένα.

Οι «μνημονιακοί» και οι «αντιμνημονιακοί» του ΣΥΡΙΖΑ

Επισφραγίστηκε το ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος – Από ποιες συνιστώσες προέρχονται οι διαφωνούντες και ποιοι άλλαξαν στρατόπεδο – Η τακτική Λαφαζάνη και η στρατηγική Τσίπρα

Η ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων επισφράγισε το βαθύ ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε προ εβδομάδος στην πρώτη ψηφορορία που έγινε στη Βουλή.

Η αριστερή πτέρυγα δείχνει ότι σταθεροποιείται σε μία ομάδα άνω των 30 βουλευτών με στενότερους ή χαλαρότερους δεσμούς προς τον ηγετικό της πυρήνα που κινείται γύρω από την Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Αριστερή Πλατφόρμα επισημοποίησε ότι κινείται όχι απλώς σε αποκλίνουσα αλλά σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ηγεσία του κόμματος. Αρνείται την μνημονιακή μετάλλαξη και εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει το κόμμα όταν θα ανοίξουν οι εσωκομματικές διεργασίες καθώς έχει την πλειοψηφία στις οργανώσεις μελών και στην Κεντρική Επιτροπή.

Σε αυτή την ψηφοφορία υπηρξαν 31 «όχι» αφού άλλαξε θέση ο Γιάνης Βαρουφάκης εκπλήσσοντας μόνο όσους δεν τον γνωρίζουν. Άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει πολλά κοινά με την αριστερή αντιπολίτευση και περισσότερο κινείται από την πολιτική φιλαρέσκεια και την τάση προσωπικής προβολής.  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου όμως παρέμεινε στο «όχι» δείχνοντας ότι η προσέγγισή της με την Αριστερή Πλατφόρμα τείναι να αποκτήσει σταθερότητα αφού σε περίπτωση εσωκομματικών εξελίξεων θα διαδραμματίσει ηγετικό ρόλο. Από το σύνολο των όχι προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη οι κ.κ.:  Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης,  Κώστας Ησυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος,  Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Νάντια Βαλαβάνη, Νίνα Κασιμάτη.

Στην Αριστερή Πλατφόρμα ανήκουν και οι προερχόμενοι από την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι ο οποίος διαχώρησε πλήρως την θέση του από την ηγεσία και παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Είναι οι κ.κ. Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Βασίλειος Κυριακάκης.

Κάθετα αντίθετοι είναι και οι κ.κ. Ελένη Ψαρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη που προέρχονται από την ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου που έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην ηγεσία όπως δείχνει και η καθημερινή αρθρογραφία στον ιστότοπο rproject όπου πλέον υπάρχουν χαρακτηρισμοί για «προδοσία της ηγεσίας και για προδότες».

«Όχι» ψήφισαν και οι δύο βουλευτές Βοιωτίας που είναι κοντά στον Μανώλη Γλέζο και στους Ενεργούς Πολίτες, οι κ.κ Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.

Μία σημαντική ομάδα βουλευτών που προέρχονται από την προεδρική τάση των 53 καθώς και βουλευτές οι οποίοι δεν είχαν καταχωρηθεί σε κάποια τάση και ακολουθούσαν τον κ.  Τσίπρα, τώρα πια και αυτή έλκονται από την Αριστερη Πλατφόρμα που αποτελεί τον κύριο πόλο: Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Κώστας Ζαχαριάς, Ηρώ Διώτη, Δανάη Τσίκα.

Ξεχωριστή περίπτωση αν και σταθερή στις θέσεις της κατά των μνημονίων παραμένει η Ραχήλ Μακρή που διατηρεί πάντα καλή σχέση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μετατοπίσεις

Αντίθετα άλλαξαν θέση ψηφίζοντας ναι αυτή την φορά και δείχνοντας ότι αμφιταλαντεύονται και επηρεάζονται από τις εσωκομματικές εξελίξες και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό οι κ.κ. Νικόλας Μιχαλάκης,  Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης. Χωρίς να πάρουν ευρύτερες αποστάσεις από την προεδρική πλειοψηφία διαχώρισαν ελαφρώς την θέση τους ψηφίζοντας παρόν στο άρθρο 1 οι κ.κ. Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός και Θεοφάνης Κουρεμπές. Οι μετακινήσεις αυτές δείχνουν ότι οι δεσμοί δεν έχουν οριστικά κοπεί και ότι πολλά θα κριθούν από το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου αλλά και από τις κινήσεις της ηγεσίας. Εφόσον το μνημόνιο είναι σκληρό δεν αποκλείται να αυξηθούν περισσότερο οι αντάρτες που θα ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο.

Δεξιές και αριστερές τάσεις

Η δήλωση του κ. Λαφαζάνη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του. Οι διαφορές είναι δύναμη, δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας», εκτιμάται ως κίνηση τακτικής αφού άλλωστε η Αριστερα Πλατφόρμα θέλει να δείξει ότι απλώς παραμένει σταθερή στις πολιτικές και ιδεολογικές αρχές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν εξωθεί τα πράγματα στα άκρα  και στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική της είναι να αφήσει τον κ. Τσίπρα να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο δεν μένει με σταυρωμένα χέρια στο πεδίο της καθημερινής κομματικής αντιπαράθεσης, όπου διατηρεί και διευρύνει τα ερείσματά της.  Στο κομματικό πεδίο και στις οργανώσεις μελών είναι σε συνεχή προστριβή με τις προεδρικές τάσεις την Ενωτική Κίνηση -Μπουρνούς, Παππάς κ.π- που προήλθε ως δεξιά πτέρυγα από την Αριστερή Ενότητα ακριβώς για να στηρίξει τον πρόεδρο του κόμματος στις δύσκολες καταστάσεις και με την Πλατφόρμα 2010 στην οποία ηγετικό ρόλο έχουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιάννης Μπαλάφας. Για τις αριστερές τάσεις Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, ΚΟΕ, και τις μικρότερες όπως το Κόκκινο, η ΑΠΟ και πιο ακραίες όπως η ΚΟΤΑ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού τα μέλη των συγκεκριμένων συνιστωσών έχουν ήδη κάνει την επιλογή ρήξης. Παρομοίως και από την άλλη πλευρά οι προεδρικές τάσεις της Αριστερής Ενότητας, της Πλατφόρμας 2010.

Δυσκολίες έχει όμως η κίνηση των «53» που προέκυψαν από το αριστερό κομμάτι της Αρισερής Ενότητας και την ΑΝΑΣΑ όπου ανήκουν και ο γραμματέας Τάσος Κορωνάκης και η εκπρόσωπος Ράνια Σβίγγου. Οι 53 δείχνουν να είναι διχασμένοι ανάμεσα στην στήριξη προς την ηγεσία και στην δυσαρέσκεια από την συνθηκολόγηση με τους δανειστές. Γι’ αυτό και υπάρχουν απώλειες βουλευτών στις πλειοψηφίες της Βουλής.

Εσωκομματικό ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Οι διαρροές που έκανε την εβδομάδα που πέρασε κατά του κ. Λαφαζάνη προκάλεσαν οργή  μεταξύ των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που επέστρεψε την κριτική καταλογίζοντάς του ότι «δεν φταίμε εμείς που από την αρχή ο κ. Τσίπρας δεν είχε σχέδιο Β και δεν είχε αντιληφθεί με ποιους διαπραγματεύεται». Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει την διαπραγμάτευση. Μέχρι τότε θα αποφύγει εσωκομματικές κινήσεις που θα περιπλέξουν το ήδη μπερδεμένο πολιτικό τοπίο που δυσκολεύουν οι κινήσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων που επίσης κινούνται ανάμεσα στην στήριξη της συμφωνίας και την πολιτική επιβίωση. Ενώ μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει να ακολουθεί δική του αυτόνομη πορεία σε σχέση με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ η Φώφη Γεννηματά δείχνει ότι κινείται στην σκιά του Βαγγέλη Βενιζέλου συνεχίζοντας την πολιτική του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να αποφύγει την Κεντρική Επιτροπή την οποία άλλωστε δεν ελέγχει. Όταν κλείσει τις εκρεμμότητες με τους δανειστές περί τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξει και το εσωκομματικό παιχνίδι με συνέδριο όπου θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα και στην συνέχεια θα πάει σε εκλογές. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει τριετές μνημόνιο με σκληρά μέτρα έχοντας το 25-30% των βουλευτών του να διαφωνεί και να καταψηφίζει.

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.