Οσία Ολυμπιάς

ΑΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΑγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 25 Ιουλίου.

Η Ολυμπιάδα καταγόταν από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια του Βυζαντίου και ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου.

Μετά το θάνατο του συζύγου της Νεβριδίου, επάρχου Κωνσταντινουπόλεως, χειροθετήθηκε διακόνισσα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεκτάριο και μόνασε σε μοναστήρι, το οποίο έχτισε η ίδια.

Τιμούσε ιδιαίτερα τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, όταν δε αυτός εξορίστηκε η Ολυμπιάδα απογοητεύτηκε από την αδικία που του έγινε.

Προς παρηγορία και ενθάρρυνσή της, ο Χρυσόστομος της απηύθυνε από την εξορία 17 επιστολές, οι οποίες διασώζονται με την προσφώνηση: «Τη δεσποίνη μου, τη αιδεσιμωτάτη και θεοφιλεστάτη διακόνω Ολυμπιάδι».

Η Ολυμπιάδα πέθανε εξόριστη στη Νικομήδεια, λίγο μετά το θάνατο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου (407), σε ηλικία 50 ετών. Τμήματα του ιερού λειψάνου της βρίσκονται στις μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος και Νταού Πεντέλης.

Περί Πηγών…

Αγία Ευπραξία

ΑΓΙΑ ΕΥΠΡΑΞΙΑΟσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 25 Ιουλίου.

Η Ευπραξία ήταν συγγενής του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου του Μεγάλου (379-395) και αφού πούλησε την περιουσία της έζησε επί 45 χρόνια ως μοναχή σε μονή της Θηβαϊδας στην Αίγυπτο.

Η δεξιά της Οσίας Ευπραξίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους και τμήματα του λειψάνου της στις Μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος, Φανερωμένης Σαλαμίνος και Λειμώνος Λέσβου.

Περί Πηγών…

ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.