Ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός παρευρέθηκε σε δύο επιστημονικά συνέδρια, στην Κάλυμνο και στην Καλαμάτα.

Την Παρασκευή 10.06.2016 προσκλήθηκε στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας στην Κάλυμνο, για να δώσει διάλεξη εις μνήμην του πρόσφατα εκλιπόντος ομότιμου καθηγητή Γιάννη Γιαλάφου.

Η διάλεξη που έγινε παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου με είχε ως θέμα τη σημασία των στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών από πλευράς πρόγνωσης και θεραπείας. Στην ομιλία του, ο Καθηγητής Κρεμαστινός τόνισε ιδιαιτέρως ότι ο βαθμός στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών είναι ο λιγότερο υπεύθυνος για την πρόκληση του εμφράγματος. Η επιβίωση του αρρώστου, είπε, εξαρτάται κυρίως από το κλάσμα εξώθησης, δηλαδή την προωθητική δύναμη της καρδιάς.

Τόνισε ιδιαιτέρως ότι η εμφύτευση των stents σε αρρώστους χωρίς συμπτώματα με βάση μόνο τη στένωση της αρτηρίας οδηγεί σε αυξημένο ποσοστό εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, πράγμα που δυστυχώς σήμερα εξακολουθεί να γίνεται. Αντίθετα, παραμένει απόλυτη ένδειξη για αγγειοπλαστική με stent η προεμφραγματική στηθάγχη και το εξελισσόμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ειδικότερα, τόνισε, ότι αποτελεί μεγάλη αντένδειξη η εμφύτευση των stents σε διαβητικούς αρρώστους που έχουν μόνο στενώσεις στη στεφανιογραφία τους χωρίς να εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα. Στην περίπτωση αυτή η θνητότητα των διαβητικών αρρώστων στους οποίου εμφυτεύονται stents είναι τριπλάσιά σε σχέση με τους διαβητικούς στους οποίους δεn γίνεται εμφύτευση και υποβάλλονται σε εγχείρηση bypass.

Την επομένη μέρα ο Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός βρέθηκε στην Καλαμάτα όπου προέδρευσε σε ειδική συνεδρία του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας του οποίου είναι επιστημονικός Διευθυντής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.