ΣΟΚ – Στάχτη 4.500 στρέμματα δάσους στη Ρόδο!

 

Στάχτη έχουν γίνει πάνω από 4.500 στρέμματα δάσους στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με τις νεότερες και αποκλειστικές πληροφορίες του Black Monday.gr, αφού ο αριθμός των 2.500 στρεμμάτων που είχε μεταφερθεί σε πρώτη φάση, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Εάν και ακόμη δεν έχει συνταχθεί το επίσημο πόρισμα των αρμοδίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, η πύρινη λαίλαπα που έπληξε γι’ ακόμη μία φορά το νησί της Ρόδου και θύμισε τις εποχές του 2007, έκαψε περί τα 4.500 στρέμματα δασικής έκτασης.

Το δάσος που κάηκε αφορά καψάλα (καμμένη έκταση) του δάσους του 1988, που είχε φυσική αναγέννηση, με αποτέλεσμα να έρθει στην πρότερη κατάστασή του. Παρόλα αυτά εάν και τα δέντρα ήταν ψηλά παρέμεναν νεαρής ηλικίας, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη ή και αδύνατη την αναγέννησή του, αφού δεν υπάρχουν σπόροι. Ζώα δεν κάηκαν στη φωτιά που έσβησε χθες, ύστερα από 24 ώρες φλόγας.

Η εκδήλωσή της εκτιμάται ότι οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση, εάν και τα αίτια παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε κάθε περίπτωση στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, του Στρατού, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, της Δασικής Υπηρεσίας Ρόδου, της Εθελοντικής Ομάδας Α.Κ. Σαλάκου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, των χιλιάδων εθελοντών, καθώς και στο σύνολο όλων όσων συνέδραμαν σε αυτή την κατάσβεση.


Ευχαριστήριο από τον Χ. Κόκκινο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη δασική περιοχή μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων στις 23 και 24/7/2015. Χάρη στη συλλογική προσπάθεια και ευθύνη αποσοβήθηκε μεγάλη οικολογική καταστροφή και δεν κινδύνεψαν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Η καθοριστική παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η υποστήριξη από τις εναέριες δυνάμεις, η συμπαράσταση της αστυνομίας και του στρατού, η καλή συνεργασία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Δήμο της Ρόδου και η συγκινητική παρουσία εθελοντικών οργανώσεων έφερε το θετικό αποτέλεσμα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Στις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας επιβάλλεται να υπάρξει επαγρύπνηση και κινητοποίηση όλων των πολιτών προκειμένου να διαφυλάξουμε τον δασικό πλούτο της χώρας, να αποτελέσουμε φραγμό και να ανατρέψουμε τα σχέδια των εμπρηστών που επιδιώκουν την καταστροφή και το χάος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η φωτιά στα Απόλλωνα συνεχίζει να μαίνεται, αλλά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Τα σενάρια για την εκδήλωσή της είναι πολλά, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί απολύτως τίποτα. Έχουν ακουστεί διάφορα αναφορικά με την πρόκλησή της, με τρεις εκδοχές να διαδίδονται περισσότερο. Η μία αφορά στην πρόκλησή της από αμέλεια μελισσοκόμου, η δεύτερη πιθανώς από δίκτυο της ΔΕΗ και η τρίτη αφορά σε εμπρησμό! Κανένα από τα σενάρια αυτά δεν έχει ακόμη ουσιώδη βάση, αλλά ούτε και συγκεκριμένο υπόβαθρο.

Οι έρευνες για τα αίτια εκδήλωσής της, θα ξεκινήσουν μετά την ολοκληρωτική κατάσβεσή της από το προσωπικό του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Οπότε καλό είναι να θεωρηθεί τίποτα ως δεδομένο.


Κρανίου τόπος η Ρόδος – Φλόγες και στάχτη!

Σε ύφεση βρίσκεται από νωρίς τα ξημερώματα η πυρκαγιά που καίει σχεδόν ένα 24ωρο στο νησί της Ρόδου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η φωτιά που τις πρώτες πρωινές ώρες κατευθυνόταν προς τον Έμπωνα, βρισκόταν έξω από τα Απόλλωνα και για την κατάσβεσή της επιχειρούν ακόμη το σύνολο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, του Στρατού, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, της Εθελοντικής Ομάδας Α.Κ. Σαλάκου κτλ. Στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς και εναέριες δυνάμεις από νωρίς χθες το μεσημέρι μέχρι και σήμερα. 

Στο πύρινο μέτωπο  παραμένουν 21 οχήματα της Πυροσβεστικής με 43 πυροσβέστες

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχή στα Πλατάνια της Ρόδου, η οποία βρίσκεται δεξιά από το μεγάλο γεφύρι και έχει φτάσει μέχρι τα Απόλλωνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Black Monday.gr, είχε ξεσπάσει σε δασική περιοχή με έντονη βλάστηση και υπήρχε αδυναμία πρόσβασης των οχημάτων. Άμεση είναι η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, αλλά και του Δήμου Ρόδου, εκπρόσωποι του οποίου προσπαθούσαν να προχωρήσουν στη διάνοιξη δρόμου. Η φωτιά είχε εκδηλωθεί περίπου στις 11.45 χθες (Πέμπτη) το πρωί και συνεχίζει να μαίνεται μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος των Πλατανίων Ιωάννης Πετράς, σε συνεργασία με τους κ.κ. Σαββή και Παλαιολόγου, συντόνιζαν την άφιξη φορτωτή και γκρέιτερ, για τη διάνοιξη δρόμου, ενώ πυροσβεστικά ελικόπτερα και σινούκ πραγματοποιούν ρίψεις. Η φωτιά δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, παρότι βρίσκεται σε ύφεση.

Στο σημείο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος και ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος.

Έκκληση επέμβασης όλων των Εθελοντικών Ομάδων

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, καλεί τα μέλη των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας να προσέλθουν για βοήθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να καίει το δασικό πλούτο του νησιού μας. Σημείο συνάντησης  των Εθελοντών θα είναι η Επαρχιακή Οδός Απολλώνων – Λαέρμων.

Τηλεφωνικός αριθμός βοήθειας  

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ενημερώνει στο τηλέφωνο 2241360575, μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες όσοι ιδιοκτήτες Μηχανημάτων Έργου ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης  με τα Μηχανήματα τους. Για την εξέλιξη της πυρκαγιάς θα υπάρχει ενημέρωση με νέα ανακοίνωση.

   Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης

      Χαράλαμπος Κόκκινος

Leave a Reply

Your email address will not be published.