Σαράντα (40) στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη σε έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στον Άγιο Σουλά και τη Διμυλιά της Ρόδου, ανήμερα της Παναγίας, από ανθρώπινο χέρι…

Της Άννας Σαρρή

Η φωτιά, που ξέσπασε σε αγνό δάσος και προκάλεσε φόβο και ανησυχία, για τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να είχε, έσβησε ύστερα από την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και με τη βοήθεια της Παναγίας που άνοιξε τους ουρανός, ρίχνοντας σε ορισμένες περιοχές ακόμη και χαλάζι! Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κλήθηκαν ακόμη και εναέρια μέσα.

ΔΑΣΟΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κατά τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του Black Monday.gr, η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στις 15 Αυγούστου 2015, καίγοντας 40 στρέμματα δάσους (πεύκα) προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Από ένα χέρι που φέρεται να έχει θέσει ως στόχο του τη συγκεκριμένη περιοχή. Μία φωτιά από πρόθεση, που «φυτεύεται» κάθε φορά στο ίδιο σημείο. Οι απόπειρες έφτασαν τις 25 την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, ενώ για φέρος ήταν η 1η που εκδηλώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. 

Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς, ένα πυροσβεστικό όχημα σε επιφυλακή και όμως ο δράστης – πυρομανής, δεν πτοήθηκε. Αυτό – κατά τους αρμοδίους – φέρεται να οφείλεται στην έλλειψη φόβου από μέρους του, στην αδυναμία συναίσθησης των πράξεών του. Εκτιμάται ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ίσως να αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα. Τον εντοπισμό των ακριβών αιτιών εκδήλωσης της φωτιάς και κατ’ επέκταση και τον προσδιορισμό του φερόμενου ως δράστη, έχει αναλάβει το προσωπικό του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

ΦΩΤΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού της Ρόδου, βρίσκονται σε επιφυλακή, ύστερα και από την εκδήλωση της 1ης για φέτος απόπειρας «θανάτωσης» του μοναδικού αυτού δάσους που μέχρι σήμερα έχει διασωθεί από τα χέρια των εμπρηστών και παραμένει αγνό και παρθένο.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ενήργησαν το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, η Δασική Υπηρεσία Ρόδου, ο Στρατός, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, οι εθελοντικές ομάδες – οργανώσεις του νησιού, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Άξια επαίνου η προσπάθεια όλων.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει στις 10.15 το πρωί λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Σουλά στο λατομείο του Καλιβούρη. Στο σημείο έφτασαν αρχικά 11 οχήματα και 2 βυτιοφόρα.

Πηγή: Black Monday.gr

* Φωτογραφίες αρχείου

Leave a Reply

Your email address will not be published.