Στα Γλυκά Νερά τα έθιμα της Δωδεκανήσου, από την ομάδα του Αρχιπελάγους!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πλαίσιο των επισκέψεών μας σε σχολεία, παρουσιάσαμε τα έθιμα των Δωδεκανήσων «από την Σαρακοστή μέχρι την Ανάληψη». Αυτή τη φορά ο προορισμός μας ήταν τα Γλυκά Νερά και το 3ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο μας προσκάλεσε για δεύτερη φορά.

Οι μικροί μαθητές, αν και συνεπαρμένοι από την … άνοιξη και τις επικείμενες διακοπές του Πάσχα, συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον στη «διαδραστική» παρουσίαση από το μέλος μας κ. Ευδοκία Βουβάλη.

Ο χορός της Παναγιάς κι ο Εσπερινός του Συγχώριου από την Κάλυμνο, τα «φαναράκια» από τη Σύμη, τα «κλήματα» από τη Λέρο, τα κάλαντα του Λαζάρου από την Κάσο κι από τα Μάσσαρη της Ρόδου, τα Λαζαράκια κι οι αυγούλες (ή αυδοκούλες ή κουκνούκοι), η «Τελετή του Νιπτήρος» από την Πάτμο, το μοιρολόϊ της Παναγιάς από την Κάλυμνο & την Κάρπαθο, το κάψιμο του Ιούδα και του «οβριού», τα «τσαμπάλια» από την Κάσο, η «εκρηκτική» Ανάσταση της Καλύμνου, οι καλαφουνοί της Νότιας Ρόδου, τα Πασχαλινά φαγητά και γλυκίσματα των νησιών μας, οι «ιπποδρομίες» από το Πυλί της Κω, η περιφορά των εικόνων την Λαμπροδευτέρα  μέχρι και τα «τετζερέδια» που βαράνε τα Καλυμνάκια τραγουδώντας το «αναλήβετ’ ο Χριστός – αναλήβομαι κι εγώ» … και τόσα άλλα …

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.