Στην Αθήνα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ευρύ κύκλο θεσμικών επαφών και συνεργασιών στην Αθήνα είχε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου με κεντρικούς φορείς και θεσμούς. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Α.Δ.Αιγαίου).

Ο ΣΑΔ που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Γιώργο Σκιαδόπουλο είχε ως κύριο θέμα στην ατζέντα του τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς  που θα προκηρυχθούν στην πόλη της Ρόδου καθώς και ευρύτερα στο Νότιο Αιγαίο.

Αναλυτικά οι συνεργασίες:

  • Με το ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων κ. Μαρία Πέππα, ενώ υπήρξε διεξοδική συνεργασία με την κ. Ελβίρα Αλευροπούλου, υπεύθυνη του ειδικού τμήματος του Υπουργείου για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και υπάλληλο του Τμήματος Μελετών Αστικής Αναζωογόνησης και Αναπλάσεων. Κύριο θέμα στη διμερή συζήτηση αποτέλεσαν οι προκηρύξεις και οι φάκελοι των Διαγωνισμών που είναι υπό προετοιμασία από τις αρμόδιες επιτροπές και τους φορείς στη Ρόδο.

Το Υπουργείο συνεχάρη τον ΣΑΔ για την ποικιλόμορφη δραστηριότητά του και το έως τώρα υλοποιημένο έργο του, καθώς και για τις αποφασιστικές πρωτοβουλίες του σχετικά με το πλαίσιο των Διαγωνισμών. Εξετάστηκαν οι παράμετροι που έχουν τεθεί μέσα από τις συνεργασίες του ΣΑΔ με τον Δήμο Ρόδου και αντίστοιχα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου.  Από το Υπουργείο παρουσιάστηκε, αναλύθηκε και παραδόθηκε χρήσιμο υλικό μέσα από την κεντρική τράπεζα πληροφοριών που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα δόθηκαν οι απαραίτητες  διευκρινήσεις οι οποίες θα εξεταστούν άμεσα από τις αρμόδιες επιτροπές και τους φορείς που έχουν αναλάβει τη σύνταξη των προκηρύξεων και των φακέλων των Διαγωνισμών στη Ρόδο.

Ø  Με την UIA (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων – Union Internationale des Architectes ARES WP):

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων και συγκεκριμένα με τον κ. Νίκο Φιντικάκη, Mέλος του Συμβουλίου της UIA, και τον κ. Κυριάκο Πιπίνη, Γραμματέα του Ελληνικού Τμήματος UIA.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε και αναλύθηκε όλο το πλαίσιο ανάπτυξης των αντίστοιχων στρατηγικών τμημάτων, καθώς και των αντίστοιχων απαραίτητων χρονικών και οικονομικών παραμέτρων που θα χρειαστούν για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού που θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Ο προσδιορισμός και καθορισμός των βημάτων αυτών έρχεται σε συνέχεια της πολύμηνης προετοιμασίας που έχουν αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον ΣΑΔ και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ουσιαστικά θέτει τις βάσεις μιας προοδευτικής μετεξέλιξης της εικόνας των νησιών μας.

Το θέμα θα συζητηθεί στο τέλος της εβδομάδας στη διεθνή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Ø  Με τον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων):

Πραγματοποιήθηκαν δύο αλυσιδωτές συναντήσεις:

Αρχικά ο Πρόεδρος του ΣΑΔ παρευρέθη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ στο οποίο παρευρίσκονταν η Πρόεδρος κ. Τόνια Αικατερίνη, ο Αντιπρόεδρος κ. Διονύσης Κεκάτος, ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Πλατσάκης, καθώς και τα Μέλη του ΔΣ ο κ. Κάρολος Γαλανός, ο κ. Νίκος Φιντικάκης, ο κ. Κωστής Μασούρας, η κ. Μυρτώ Δεσποτίδη, ο κ. Μιχάλης Πουλάκης, η κ. Χρυσή Μακράκη (ειδ. Γραμματέας) και ο κ. Κώστας Σκλιας.

Ο κ. Σκιαδόπουλος παρουσίασε στη Διοίκηση του ΣΑΔΑΣ επιγραμματικά το υλοποιημένο έργο του ΣΑΔ κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του ΔΣ του Συλλόγου. Τονίστηκε η επιτυχία και ταυτόχρονα η σημασία που είχε για την τοπική –και όχι μόνο- κοινωνία η πραγματοποίηση του πρώτου Αρχιτεκτονικού Περιπάτου στο Δώμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και στον Προμαχώνα του Παλατιού, καθώς και του πρώτου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Γαλάζιο, μία συγγενής πορεία». Τέλος παρουσιάστηκε όλο το φάσμα ανάπτυξης της πρωτοβουλίας και το έργο που μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί όσον αφορά τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, ενώ αναλύθηκαν τα θέματα πάνω στα οποία ζητήθηκε η συνεργασία με τον ΣΑΔΑΣ. Συζητήθηκαν επιπλέον θέματα όπως οι Μορφολογικοί Κανόνες Δόμησης, για τα οποία υπήρξε απόλυτη σύμπνοια μεταξύ ΣΑΔΑΣ και ΣΑΔ.

Ο ΣΑΔΑΣ συνεχάρη τον ΣΑΔ για το υλοποιημένο έργο του και τις πρωτοβουλίες του σχετικά με τους Διαγωνισμούς, δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης της διενέργειας των Διαγωνισμών και ορίστηκε δεύτερη αποκλειστική συνάντηση με την Πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ κ. Τόνια Αικατερίνη και τον Πρόεδρο του ΣΑΔ κ. Γιώργο Σκιαδόπουλο.

Η συνεργασία με την Πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ συνέβαλε στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών με άξονα την επιτάχυνση του έργου του ΣΑΔ. Εξετάστηκαν παράμετροι που έχουν τεθεί μέσα από τις συνεργασίες του ΣΑΔ με τον Δήμο Ρόδου και αντίστοιχα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Από τον ΣΑΔΑΣ παρουσιάστηκε, αναλύθηκε και παραδόθηκε χρήσιμο υλικό μέσα από την κεντρική τράπεζα πληροφοριών που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκαν διάφορες πτυχές των κειμένων των προκηρύξεων οι οποίες θα εξεταστούν άμεσα από τις αρμόδιες επιτροπές και τους φορείς που έχουν αναλάβει τη σύνταξη των Διαγωνισμών στη Ρόδο.

  • Με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Α.Δ.Αιγαίου):

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΧΩ.ΠΕ.ΠΟ.) κ. Πολύκαρπο Πολυχρονάκη. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, οι τρόποι λειτουργίας τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στα νησιά καθώς και τρόποι επίλυσής τους. Ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρη τον ΣΑΔ και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου για τη σύμπνοια και την άριστη συνεργασία τους στο θέμα της κατάρτισης κοινού καταλόγου μητρώου συναδέλφων μέσα από τα οποία θα προκύψει με κλήρωση η νέα σύσταση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κατά την οποία οι δύο Πρόεδροι Γιώργος Σκιαδόπουλος και Ιάκωβος Γρύλλης προσκάλεσαν από κοινού τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ΧΩ.ΠΕ.ΠΟ. κ. Πολύκαρπο Πολυχρονάκη και τον Γενικό Γραμματέα – Γενικό Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων κ. Νίκο Θεοδωρίδη στη Ρόδο για την Ημερίδα που θα πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα ο ΣΑΔ μαζί με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σχετικά με τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΔωδεκανήσουΟ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος ΣκιαδόπουλοςΓιώργος Περνάρης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.