«Το ελάφι της Ρόδου πρέπει να προστατευθεί – Οι γεωργοί πρέπει να αποζημιωθούν»

Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την προστασία του πληθυσμού του ελαφιού της Ρόδου μοναδικός στο είδος του και την ανάγκη αποζημίωσης των γεωργών που καταστρέφεται η παραγωγή τους.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το ελάφι της Ρόδου γνωστό ως Πλατώνι αποτελεί έναν μοναδικό ευρωπαϊκό θησαυρό βιοποικιλότητας. Η συγκεκριμένη φυλή δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο καθώς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες κατηγορίες ελαφιών ακόμα και σε γειτονικές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Κάποια οστά που έχουν βρεθεί υποδηλώνουν την ύπαρξή του στο νησί της Ρόδου από την 6η χιλιετία π.Χ. Κατά την πάροδο των ετών, ο πληθυσμός τους παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις. Σήμερα υπολογίζεται ότι τα συγκεκριμένα ελάφια αριθμούν περί τα 1.500 ενώ ένας ασφαλής πληθυσμός για την διαιώνιση του είδους θα πρέπει να υπερβαίνει τα 4.000 άτομα. Κύριος λόγος της μείωσης του πληθυσμού που πριν μερικές δεκαετίες έφτασε λιγότερα από 200, είναι η λαθροθηρία. Οι συντονισμένες ωστόσο ενέργειες τόσο των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών όσο και του δασαρχείου και του κυνηγετικού συλλόγου ανέστρεψαν την κατάσταση. 

Τα προβλήματα όμως για την διατήρηση του συγκεκριμένου είδους ελαφιού παραμένουν καθώς η συντήρηση των πάρκων διαβίωσης και η διατροφή γίνεται με ελλιπείς πόρους. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα καταστροφής γεωργικών καλλιεργειών από τα ελάφια κατά τη διάρκεια αναζήτησης τροφής, οδηγώντας σε απόγνωση τους γεωργούς οι οποίοι δεν αποζημιώνονται για τις συγκεκριμένες καταστροφές.

Είναι επομένως επιτακτική η βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των υφιστάμενων πληθυσμών του ελαφιού στο νησί της Ρόδου με στόχο την διαφύλαξη του είδους και την αρμονική συνύπαρξη με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Με ποιο τρόπο μπορούν οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί και επιστημονικοί φορείς να ενισχυθούν από την Επιτροπή για την σύνταξη και χρηματοδότηση ενός βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης του ελαφιού της Ρόδου;

-Μπορούν οι τοπικοί γεωργοί των οποίων μέρος των καλλιεργειών τους καταστρέφεται από τα ελάφια να αποζημιωθούν για τις συγκεκριμένες καταστροφές;»

Leave a Reply

Your email address will not be published.