Στην Κάρπαθο, εκεί που μέλισσες και άνθρωποι συνυπάρχουν… Το μέλι και η μάχη της βασίλισσας!

ΜΕΛΙΣΣΕΣ 5Στην Κάρπαθο, οι άνθρωποι έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα της επιβίωσης. Γνωρίζουνκαλά τη σημασία της γης και του πρωτογενή τομέα, αλλά κυρίως ξέρουν πως να προσφέρουν, αλλά και να ζουν με τα όσα οι ίδιοι καταφέρνουν. Μαζί με τον Γιώργο Σπανό, γνωρίζουμε τη διαδικασία παραγωγής του μελιού και τη σημασία της επιλογής του.

Κάτι που για τους περισσότερους από εμάς θα ακουγόταν ιδιαίτερα δύσκολο ή και ακατόρθωτο, για τον Γιώργο είναι καθημερινότητα και για του λόγου του αληθές, μπορεί απλά να σας πω ότι … επισκέπτεται τις μέλισσες χωρίς καμία προφύλαξη!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Την άνοιξη ξεκινάει η ανθοφορία, η βασίλισσα τρέφεται από τα αγριολούλουδα και τα κάθε είδους άνθη και ξεκινάει τις εργασίες της… Βγαίνει από το σπίτι της και την ακολουθούν είκοσι ή και τριάντα κηφήνες. Διαλέγει έναν εξ’ αυτόν και μόνο με αυτόν έρχεται σε σεξουαλική επαφή. Η βασίλισσα είναι έτοιμη πια να πολλαπλασιάσει τον στόλο της, ξεκινάει η αναπαραγωγή και μέχρι να πεθάνει δεν πηγαίνει με κανέναν άλλο κηφήνα. Ζει περίπου έξι χρόνια.

ΣΠΑΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣΟ χώρος που βρίσκονταν οι μέλισσες, δεν τις χωράει πια. Τότε είναι που ξεκινάει το ταξίδι τους. Η βασίλισσα φεύγει πρώτη και οι υπόλοιπες μέλισσες ακολουθούν. Διαλέγουν ένα μέρος, στο οποίο θα παραμείνουν από τέσσερις ώρες μέχρι και ένα μερόνυχτο. Μετά δεν πρόκειται να τις δεις ποτέ ξανά.

Εάν βγουν από το σπίτι τους το πρωί τότε το απόγευμα θα αποχωρήσουν από το εξωτερικό σημείο που θα έχουν διαλέξει να παραμείνουν για λίγο, ενώ εάν φύγουν το μεσημέρι , θα μείνουν στο επιλεγμένο σημείο μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας. Οι ανιχνευτές εντοπίσουν το μέρος σε αρχική φάση, ώστε να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες μέλισσες. Εάν όμως θέλεις να παραχθεί μέλι, τότε θα πρέπει να τις πιάσεις, πριν σου φύγουν…

Μετά από έξι μέρες ακολουθεί μία καινούργια έξοδος, τότε όμως, δεν αποχωρεί μόνο μία βασίλισσα, αλλά πολλές, οι οποίες δίνουν μάχη μεταξύ τους, ώστε να επικρατήσει μόνο μία!

ΜΕΛΙΣΣΕΣ 3Πριν λοιπόν οι μέλισσες αποχωρήσουν θα πρέπει να τις πιάσουν και να τις βάλουν σε ένα τελάρο – κυψέλη, για να φτιάξουν τις κηρήθρες, εάν μέσα στο τελάρο δεν υπάρχει βασίλισσα, τότε ο στόλος πεθαίνει. Χωρίς τη βασίλισσα, τα πάντα χάνονται…

«Η τέχνη της μέλισσας και η ιστορία της, είναι επιστήμη», μας λέει ο Γιώργος Σπανός, ενώ εξηγεί ότι ανάλογα την τροφή της μέλισσας, παράγεται και το αντίστοιχο μέλι, το μέλι από πεύκο, το θυμαρίσιο, το μέλι από έλατο κτλ. Το καλύτερο μέλι, όπως είναι γνωστό, είναι το θυμαρίσιο.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ2

Leave a Reply

Your email address will not be published.