«Την ηθική στήριξη  και  την παρέμβαση  του Προέδρου της  Ελληνικής  Δημοκρατίας, προκειμένου να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα του νησιού,  ζήτησε ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος κατά την τελετή ανακήρυξής του κ. Παυλοπούλου  σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Καρπάθου.

«Έχουμε ανάγκη την ηθική στήριξη και παρέμβασή Σας, που θα συντελέσουν στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.»  τόνισε ο Δήμαρχος Καρπάθου, ο οποίος  σημειωτέον παρέδωσε  στον κ. Πρόεδρο την από 25/09/2016 ανοιχτή επιστολή – υπόμνημα  των νέων της Καρπάθου με την παρακάτω διαβιβαστικό:

“Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου στις 03/10/2016, τέθηκε υπόψη των μελών του Δ.Σ, η από 25/09/2016 ανοιχτή επιστολή- υπόμνημα  των νέων του  νησιού μας. Στην εν λόγω συνεδρίαση παραβρέθηκαν  και οι νέοι  που υπογράφουν την επιστολή.

            Σημειώνουμε ότι την επιστολή έχουν ήδη προσυπογράψει πάνω από δύο  χιλιάδες άτομα και την συνυπέγραψαν και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σας επισυνάπτουμε την  επιστολή, που δείχνει  την μεγάλη αγωνία  των νέων ανθρώπων  για την πορεία του τόπου μας, αλλά ταυτόχρονα  και την ελπίδα  για την Κάρπαθο, αφού η νεολαία επιθυμεί να παραμείνει στον τόπο της, προβληματίζεται για το  μέλλον και αναζητά  λύσεις.

Ευελπιστούμε ότι από τη θέση που βρίσκεστε θα  συνδράμετε να ακουστεί η φωνή τους και να  επιλυθούν  τα προβλήματα  που ταλανίζουν τον τόπο μας .

 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 Με  σεβασμό και εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Καρπάθου”

Ομιλία Δημάρχου κ. Ηλία Ανδρ. Λάμπρου κατά την Τελετή Ανακήρυξης  του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Καρπάθου:

“Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

            Ως Δήμαρχος όλων των Καρπαθίων, Σας καλωσορίζω και Σας υποδέχομαι με εξαιρετική τιμή, ιδιαίτερη χαρά και βαθύτατο σεβασμό στην πρωτεύουσα του Δήμου Καρπάθου Πηγάδια, σήμερα 5 Οκτωβρίου 2016.

            Η σημερινή ημέρα ανακαλεί στη σκέψη των συμπατριωτών μου, την 5η Οκτωβρίου 1944, ημερομηνία – ορόσημο της Καρπαθιακής Ελευθερίας. Τότε στις Μενετές εξερράγη, όπως όλοι γνωρίζουμε, το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα της Καρπάθου, εναντίον των Ιταλών και είχε στη συνέχεια την ομόθυμη επαναστατική συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των Καρπαθίων.

            Το νησί μας, εδώ στη νοτιοανατολική εσχατιά του Αρχιπελάγους, με μικρά μέσα, με λίγες χιλιάδες πληθυσμό, μόνο του, τόλμησε να εξεγερθεί εναντίον τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων, για την ενσάρκωση του οράματος της Ελευθερίας, μετά από αιώνες δουλείας, στερήσεων και καταπίεσης.

            Η σημερινή 72η Επέτειος του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου θυμίζει την αλύγιστη Καρπαθιακή ψυχή, που, στη διαχρονική της πορεία έδειξε απαράμιλλο σθένος και μεγαλείο.

            Κύριε Πρόεδρε!

            Την ιστορική ημερομηνία της 5ης Οκτωβρίου 1944 τιμήσατε με την υψηλή παρουσία Σας το μεσημέρι στις Μενετές, το απόγευμα στο Φοινίκι και στο Απέρι, και με τη σύντομη περιήγησή Σας αυτή, η εθνική ευαισθησία Σας αναγνώρισε του αγώνες των Καρπαθίων για τη Δικαίωση και την Ελευθερία.

            Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, αναγνωρίζοντας την πολυσήμαντη προσφορά Σας στην Επιστήμη, στον Πολιτισμό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, γενικότερα, στον Δημόσιο Βίο της χώρας μας, απεφάσισε ομόφωνα, στη σημερινή ιστορική Επέτειο, να Σας ανακηρύξει ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ και να Σας απονείμει τα διάσημα του Δήμου.

            Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε!

            Η πατρίδα μας, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αντιμετωπίζει σήμερα πολλές δυσκολίες και ο λαός μας χρειάζεται τον ενωτικό Σας λόγο, τις συνετές παρεμβάσεις και νουθεσίες Σας.

Κι εμείς εδώ οι ακρίτες του Ελληνικού νότου, με τα πολλαπλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα:

  • η μειωμένη στελέχωση του ιατρικού δυναμικού στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου
  • η μη στελέχωση του πολυδύναμου ιατρείου Ολύμπου
  • οι ελλείψεις σε αγροτικούς ιατρούς
  • η ελλειπής ακτοπλοϊκή και αεροπορική συγκοινωνία, που επιδεινώνονται και μειώνονται συνεχώς, αντί να διευρύνονται με νέους προορισμούς
  • η υποστελέχωση των Υπηρεσιών
  • η αύξηση του ΦΠΑ

έχουμε ανάγκη την ηθική στήριξη και παρέμβασή Σας, που θα συντελέσουν στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράστασή Σας.

Και τούτο γιατί ακούγονται φωνές που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, και πρέπει να μάθουν ότι τα νησιά μας είναι Ελληνικά, όχι λόγω της Συνθήκης, αλλά επειδή κατοικούνται από τα πανάρχαια χρόνια με αδούλωτες Ελληνικές ψυχές. Γι’ αυτό πρέπει να κατανοήσουν ότι τα νησιά του Αρχιπελάγους είναι Ελλάδα και η Ελλάδα ξεκινάει από τα νησιά μας.

            Κύριε Πρόεδρε!

            Σας ευχαριστούμε θερμά για την Επίσημη Επίσκεψή Σας στην Κάρπαθο και Σας ευχόμεθα υγεία και δύναμη για να προασπίζετε τα Εθνικά Δίκαια των Ελλήνων.

Σας Ευχαριστώ

Σημεία αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκoπίου Παυλοπούλου κατά την ανακήρυξή του σ’ επίτιμο δημότη του Δήμου Καρπάθου

 

«Κύριε Δήμαρχε,

Με βαθιά συγκίνηση αλλά με ανάλογο αίσθημα ευθύνης και χρέους αποδέχομαι τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο του Επίτιμου Δημότη της ιστορικής Καρπάθου. Επειδή δε η ύψιστη αυτή τιμή επιδαψιλεύεται όχι στο πρόσωπό μου αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, σπεύδω να σας διαβεβαιώσω ευθύς εξ αρχής ότι ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη της Καρπάθου θα είναι εφεξής βασικός δείκτης πορείας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων μου. Δείκτης πορείας του οποίου οι συντεταγμένες προσδιορίζονται από την αποφασιστικότητα και την απαράμιλλη γενναιότητα των κατοίκων του Νησιού σας που, πριν από 72 χρόνια, έδωσαν, με την επανάστασή τους εναντίον των κατακτητών, μήνυμα Ελευθερίας κι Εθνικής υπερηφάνειας. Κι εδώ επιτρέψατέ μου ν’ αναφερθώ, εν συντομία φυσικά, στην ιστορία της Καρπάθου και στα διδάγματα τα οποία μας κληροδοτεί:

  1. Δεν είναι τυχαίος ο θρύλος που θέλει τους πρώτους κατοίκους του Νησιού σας να «κλέβουν» τους θεούς του Ολύμπου και να τους εγκαθιστούν εδώ, διότι δείχνει ότι ήταν τέτοια η αγάπη για τον Τόπο τους ώστε τον θεωρούσαν ως ιδανική κατοικία ακόμη και για θεούς. Τούτο εξηγεί και το ότι οι μακρινοί πρόγονοί σας ονομάσθηκαν Αρπάθεοι, λέξη που στην συνέχεια μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και, στο τέλος, Καρπάθιοι, εξ ου και Κάρπαθος.

Α. Ευλόγως, λοιπόν, η Κάρπαθος είναι, κατά την μυθολογία, πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού, επίσης δε τόπος γέννησης του Πρωτέα και ανατροφής της Αθηνάς καθώς και γη όπου έζησε μέρος της ζωής του ο Προμηθέας. Ο Όμηρος ονομάζει το νησί Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά που υπάρχει στα Γεωγραφικά του Στράβωνος.

Β. Η Κράπαθος ήταν αρχικώς υπό Μινωική επιρροή. Μετά το 478 π.Χ. όμως, η Κάρπαθος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, όπως φαίνεται από τους φόρους που πλήρωναν οι πόλεις της στο Συμμαχικό Ταμείο. Το 404 π.Χ., με την λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου, υποτάσσεται στους Σπαρτιάτες αλλά, ύστερα από τη ναυμαχία της Κνίδου (394 π.χ.), επανέρχεται στους Αθηναίους και αργότερα γίνεται μέλος της δεύτερης Αθηναϊκής Συμμαχίας.

  1. Παρά την πολυτάραχη ιστορία του Νησιού, το οποίο πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Γενοβέζων Ανδρέα και Λουδοβίκου Μορέσκο, της Ενετικής οικογένειας Κορνάρο, των Οθωμανών Τούρκων -ενώ στα χρόνια του Μεσαίωνα ονομαζόταν Σκαρπάντο (Scarpanto)- το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων κατοίκων του παρέμεινε πάντοτε ακμαίο και ανυπότακτο.

Α. Κορυφαία εκδήλωση έξαρσης αυτού του εθνικού και πατριωτικού αισθήματος, στην κυριολεξία έκρηξης Ελευθερίας, αποτέλεσαν τα γεγονότα της 5ης Οκτωβρίου 1944. Όταν, ξεκινώντας από το χωριό Μενετές, το απελευθερωτικό κίνημα κατά των Ιταλών κατακτητών απλώθηκε σ’ όλο το Νησί και οδήγησε στην ήττα τους κι εκδίωξή τους.

Β. Όπως προκύπτει από σημαντική γραπτή μαρτυρία του άξιου τέκνου της Καρπάθου, Καθηγητή της Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ, κ. Μηνά Αλεξιάδη, δημότες των Μενετών και της Αρκάσας συνήλθαν, την 5η Οκτωβρίου 1944, στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στον βράχο των Μενετών και προ του κινδύνου και της λιμοκτονίας, αφού οι Ιταλοί τους άρπαζαν τις σοδειές τους, επαναστάτησαν. Οι Μενετές έγιναν το «Σούλι» της Καρπάθου, αφού εκεί υψώθηκε η Γαλανόλευκη, στη θέση της ιταλικής σημαίας. Όμως όλοι οι Καρπάθιοι πρόγονοί σας, απ’ όλα τα χωριά και κάθε γωνιά του νησιού, έδωσαν το δικό τους μαχητικό παρών στον αγώνα και συνέβαλαν στην Απελευθέρωσή του οκτώ, μάλιστα, μήνες νωρίτερα από τ’ άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος.
Γ. Τέλος, όπως είναι γνωστό, την 8η Οκτωβρίου 1944 οι Καρπάθιοι απέστειλαν μια βάρκα, την «Ιμμακολάτα», για να μεταφέρει στους συμμάχους το χαρμόσυνο μήνυμα της ελεύθερης Καρπάθου. Ενώ η απελευθέρωση του νησιού ολοκληρώθηκε την 11η Οκτωβρίου του ίδιου έτους με την παράδοση, στο Απέρι, όλων των ιταλικών εξουσιών προς την πενταμελή Πανκαρπαθιακή Επαναστατική Επιτροπή, που είχε αναλάβει την δέσμευση και την ευθύνη της προστασίας της ζωής, της τιμής και της περιουσίας όλων των Ιταλών στρατιωτικών και πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί εν προκειμένω ο σεβασμός που επέδειξαν οι Έλληνες νικητές προς τους ηττημένους, σε συμμόρφωση όχι μόνο προς τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου του Πολέμου αλλά και προς τις προαιώνιες ανθρωπιστικές αρχές του Πολιτισμού μας.

Κύριε Δήμαρχε,

Σας διαβεβαιώ ότι, επιστρέφοντας από την Κάρπαθο, θα φέρω στις «αποσκευές» μου όχι μόνο τις αναμνήσεις της υπέροχης φιλοξενίας σας αλλά, κυρίως και πρωτίστως, την διαρκή εγρήγορσή μου να φανώ αντάξιος της μεγάλης τιμής που σήμερα μου επιφυλάξατε, ανακηρύσσοντάς με συντοπίτη σας. Η Κάρπαθος, με την ηρωική παράδοση συνεχών αγώνων και θυσιών υπέρ της Ελευθερίας της Πατρίδας μας, υπενθυμίζει και θα υπενθυμίζει πάντα στην πολιτική, οικονομική και πνευματική Ηγεσία του Τόπου μας την αυτονόητη οφειλή της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των προκλήσεων, τις οποίες αναδεικνύουν ιδίως οι τωρινοί δύσκολοι καιροί.

Σας ευχαριστώ θερμώς».

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου

Leave a Reply

Your email address will not be published.