Στη Ρόδο θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, ώστε να εξετάσουν από κοντά, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πύρινη κόλαση που έπληξε τη Νότια Ρόδο, για πάνω από 24 ώρες. Οι δύο τους, μαζί με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονα Ζαννετίδη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ρόδου Γιώργο Πόκκια, θα πραγματοποιήσουν επί τόπια περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, ώστε να καταγράψουν τις ζημιές και να ενεργήσουν για την αποκατάστασή τους.

Οι αρμόδιοι, θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα τι μέτρα θα λάβουν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Ήδη δε, οι αγρότες στην πληγείσα περιοχή, έχουν ζητήσει να αποκατασταθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ποτίσουν ούτε τις λίγες καλλιέργειες που γλίτωσαν από την πύρινη κόλαση. Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου, ανέφερε ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν στη Ρόδο, ώστε να καταγράψουν τις καταστροφές και να κινηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ.

ΣΚΑΙ ΑΝΝΑ ΣΑΡΡΗ

Η φωτιά, που έκαιγε στη Ρόδο για πάνω από 24 ώρες, φέρεται να έχει προκαλέσει την απώλεια 16.000 στρεμμάτων δασικής και αγροτικής έκτασης, με σοβαρότερο πρόβλημα την απώλεια αγροτικών εκτάσεων και την πλήρη διάλυση του αρδευτικού δικτύου. Κατά τους αρμοδίους, έχουν καεί χιλιάδες αγροτικά στρέμματα με σιτηρά, μποστάνια ή και κηπευτικά προϊόντα, στάβλοι, γεωργικά μηχανήματα, αποθήκες κ.α., ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και στα δίκτυα άρδευσης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη ακόμη και η διάσωση των καλλιεργειών που έχουν σωθεί.

Θύματα της πύρινης κόλασης και τα προστατευόμενα ελάφια της Ρόδου, γνωστά ως dama – dama ή πλατόνια της Ρόδου, που βρέθηκαν καμμένα (!) ενώ αυτά που διασώθηκαν αναζητούν νερό και τροφή σε μία καμμένη γη, ώστε να επιβιώσουν.

ΣΚΑΪ ΑΝΝΑ ΣΑΡΡΗ

Κατά τις πληροφορίες της Black Monday.gr, η φωτιά προκλήθηκε από θεριστική μηχανή αγρότη, που πραγματοποιούσε εργασίες σε συγκεκριμένο σημείο της περιοχής. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του θερισμού με μηχανή, εκτιμάται ότι σπινθήρας προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς και επειδή το σιτάρι θεωρείται ως τρομερά εύφλεκτο, είτε αμέσως, είτε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, η φωτιά κατέστη ανεξέλεγκτη. Η επίσημη ενημέρωση θα δοθεί αφού κοινοποιηθεί το πόρισμα του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Η φωτιά έκαιγε 24 ώρες στη Ρόδο

Η φωτιά τελούσε υπό μερικό έλεγχο από αργά το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2016, ενώ μικροεστίες υπήρχαν παντού. Εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν ρίψεις, ενώ στη Ρόδο είχε έρθει και ο Περιφερειακός Διοικητής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, ο οποίος συνεργαζόταν, επί της επιχειρήσεως, με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

ΣΚΑΪ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΝΑ ΣΑΡΡΗ

Η πυρκαγιά ξεκίνησε να καίει δασική έκταση της Ρόδου, στις 11 το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2016, στην περιοχή Απολακκιά στη Νότια Ρόδου. Στο σύνολό τους, το προσωπικό και τα μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, με την αρωγή όλων, τοπικών αρχών και εθελοντικών οργανώσεων, κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή της. Μάλιστα, είχε εκκενωθεί και το τοπικό διαμέρισμα της Απολακκιάς, με τους κατοίκους να μεταφέρονται στην Κατταβιά. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και το Φράγμα Απολακκιάς και κατευθυνόταν προς τα Σιάννα.

Στην πυρκαγιά, ενεργούσαν το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, συνολικά 4 εναέρια μέσα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, εθελοντικές ομάδες της Ρόδου και μεμονωμένοι εθελοντές, μηχανήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα που ήρθε από άλλη περιοχή της Ελλάδας και 40 άτομα που αναμένονταν προς ενίσχυση από τη Θεσσαλονίκη. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το φράγμα της Απολακκιας, έφτασε στην Ίστριο και γύρισε στη Μονόλιθο, εξαιτίας και της αλλαγής των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκονται – μεταξύ άλλων – οι αντιδήμαρχοι Αγαπητός Πάλλας, Σάββας Διακοσταματίου και Γιώργος Πόκκιας, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανόλης Σαββής και ο υπ. Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου Δρ Στέφανος Δράκος. Αργά το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2016, συνεδρίασε στον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Ρόδου, ώστε να αποφασίσει την περαιτέρω δράση του.

ΣΚΑΪ

Leave a Reply

Your email address will not be published.