Την περίοδο 2011 – 2012, όντας διεθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο κ. Χαρδούβελης δεν είχε υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αν και ήταν υποχρεωμένος – Καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό δύο βουλευτών και ενός πρώην υπουργού

Στη δικαιοσύνη παρέπεμψε η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος κατηγορείται ότι την περίοδο 2011-2012 δεν υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, αν και τυπικώς ήταν υποχρεωμένος να το πράξει. Την περίοδο εκείνη ο κ. Χαρδούβελης ήταν διευθυντής στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης μέλη της επιτροπής έλεγαν ότι ο φάκελος αναμένεται να παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, καθώς την περίοδο 2011 – 2012 ο κ. Χαρδούβελης δεν είχε υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αν και ήταν υποχρεωμένος.

Να σημειωθεί ότι την εξέταση είχε ζητήσει με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20-1-2015 ο πρώην προϊστάμενος για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης καθώς μετά από έρευνα προέκυψε οτι:

– Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

– Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πάντως, ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε στείλει από τις αρχές του χρόνου το πόθεν έσχες του (μαζί με ένα υπόμνημα όπου υποστήριζε πως δεν είχε την υποχρέωση αυτή γιατί ήταν διευθυντής και όχι σύμβουλος του πρωθυπουργού).

Το είχε καταθέσει μάλιστα στην Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», που θα έπρεπε να το προωθήσει στη νέα Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, που συστήθηκε και λειτούργησε αργότερα μέσα στο 2015. Φαίνεται όμως πως το «πόθεν έσχες» Χαρδούβελη αρχειοθετήθηκε αλλά δεν εστάλη στη Βουλή. Μάλιστα πηγές της Αρχής έλεγαν πως … δεν τους το ζήτησε η Επιτροπή της Βουλής, που τώρα ανακάλυψε ότι της λείπει!

Υποστήριζαν δε ότι θα στείλουν στην Βουλή  σήμερα ή αύριο τελικά, όπου από τον αριθμό πρωτοκόλλου θα φαίνεται πότε είχε τελικώς υποβληθεί.

Καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό δύο βουλευτών και ενός πρώην υπουργού
Πέραν αυτού, τα μέλη της επιτροπής ενέκριναν την δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του 2013 (χρήση 2012). Τα πόθεν έσχες έχουν ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του κοινοβουλίου για να σκαναριστούν και η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα εξετάσει καταγγελίες για πλουτισμό δύο εν ενεργεία βουλευτών και ενός πρώην υπουργού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.