Ελληνικό Κέντρο θαλασσίων Ερευνών Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

 Η «Βραδιά Ερευνητή 2015» στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ

Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Το 2015 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, καθώς η Βραδιά συμπλήρωσε δέκα  χρόνια!

Στην Ελλάδα, με σύνθημα «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον»,  η βραδιά διοργανώθηκε σε οκτώ πόλεις: στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Τρίκαλα, στην Κόρινθο, στην Πύλο, στο Ηράκλειο καθώς και στη Ρόδο.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών υποδέχθηκε το κοινό στις εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού/Ενυδρείου Ρόδου και στον περιβάλλοντα χώρο, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015.  Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές, να πάρουν μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρούν τη μαγεία της επιστήμης.

Πιο συγκεκριμένα  υπήρχε έκθεση οργάνων δειγματοληψίας θαλασσινού νερού, ιζημάτων και υδρόβιων οργανισμών συνοδευόμενα από επεξηγηματικές πινακίδες, βίντεο με τις επιστημονικές δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ, έκθεση από πόστερς που λύνουν απορίες σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης το κοινό είχε την εργαστηριακή εμπειρία παρατήρησης ζωντανών θαλάσσιων οργανισμών καθώς και της μέτρησης των  φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού.

Τα μικρότερης ηλικίας παιδιά ασχολήθηκαν με παιδική ζωγραφική, φιδάκι με ερωτήσεις, κρυπτόλεξα, κουϊζ και προβολή ταινιών σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Επίσης στον εκθεσιακό χώρο του ΥΣΡ παρουσιάστηκαν τα έργα  μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Υδάτινος Κόσμος».  Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τα εξής :    1ο Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου, 8ο Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου, 1ο ΓΕΛ Καλύμνου, 2ο ΓΕΛ Καλύμνου, 4ο ΓΕΛ Ρόδου και το ΓΕΛ Κρεμαστής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή τους όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους και να συγχαρούμε τους νικητές: Δημητράκη Μιχαήλ, 4ο ΓΕΛ Ρόδου (1η Θέση), Μαγκούλια Νικολέττα, 1ο  ΓΕΛ Καλύμνου (2η Θέση), Συντυχάκη Αναστασία, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου (3η Θέση)

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν την κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  προ-εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας το προσωπικό διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων του ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  δυνατότητες και προοπτικές των επαγγελμάτων  σχετικά με τη θαλάσσια έρευνα και τεχνολογία.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το κοινό της Ρόδου για τη συμμετοχή του καθώς  και για την ευαισθητοποίηση του σε θέματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

O Προϊστάμενος του Υ.Σ.Ρ.

Δρ. Ανδρέας Σιούλας

Leave a Reply

Your email address will not be published.