ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ JOHNS HOPKINS ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΚΑΘ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΚΡΙΜΙΖΗ

Η Ομάδα Εργασίας της Ένωσης Φυσικών Επιστημών Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ρόδου – Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και το Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ04 Δωδεκανήσου, διοργανώνουν  δύο σημαντικές εκδηλώσεις στις 19-20 Φεβρουαρίου 2016, με προσκεκλημένο τον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Κο Σταμάτιο Κριμιζή, Ομότιμο Διευθυντή Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ και Ακαδημαϊκό, Διευθυντή της Έδρας Επιστήμης του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

ΚΡΙΜΙΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣΟ Καθ. Στ. Κριμιζής, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής ερευνητής πολλών διαστημικών αποστολών της NASA,συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1 και 2 και CassiniHuygens, αποτελεί πολύτιμο και σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Ηεπίσκεψή του στο νησί μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση σε πολλές σημαντικέςπροσπάθειες που ήδη διοργανώνονται από επιστήμονες-καθηγητές σε διάφορους τομείς των Φυσικών Επιστημών. Οι δύο εκδηλώσεις:

•    19 Φεβρουαρίου 11πμ στο Δημοτικό Θέατρο εκπαιδευτική ομιλία σε μαθητές Γ᾽ Γυμνασίου και Α᾽Λυκείου από σχολεία της Ρόδου, με τίτλο:

“Από τη Γη στον Γαλαξία: το 38-χρονο ταξίδι των Voyagers στο διάστημα”

•    20 Φεβρουαρίου 7μμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κτηρίου Κλεόβουλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ομιλία ανοιχτή στο κοινό με τίτλο:

“Εξερεύνηση των πλανητών-από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε  50  χρόνια: Μία προσωπική Οδύσσεια”

Μετά την ομιλία για το κοινό θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια του ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου ¨Εύδημος¨.

Ευχαριστούμε το Δήμο Ρόδου για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου,  το Παν/μιο Αιγαίου για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του κτιρίου Κλεόβουλος, την Α᾽ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την έμπρακτη στήριξη και χορηγία και το Ίδρυμα Εμμανουήλ και Μαρίας Σταματίου για τη χορηγία της φιλοξενίας του Καθ. Στ. Κριμιζή. Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Εφημερίδα Ροδιακή.

Πληροφορίες: τηλ. 6972235681 email: elthchatz@gmail.com

19 Φεβρουαρίου 11πμ, εκπαιδευτική ομιλία σε μαθητές Β᾽θμιας

Από τη Γη στον Γαλαξία:

το 38-χρονο ταξίδι των Voyagers στο διάστημα

Σταμάτιος Μ. Κριμιζής

Ομότιμος διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ & Ακαδημαϊκός, Έδρα Επιστήμης τουΔιαστήματος, Ακαδημία Αθηνών, Ελλάς

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό καιΠοσειδώνα. Όχι μόνο εκπλήρωσαν την αποστολή τους μέχρι το 1989, αλλά το Voyager 1 ξεπέρασε πρόσφατα το σύνορο τουηλιακού μας συστήματος με το Γαλαξία, και έγινε το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εξήλθε από την ατμόσφαιρα τουΉλιου. Σήμερα το Voyager 1 βρίσκεται στη φανταστική απόσταση των 20,3 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη (18,5 ώρεςφωτός) και συνεχίζει να στέλνει πληροφορίες καθημερινώς. Ο ομιλητής είναι επικεφαλής ερευνητής σε ένα από τα τέσσεραπειράματα που εκτελούν τις μετρήσεις τα τελευταία 38 χρόνια και θα περιγράψει τις ανακαλύψεις αυτής της σύγχρονηςΟδύσσειας της διαστημικής εποχής.

————-

20 Φεβρουαρίου 7μμ, ομιλία ανοιχτή στο κοινό 

Εξερεύνηση των πλανητώναπό τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Μίαπροσωπική Οδύσσεια

Σταμάτιος Μ. Κριμιζής

Ομότιμος διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ & Ακαδημαϊκός, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, Ακαδημία Αθηνών, Ελλάς

ΚΡΙΜΙΖΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣΤον περασμένο Ιούλιο το διαστημόπλοιο New Horizons  πέρασε από τον Πλούτωνα, συμπληρώνοντας  την επί τόπουεξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος πού άρχισε με το Mariner 4 στον Άρη τον Ιούλιο 1965. Ακολούθησαναποστολές στην Αφροδίτη (Mariner 5), στους Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα (Pioneer 10, 11; Voyager 1, 2) και στον Ερμή(Mariner 10, MESSENGER). Η εξερεύνηση έχει ως αποτέλεσμα την δραστική αλλαγή στην αντίληψή μας για το χώρο τουσύμπαντος που κατοικούμε. Η ύπαρξη ενεργών ηφαιστείων στο φεγγάρι του Δία Ιώ, ωκεανών νερού στο υπέδαφος τηςΕυρώπης (ένα άλλο φεγγάρι του Δία), καθώς και στο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο, και λίμνες από μεθάνιο στον Τιτάνα είναιανακαλύψεις που ποτέ κανείς δεν είχε φαντασθεί. Η παρουσίαση θα περιγράψει την συμμετοχή του ομιλητή με όργανά του στιςπαραπάνω αποστολές της NASA τα τελευταία 50 χρόνια.

Συνημμένα θα βρείτε το σχετικό δελτίο τύπου με περιλήψεις και πληροφορίες για τις 2 ομιλίες και ένα σύντομο βιογραφικό με φωτογραφίες του Καθ. Στ. Κριμιζή.

Για περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή σας

Leave a Reply

Your email address will not be published.