Ο Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστής ‘’Η Πρόοδος’’ , θα συμμετάσχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της εορτής της ‘Μεταμορφώσεως του Σωτήρος’ στο Πυθαγόρειο της Σάμου, φιλοξενούμενος της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου & Ικαρίας. Ο Σύλλογος του νησιού μας θα λάβει μέρος στην τελετή λιτάνευσης της εικόνας την Παρασκευή 5η ΑΥΓ , ενώ το Σάββατο 6η ΑΥΓ θα δώσει παράσταση στην κεντρική πλατεία. Τον σύλλογό μας θα συνοδεύσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κκ Κύριλλος, με την ακολουθία του.

Η αποστολή μας αποτελείται από 17 άτομα.

και λίγα λόγια για το Πυθαγόρειο……

Το Πυθαγόρειο είναι πόλη της Σάμου, χτισμένη στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Βρίσκεται νότια της πόλης της Σάμου και σε απόσταση 12 χιλιόμετρα απ’ αυτήν Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.272 κάτοικοι. Το όνομα του οικισμού μέχρι το 1955 ήταν ‘Τηγάνι’, οπότε μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειο απ’ τη Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα που καταγόταν από τη Σάμο[1]. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Σάμου, ενώ μέχρι τα τέλη του 2010 αποτελούσε έδρα του Δήμου Πυθαγορείου.

 Το Πυθαγόρειο είναι μια πανέμορφη παραλιακή κοσμοπολίτικη κωμόπολη,με ιδιαίτερη κίνηση το καλοκαίρι.

Στη θέση του Πυθαγορείου στην αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Σάμου. Το λιμάνι του σημερινού οικισμού ταυτίζεται με το λιμάνι της αρχαίας πόλης, το οποίο ο Ηρόδοτος το περιγράφει ως ένα από τα θαυμαστά έργα του νησιού και θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου.[2] Τα ερείπια των ελληνικών ρωμαϊκών μνημείων και το εντυπωσιακό «Ευπαλίνειο όρυγμα» ή «Υδραγωγείο του Ευπαλίνου», μαζί με το Ηραίο της Σάμου, κηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1992[3].

Νεότερο αξιόλογο κτίσμα στο Πυθαγόρειο αποτελεί ο πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη, που δεσπόζει στην δυτική πλευρά του οικισμού. Χτίστηκε το 1824 και πρόκειται για διώροφο κτίσμα σε οχυρωματική διάταξη. Στο λιμάνι ξεχωρίζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, ένα σύγχρονο γλυπτό που απεικονίζει τον Πυθαγόρα με το περίφημο θεώρημα του.[4]

Leave a Reply

Your email address will not be published.