Απολογήθηκαν σήμερα στην Ανακρίτρια Πρωτοδικείου Κω οι 7 φερόμενοι ως διακινητές προσφύγων. 
Πιο συγκεκριμένα, την 13η Σεπτεμβρίου και ώρα 1:50 ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο Λέρου για ύπαρξη ακυβέρνητου ξύλινου σκάφους σε κίνδυνο. Άμεσα απέπλευσε σκάφος του λιμενικού, με προορισμό την περιοχή του Φαρμακονησίου, ενώ συμμετείχε και ελικόπτερο Super Puma και κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης διεσώθησαν 99 μετανάστες (40 άνδρες, 8 γυναίκες και 7 αγόρια και 7 κορίτσια ανήλικα εθνικότητας Ιράκ, 18 άνδρες, 9 γυναίκες, 5 αγόρια ανήλικα και 3 κορίτσια ανήλικα εθνικότητας Συρίας και 2 άνδρες εθνικότητας Παλαιστίνης), οι οποίοι επέβαιναν στο σκάφος και το οποίο όπως αποδείχθηκε κατά την επιχείρηση δυτών ΜΥΑ Λ.Σ. έφερε στην πλώρη του ένδειξη SUMMER BREEZE, ακινητοποίηθηκε και παρουσιάσε έντονη εισροή υδάτων, ως αποτέλεσμα τον κατακλυσμό των χώρων, όπου βρίσκονταν οι μετανάστες.
Το σκάφος Summer Breeze, και εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, τελικά βυθίστηκε με τραγικό απολογισμό τον πνιγμό 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά.
Για τους 5 Σύριους και 2 Παλαιστίνιους, η ανακρίτρια αποφάσισε την προσωρινή κράτηση τους μέχρι την εκδίκαση της υποθέσεως.

Leave a Reply

Your email address will not be published.