Στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ.

Τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικός ομιλητής ο διευθυντής του Ινστιτούτου, συμπατριώτης μας από την Κάρπαθο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, και για πρώτη φορά από κοινού με το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, η 195η Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο συμπατριώτης μας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου. Ο εορτασμός έγινε στην αίθουσα του Εντευκτηρίου του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ. Στον πανηγυρικό εορτασμό παρέστησαν και απηύθυναν Χαιρετισμούς ο Κοσμήτωρ της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνίας Livius Franga, ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης, η πρόεδρος της Sof Medica και χορηγός της Εκδήλωσης Αικατερίνη Σοφιανού, Πρόξενος της Κύπρου Μαρία Χρήστου και ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Tudor Dinu. Ο Κοσμήτωρ της Σχολής Livius Franga παρουσίασε τον συμπατριώτη μας κεντρικό ομιλητή και ανακοίνωσε ότι ο καθηγητής Αλεξιάδης προσέφερε δωρεάν 2.500 βιβλία στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια ο συμπατριώτης μας καθηγητής μίλησε με το επίκαιρο θέμα <<Η πρώτη συστηματική συλλογή Ελληνικών δημοτικών τραγουδιών (1824) του Claude Fauriel και το κίνημα του Φιλελληνισμού>>. Η εκπαιδευτικός Εύη Μελά -Αλεξιάδη απήγγειλε με επιτυχία δύο δημοτικά τραγούδια από τη συλλογή του Fauriel. Ακολούθησε σχετική συζήτηση και μεγάλη δεξίωση στις αίθουσες του Πανεπιστημίου. Παρέστησαν Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, δύο βουλευτές του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, καθηγητές του Πανεπιστημίου, Έλληνες επιχειρηματίες, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών και πολλοί άλλοι, Ρουμάνοι και Έλληνες, που κατέκλυσαν την αίθουσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.