Ενωμένοι, σύσσωμοι πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου προσφεύγουν στο ΣτΕ,  κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Στις 4 Μαρτίου 2016 η εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια

Στις 4 Μαρτίου 2016 πρόκειται να εκδικαστεί  από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή την οποία καταθέτουν από κοινού η Περιφέρεια και οι πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς των πέντε νησιών του Νοτίου Αιγαίου, στα οποία έχουν καταργηθεί από 1ης Οκτωβρίου 2015 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου,  μετά από ενημέρωση που είχε νωρίτερα από τα δύο δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν την υπόθεση, των γνωστών δικηγόρων κ.κ. Λυκουρέζου και Λαζαράτου.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος, η προσφυγή κατατέθηκε αρχικά στο 7μελούς σύνθεσης Β΄ Τμήμα του ΣτΕ και εκείνο με την σειρά του, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος, το παρέπεμψε απευθείας στην Ολομέλεια, όπου θα εκδικαστεί στις 4 Μαρτίου 2016. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά από διάστημα 45 περίπου ημερών, γεγονός που συνιστά ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς θα ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση των νησιών.

Με την προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των πολιτικών και παραγωγικών φορέων των πέντε νησιών, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σαντορίνης και Ρόδου, συμπορεύεται τόσο η ΠΕΔ, στην χθεσινή συνεδρίαση της οποίας συμμετείχε ο Περιφερειάρχης, όπου έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος, όσο και η ΔΕΡΜΑΕ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος, η προσφυγή θα είναι κοινή από όλους με ενιαία νομική εκπροσώπηση, σε μια δίκη, με ένα δικόγραφο.

«Η απόφαση είναι να κινηθούμε συντονισμένα  όλοι μαζί, συνιστά  μια σημαντική συμφωνία  Σε αυτήν την υπόθεση θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς των πέντε νησιών από τα οποία ξεκίνησε το «ξήλωμα» του τελευταίου μέτρου νησιωτικότητας και το ανελέητο κυνηγητό των νησιών μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόσθεσε:

«Ενωμένοι όλοι μαζί, στέλνουμε το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας  ότι αυτή είναι μια υπόθεση ιδιαίτερα σημαντική για το Αιγαίο και δεν υπάρχει κανένας νησιώτης που θα κάνει πίσω»

Θέμα: Στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προσφεύγουν Δήμαρχοι και φορείς Νοτίου Αιγαίου κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ – Ομόφωνες αποφάσεις στη συνεδρίαση της ΠΕΔ για προσφυγικό και ΕΣΠΑ.

Στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προσφεύγουν οι δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε συνεννόηση και με τους παραγωγικούς φορείς, κατά της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλα, φέρονται αποφασισμένοι  να διεκδικήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια για τη στήριξη των νησιών, που δέχονται τις συνέπειες και τις μεγαλύτερες προσφυγικές  ροές, αντιδρώντας σε κάθε απόφαση που λαμβάνετε ερήμην τους.

Οι ομόφωνες αποφάσεις των δημάρχων για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, με μεγάλη συμμετοχή αιρετών και θεσμικών εκπροσώπων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Κόκκινος και Φιλήμονας Ζανεττίδης, εκ μέρους του προέδρου  της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη το μέλος Γεράσιμος Δαμουλάκςη, ενώ τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή εκπροσώπησε η συνεργάτιδα του Σοφία Λάτσου.

Της συνεδρίασης του δ.σ της ΠΕΔ προηγήθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς και του Εποπτικού Συμβουλίου, που ενέκρινε ομόφωνα τα οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις:

  • Για το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποφασίσθηκε ομόφωνα και σε συνεννόηση με παραγωγικούς φορείς, η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, κατά της απόφασης της κυβέρνησης.

Εξουσιοδοτήθηκε δε το προεδρείο της ΠΕΔ να λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση της ισονομίας  και της δικαιοσύνης για τα νησιά.

  • Σε ότι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, αποφασίσθηκε ο συντονισμός των δημάρχων των νησιών για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και η διεκδίκηση από την ΕΕ των αναγκαίων μέσων και κονδυλίων, για τη στήριξη των νησιωτικών δήμων που έχουν υποστεί αφόρητες πιέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συμφωνήθηκε μάλιστα να αντιδράσουν κατά των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται ερήμην των εκπροσώπων των δήμων.

  • Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, συζητήθηκε διεξοδικά η εισήγηση του επιστημονικού συμβούλου της ΚΕΔΕ Παναγιώτη Μαϊστρου σχετικά με την προετοιμασία των δήμων για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η ΚΕΔΕ έχει μάλιστα δεσμεύσει συγκεκριμένο ποσό για τη στήριξη των δήμων με την εκπόνηση μελετών, όπου κριθεί απαραίτητο.
  • Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός της ΠΕΔ για το 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.