Ανεβαίνει το επίπεδο ασφαλείας σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία – Κλείνουν τα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου – Σε ύψιστη επιφυλακή ο ολλανδικός στρατός – Δρακόντεια τα μέτρα σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκεται η Ευρώπη μετά τα «τυφλά» χτυπήματα σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο σε μία από πιο καλά φυλασσόμενες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Oι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έπιασαν στον ύπνο τις αρχές οι οποίες, αν και είχαν σοβαρές ενδείξεις για επικείμενα χτυπήματα, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μακελειό.

Οι αρχές σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία βρίσκονται σε συναγερμό αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, πολυσύχναστους δρόμους και δημόσια κτίρια.

Στο Βέλγιο, ο στρατός έχει βγει στους δρόμους την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας καλεί τους πολίτες να παραμείνει στα σπίτια του. Τίποτε δεν κυκλοφορεί στους δρόμους των Βρυξελλών, όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη ενώ σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στην «Πόλη του Φωτός» αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και μέσα μεταφοράς.

Στη Γερμανία, οι αρχές ενισχύουν τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης ενώ το Ισραήλ έδωσε εντολή να προσγειωθούν όλες του οι ευρωπαϊκές πτήσεις.

Στο ανώτατο επίπεδο «πορτοκαλί», ανέβηκε το επίπεδο απείλης στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Ενδεικτική του πανευρωπαϊκού συναγερμού είναι η ανακοίνωση του ολλανδικού στρατού μέσω Twitter ότι ενισχύει την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του ενώ λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι έκλεισαν και τα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου.

Η Eurostar ματαίωσε, παράλληλα, τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη. «Συστήνεται στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό», ανέφερε η εταιρεία σε μήνυμά της στο Twitter.

«Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν. «Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας», έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter την «απεχθή επίθεση». «Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών», πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.