Τι εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΠΓ του κόμματος – Ο κύβος ερρίφθη για συνέδριο το φθινόπωρο – Ποιοι οι στόχοι και ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού

Εγκαινιάζει και επίσημα την προσυνεδριακή περίοδο διαλόγου η Κουμουνδούρου, καθώς το πολυαναμενόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να μεταφερθεί εν τελεί για το φθινόπωρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε ύστερα από τις εισηγήσεις να κάνει πίσω στην αρχική του απόφαση και να προτείνει συνέδριο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το διακύβευμα, όπως τέθηκε και από τον ίδιον, είναι η κοινωνική επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς, μέσα από το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνική του βάση.

Άγνωστη παραμένει η περίοδος ανασχηματισμού, με την αναβολή του Συνεδρίου  να θολώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά τον Οκτώβριο και οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν μία καλή εικόνα των χαρτοφυλακίων τους και έτσι δεν αποκλείεται να επισπευσθεί το κυβερνητικό λίφτινγκ για Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός επεδίωκε να διεξαχθεί το Συνέδριο εντός του Ιουλίου, αφού θα είχε κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο υπήρξε εσωκομματική πίεση για αναβολή, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για εσωκομματικές ζυμώσεις.  Ετσι, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τη σύγκληση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του Σεπτέμβρη. Μια απόφαση που θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Αλέξης Τσιπρας ανέφερε ότι ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου  είναι πολύτιμος για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και για τη χώρα. Βασική επιδίωξη να εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός πόλος της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς και η στρατηγική του για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα σε ορίζοντα πενταετίας ως το 2021. Παράλληλα, βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση, καθώς και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη σχεδιασμένης δουλειάς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.

“Η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα” , όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.“Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα έχουν λόγο, και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της.” Αναφερόμενος στην ατζέντα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “Ήρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό.

Τέλος, εκφράστηκε η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι υπάρχει συμφωνία στο 80-90% των προαπαιτουμένων που έχουν απομείνει.

Διαβάστε το θέμα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.