ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η ραγδαία συρρίκνωση του Podemos σε ένα μήνα

Στο σχεδιάγραμμα που δημοσίευσε ισπανός δημοσιογράφος φαίνεται η πορεία των ισπανικών κομμάτων τον τελευταίο μήνα -όσο δηλαδή κρατάει το τελευταίο και ασφυκτικότερο επεισόδιο του ελληνικού δράματος.

Εκείνο που προξενεί την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ραγδαία πτώση των Podemos κατά 8,4% μέσα σε ένα μήνα.

Οι δημοσκόποι θεωρούν ότι βασικός λόγος της πτώσης είναι ο φόβος που προκλήθηκε στους ψηφοφόρους από την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η εχθρότητα που δείχνουν πλέον προς την Ελλάδα τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρώπης.

Αντίθετα, μεγάλο προβάδισμα του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος  (PP) και των Σοσιαλιστών (PSOE)  της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του Podemos, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ισπανία, καταγράφεται σε δύο δημοσκοπήσεις.
Η υποστήριξη των ψηφοφόρων για το κεντροδεξιό PP φθάνει το 29,1% και για το PSOE το 25,1%, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της GAD3 που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα ABC.
Η υποστήριξη για το Podemos, που μεταμόρφωσε το πολιτικό σκηνικό στα μέσα Ιουνίου όταν αριστεροί σχηματισμοί τους οποίους υποστήριξε κέρδισαν τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στις δημοτικές εκλογές, έπεσε στο 15%.
Μία δεύτερη δημοσκόπηση, από την εταιρία ερευνών Simple Logica που δημοσιεύθηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα larepublica.es, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.
Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έχουν δείξει τα τρία κόμματα να έρχονται σχεδόν στήθος με στήθος. Σε δημοσκόπηση της Metroscopia, που θεωρείται σημείο αναφοράς στην Ισπανία, την οποία δημοσίευσε η El Pais στις 5 Ιουλίου, τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό από 21,5% έως 23%.

Τόσο στη δημοσκόπηση της GAD3 όσο και σε εκείνη της Simple Logica το δείγμα αποτελείτο από περίπου 1.000 ψηφοφόρους. Η πρώτη διενεργήθηκε στο διάστημα 23 Ιουνίου-8 Ιουλίου και η δεύτερη από την 1η έως την 9η Ιουλίου.

Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.