ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: «Να αλλάξουμε την τουριστική πολιτική σε όφελος των πολλών. Όχι στην εκμετάλλευση του πλούτου του τόπου μας από τους λίγους»

Σχετικά με δήλωση του υπεύθυνου Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ. για την τουριστική ανάπτυξη, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός δήλωσε:

«Ο υπεύθυνος τομέα τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας «θορυβήθηκε» με την παρέμβασή μας στη Βουλή και τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που καταθέσαμε για την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της τουριστικής ανάπτυξης.

Την ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στον τουρισμό και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δυστυχώς για τον τόπο, οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ταύτισαν την τουριστική ανάπτυξη με την «ανάπτυξη» κλινών και μόνο, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και μέριμνα για τους κατοίκους. Ανέθεσαν τον σχεδιασμό στους tour operators για να αυξάνουν την προσφορά κλινών και να πιέζουν τους επιχειρηματίες.

Αλλά το χειρότερο είναι ότι απέκτησαν κυρίαρχο ρόλο και ελέγχουν όλο και περισσότερο το τουριστικό προϊόν, εκμεταλλευόμενοι τους πάντες.

Ας μας απαντήσει ο υπεύθυνος τουρισμού της Ν.Δ.:

  • Πόσα από τα χρήματα που πληρώνουν οι επισκέπτες μένουν στον τόπο μας, όταν μάλιστα είναι προπληρωμένο όλο το πακέτο;
  • Πόσους φόρους πληρώνουν;
  • Πόσα πρέπει να δώσει ο κάθε επιχειρηματίας για να του φέρουν πελάτες; (ο μαγαζάτορας, ο βαρκάρης, ο εστιάτορας ακόμα και η κομμώτρια, ο φωτογράφος κι ο ανθοπώλης;)
  • Γιατί οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο και δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα;

Αυτά προβάλλαμε ως σημαντικά ζητήματα και φυσικά τη μη πριμοδότηση νέων κλινών. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης τα όποια χρήματα επενδυθούν στην τουριστική ανάπτυξη, μετά τη συμφωνία, να μην πάνε πάλι στους ίδιους.

Οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν στην ανακαίνιση ξενοδοχείων και ιδιαίτερα των μικρών μονάδων, στην ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών, στην ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ως πότε ο λαός μας θα πληρώνει για υποδομές και άλλοι θα εκμεταλλεύονται τον πλούτο των νησιών μας; Αυτή την πολιτική θέλουμε να αλλάξουμε.

Να ένας ακόμα λόγος που αξίζει να παλέψουμε. Αξίζει να στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες που μας επιβάλλονται, ακριβώς λόγω της πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ο τουρισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν μπορεί να διακυβεύεται από όσους έχουν άγνοια και αυτοσχεδιάζουν» – Απάντηση στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καματερό

O Επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ. και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, απαντώντας στην ανακοίνωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καματερού, δήλωσε:

«Ο κ. Καματερός έχει προφανή άγνοια για τα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό.

Υποστηρίζει ότι θέλει να αλλάξει την τουριστική πολιτική σε όφελος των πολλών, προφανώς κατά τον ίδιο τρόπο που άλλαξε τη μεταναστευτική πολιτική στην Κω εις βάρος των πολλών, των κατοίκων του νησιού και του τουρισμού μας.

Είναι σαφές ότι ο τουρισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν προσφέρεται για αυτοσχεδιασμούς και για την εφαρμογή μειοψηφικών ιδεοληψιών.

Ο κ. Καματερός οφείλει να ξέρει ότι με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο και τον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο για τον τουρισμό που εμείς φέραμε στη Βουλή και ψηφίσαμε, ενισχύονται και επιδοτούνται:

– Ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα όταν καταθέτουν επιχειρηματικά σχέδια με τη μορφή δικτύων συνεργασίας με άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Παλαιά ή μικρά ξενοδοχεία προκειμένου να αναβαθμιστούν σε μονάδες τριών αστέρων.

– Κέντρα αποκατάστασης και επενδύσεις που αφορούν στον τουρισμό υγείας, προνομιακό πεδίο για την Κω.

– Σύνθετα τουριστικά καταλύματα και οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων.

– Συνεδριακά κέντρα, Κέντρα Θαλασσοθεραπείας, Ιαματικές Πηγές, Προπονητικά Κέντρα Αθλητικού Τουρισμού κ.α.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση στον τουρισμό αλλά και να προωθηθούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Αυτά θέλει να καταργήσει ο κ. Καματερός για την Κω και τη Ρόδο;

Αγνοεί, επίσης, τι προσφέρει ο τουρισμός. Ας μάθει λοιπόν ότι για κάθε ένα ευρώ που αποφέρει η τουριστική δραστηριότητα προκαλείται πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ, δηλαδή το ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65 ευρώ. Ας μάθει ότι ο τουρισμός μέχρι πέρυσι προσέφερε 182.655 μόνιμες θέσεις εργασίας και 450.188 εποχικές θέσεις. Τα στοιχεία αυτά θα του είναι χρήσιμα για συγκρίσεις από εδώ και πέρα, όταν η πολιτική της κυβέρνησής του θα οδηγήσει σε σίγουρη απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας στον τουρισμό.

Ο κ. Καματερός οφείλει, επίσης, να κατανοήσει ότι η αγορά και η οικονομία λειτουργούν ελεύθερα και ανεξάρτητα από ιδεοληψίες και εμμονές. Έτσι δεν θα του πέσει τόσο βαριά η αναγκαστική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αγορά και την ελεύθερη οικονομία όσο του έπεσε η συνθηκολόγηση με τα μνημόνια».

Leave a Reply

Your email address will not be published.