«Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα από τότε που εξελέγη.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι μόνο να τηρήσει τις υποσχέσεις της η Αθήνα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι η χώρα ήταν σε καλό δρόμο, χωρίς να έχει ξεπεράσει την κρίση, μέχρι τις εκλογές. Τόνισε δε ότι προκειμένου να λειτουργεί μια νομισματική ένωση απαιτούνται εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Αναφερόμενος στην παλαιότερη πρόταση για δημοψήφισμα από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε την κατηγορία που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) ότι οι Ευρωπαίοι εμπόδισαν την διεξαγωγή του και δήλωσε ότι είχε αποφασιστεί η 6.12.2011 ως ημερομηνία και ότι το ερώτημα θα ήταν «Είναι ο ελληνικός λαός διατεθειμένος να υποστεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στο ευρώ ή προτιμά να αποχωρήσει από το ευρώ;».

Συνέχισε δε εξιστορώντας ότι έχασε το στοίχημα με την ισπανίδα ομόλογό του, η οποία, το ίδιο βράδυ, επέμενε ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

«Κατά τις 22:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση (σσ. στις Κάννες) και ο κ. Παπανδρέου πέταξε πίσω μαζί με τον κ. Βενιζέλο. Και εμείς είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι έτσι θα γίνει. Εγώ έχασα ένα στοίχημα. Διότι η τότε Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, η οποία ήταν Σοσιαλίστρια και γνώριζε τους συντρόφους της, μου είπε ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα. Εγώ της απάντησα, «μα ήμουν εκεί και το συμφωνήσαμε». «Θα δεις», μου είπε, «δεν θα γίνει». Στοιχηματίσαμε ένα μπουκάλι κρασί και το πλήρωσα. Διότι την επόμενη μέρα έριξαν τον Παπανδρέου, το ίδιο το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και είπε, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Αριστεράς: «Μην ξαναπείτε παρακαλώ στο μέλλον χωρίς να γνωρίζετε ότι εμείς εμποδίσαμε να γίνει το δημοψήφισμα τότε στην Ελλάδα. Όχι, το αντίθετο, εμείς συμφωνήσαμε μαζί τους. Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα άλλα είναι δεν είναι αλήθεια».

«Δεν έχει νόημα η συζήτηση πριν από το δημοψήφισμα», τόνισε νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι είναι λάθος να αναζητά κανείς τους υπεύθυνους για την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδος.

«Μείναμε πάντα προσηλωμένοι στις συμφωνίες και στους κανόνες. Αν είχαμε κάνει όλοι το ίδιο, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη για την κατάσταση και οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου αποτελούν κινήσεις αντιπερισπασμού από την Ελλάδα. Δήλωσε μάλιστα ότι λυπάται για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ότι τα ΜΜΕ δεν κάνουν καλό στον κόσμο με το να παρουσιάζουν διαστρεβλωμένες καταστάσεις.

Αναφερόμενος στις προοπτικές για τη συνέχεια, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί και επανέλαβε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα, δύσκολη, κατάσταση.

Αναφερόμενος μάλιστα σε δήλωση του έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι σε περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την απορία του σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να το κάνει αυτό μια κυβέρνηση που έχει κάνει καμπάνια υπέρ του «όχι».

Πρέπει να έχει κανείς τη βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αλλάζει γνώμη διαρκώς.

tanea.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.