Τα Άγια Θεοφάνεια γιορτάζει αύριο, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, η Ελλάδα και ο Χριστιανισμός. Τιμά την ημέρα της βάπτισης του Χριστού και την αποκάλυψη της φωνής του Θεού και της Αγίας Τριάδας.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑΟ Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό, κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε ο Ιησούς, σε ηλικία 30 ετών, και του ζήτησε να τον βαπτισθεί. Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν εκείνος που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνείται να τον βαπτίσει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει. Τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών, με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε:

«Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα»

«Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»

Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΡΟΔΟΣ 3Το όνομα Θεοφάνεια, προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, επειδή η φωνή του θεού ακούστηκε στη γη. Θεό + Φάνεια, ο Θεός φάνηκε στην γη. Κύριες τελετές των Θεοφανείων είναι ο Μέγας Αγιασμός (Θρησκευτική τελετή που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών), η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού (Θρησκευτική τελετή που ακολουθεί του Μεγάλου Αγιασμού και γίνεται η κατάδυση του Σταυρού σε ακτή Θάλασσας, εντός λιμένων, όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού όπως στην Αθήνα και η επίσημη κατάδυση του Σταυρού: Πολιτειακή, Πολιτική και Θρησκευτική (Αρχιερατική) εορτή της επίσημης κατάδυσης του Σταυρού όπου παρίστανται οι Αρχές της Χώρας.

Φωτορεπορτάζ: Nicolas Nanev

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΡΟΔΟΣ 1

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΡΟΔΟΣ 2 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΡΟΔΟΣ 3 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΡΟΔΟΣ 4 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΡΟΔΟΣ 5

Πηγή: el.wikipedia.org & www.saint.gr & www.sansimera.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.