ΔΕΥΤΕΡΑ  10/08/2015
06:00Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
DOC ON ΕΡΤ: «ΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
COLOSSI OF LOVE

Έτος παραγωγής: (2010)

Οι ξανθιές, γαλανομάτες τουρίστριες από την Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη με τη λευκή επιδερμίδα και τη δίψα για ήλιο και διακοπές, ήταν ο στόχος. Οι μελαχρινοί ντόπιοι με τα μισάνοιχτα πουκάμισα και τα παντελόνια «καμπάνα» ήταν οι κυνηγοί. Το άμεσο φλερτ και οι διαφορετικές τεχνικές τους στις παραλίες και τις ντισκοτέκ των δημοφιλών τουριστικών προορισμών της εποχής, ήταν το «καμάκι» που έκαναν οι νεαροί Έλληνες στις δεκαετίες του ’70 και ’80. Μετά τα δύσκολα χρόνια της χούντας, ο αναπτυσσόμενος τουρισμός ήταν μια διέξοδος για τη νέα Ελλάδα που αναζητούσε την ταυτότητά της. Τότε γεννήθηκε ένας χαρακτηριστικός τύπος αρσενικού που ως στόχο είχε τις νεαρές ξένες τουρίστριες. Τα «καμάκια» προέρχονταν κυρίως από μικροαστικές τάξεις, είχαν συγκεκριμένο κώδικα στο ντύσιμο, μιλούσαν κωμικά Αγγλικά και περηφανεύονταν για τα κατορθώματά τους. Μάλιστα, στο Ναύπλιο την εποχή εκείνη είχε δημιουργηθεί και… σωματείο: το «Octupus»!
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ορισμένους απ’ αυτούς τους… «Κολοσσούς του έρωτα», που είναι: Ο Μπρούνο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι 55 χρόνων και ακόμη πιστεύει ότι κάνει τις γυναίκες ευτυχισμένες! Ο Γιάννης, μορφή στα night clubs από το 1978. Το 1985 ήταν ιδιοκτήτης της θρυλικής ντίσκο «Highway». Παντρεύτηκε Φινλανδέζα και απέκτησαν δύο κόρες. Ο Γιώργος, που έχει το παρατσούκλι Cement! Σαράντα δύο ετών σήμερα, από το ’80 δούλευε προσωπικό ασφαλείας σε διάφορες ντίσκο. Παντρεύτηκε τη Δανέζα Ζανέτ, χορεύτρια στριπτίζ και έχουν έναν γιο. Σήμερα έχουν χωρίσει, ο Γιώργος δουλεύει ως υδραυλικός και παλιότερα περιστασιακά ως χορευτής στρίπερ! Ο Τάκης: δούλευε ως dj σε ντίσκο. Παντρεύτηκε τη Βίμπεκε από τη Νορβηγία και έχουν μία κόρη. Σήμερα έχουν χωρίσει και είναι αντιδήμαρχος της Χάλκης. Η Tarja, πενηντάχρονη Φινλανδέζα. Ήρθε ως ξεναγός. Την πρώτη νύχτα γνώρισε τον Έλληνα άντρα της. Έχουν δύο κόρες. Σήμερα έχει τουριστικό πρακτορείο.
Το ντοκιμαντέρ διαθέτει πολύ αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο των πρωταγωνιστών, από εκείνες τις εποχές, τις ντίσκο όπου γινόταν όλο το «παιχνίδι», μία συνέντευξη με τον αείμνηστο σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, καθώς και στιγμιότυπα από τις κωμωδίες του που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά με τις ανεπανάληπτες ατάκες τους.
Επίσης, προβάλλονται αποσπάσματα από το επεισόδιο «Τα καμάκια» της σειράς «Εδώ και σήμερα» της ΕΡΤ του 1983.
Η ανάπτυξη της ιδέας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του History Doc και του Discovery Campus.
Το ντοκιμαντέρ, που είναι μια διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το ARTE και την XYZ Productions, έχει αποσπάσει σημαντικές βραβεύσεις, όπως:
• Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Los Angeles Greek Film Festival
• Βραβείο Κοινού στο London Greek Film Festival

Επίσης, το ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για βράβευση στο Prix Europa 2010.

Σκηνοθέτης: Νίκος Μιστριώτης
Σενάριο,Δημοσιογραφική Έρευνα: Μαρία Π. Κουφοπούλου

* Ο πρωταγωνιστής Μπρούνο, βρήκε τραγικό θάνατο, αφού όπως είναι ήδη γνωστό,

δολοφονήθηκε στο σπίτι του στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.