Δραματικές ώρες για την Ελλάδα, καθώς η Σύνοδος Κορυφής, που διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, κατέληξε με μία εξαιρετικά αυστηρή προειδοποίηση. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία έως την Παρασκευή, την Κυριακή θα συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής των 28 (και όχι των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης) προκειμένου να λάβει αποφάσεις γιαανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας εξέρχεται από τηνευρωζώνη, αν όχι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό διαμηνύθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο τόσο από τον Ντόναλντ Τουσκ, όσο και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και από άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπραςπαρουσίασε λεπτομέρειες της πρότασης για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα-γέφυρα, για να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, και κατόπιν ένα νέο διετές πρόγραμμα του ESM.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή, σε Σύνοδο Κορυφής, τόσο των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης, όσο και των 28 χωρών της ΕΕ.

Η Σύνοδος των «28» συγκαλείται για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, άρα θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Το χρονοδιάγραμμα

Τετάρτη: Συνεδρίαση του Eurogroup για να εξετάσει την ελληνική πρόταση.
Παρασκευή: Μέχρι τις 8.30 το πρωί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει δοθεί λίστα δράσεων προτεραιότητας με μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης σαφώς προσδιορισμένα, που θα εξεταστούν από τους Θεσμούς.
Το Σάββατο θα γίνει νέα εξέταση από το Eurogroup.
Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι δύο Σύνοδοι Κορυφής: Αν υπάρχει συμφωνία θα συνεδριάσουν οι 19 της ευρωζώνης. Αν όχι θα συνεδριάσουν οι 28 για να δοθεί πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις

Τσίπρας: Καταθέσαμε μία πρόταση με βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Η πρόταση περιλαμβάνει δέσμευση για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, πακέτο επενδύσεων και έναρξη συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η διαδικασία θα είναι γρήγορη, στόχος να έχουμε καταλήξει στο τέλος της εβδομάδας το αργότερο. Ισχυρό όπλο η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η βούληση του λαού για μία βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει προοπτική για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Όλοι οι συνάδελφοι μου κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Τουσκ: Η τελική προθεσμία είναι στο τέλος της εβδομάδας. Αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε τη Σύνοδο σε δύο μορφές -των 28 και των 19-. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το μαύρο σενάριο. Πρέπει να συζητήσουμε γι τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Ελλάδας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Δεν θέλουμε -τόνισε- να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει όλη την Ευρώπη, και οικονομικά και πολιτικά».

Γιούνκερ: Το ΟΧΙ θα σήμαινε ότι αποδυναμώνονται οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Από τη Δευτέρα έχω πει ότι δεν αποκλείω κανένα σενάριο, ακόμα και το χειρότερο σενάριο. Η κατάσταση όπως έχει επηρεάζει και τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και δεν κρίναμε σωστό να τις αποκλείσουμε από τη συζήτηση.

Έχουμε και το σενάριο του Grexit που το έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς. Εγώ είμαι εναντίον του Grexit. Έχουμε σενάριο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Πως λέγανε ότι είμαστε τρομοκράτες. Αυτά που λέγανε ότι δεν σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, πως το λένε, ποιος νομίζουν ότι είμαι εγώ; Πρέπει να μας πουν που θέλουν να πάνε τη χώρα.

Είπα στην κυβέρνηση ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, όχι τώρα. Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής.

«Σχετικά απομονωμένη η Ελλάδα. Η Παρασκευή η πιο σημαντική μέρα. Δεν αποκλείω το grexit»,
δήλωσε στα γερμανικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι «είχαμε μία λεπτομερή συζήτηση και θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μία διαδικασία στο πλαίσιο του ESM. Λάβαμε υπόψιν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αύριο θα υποβάλει πρόταση βασιζόμενη σε βοήθεια από τον ESM».

«Θα συζητήσουμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια βάση για να αρχίσουν οι συζητήσεις. Περιμένουμε λεπτομερέστατες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη. Χρειαζόμαστε πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει πριν λίγες ημέρες».

«Δεν αρκεί μόνο η πρόταση. Πρέπει να εξετάσουν οι Θεσμοί αν μπορεί το κράτος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός προγράμματος, για να διαμορφωθεί το πλαίσιο. Πρέπει να ξέρω τι ζητεί η κυβέρνηση της Ελλάδας, πώς θα καλύψει το κενό. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα».

Η ίδια διευκρίνισε ότι η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι των 28 χωρών μελών της ΕΕ «γιατί η σημασία του θέματος είναι μεγάλη και αφορά όλες τις χώρες».

«Ήταν σοβαρή η σημερινή συζήτηση. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν άλλα 18 κράτη στην Ευρωζώνη».

«Όταν ανοίγουμε διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα έχουν κάποιο νόημα. Θα σταλεί πρόταση στον ESM. Αυτό δεν αρκεί από μόνο του».

«Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ενδυνάμωσε τη θέση του μετά το δημοψήφισμα, αλλά το πεδίο των κινήσεων για τα υπόλοιπα 18 κράτη μειώθηκε».

«Ο έλληνας πρωθυπουργός μας υποσχέθηκε λεπτομερές πλάνο, έχουμε μόλις λίγες ημέρες για να φτάσουμε σε μία λύση».

Ολάντ: Δεν υπήρξε απόφαση, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ήταν μια εξέταση στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος. Είναι ακόμα εφικτή μια συμφωνία. Μπορούμε να βρούμε μία λύση, αλλά δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο. Είμαι ενήμερος για το τι περνάει ο ελληνικός λαός.

Πρέπει να αρχίσουμε τις συνομιλίες και να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα πολύ σύντομο. Γι’ αυτό θα δουλεύουμε ως το Σάββατο. Μετά θα είναι η ευθύνη των Ελλήνων και των χωρών της ευρωζώνης να αποφασίσουν.

Το διακύβευμα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στο ευρώ, απόφαση που πρωτίστως καλείται να πάρει η ίδια η Ελλάδα.
Ρέντσι: Πρέπει να δούμε ποια είναι η προτεραιότητα. Πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη της ανάπτυξης και του πολιτισμού. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα σπίτι αξιών. Ελπίζω την Κυριακή να έχουμε ευτυχή κατάληξη. Μία λύση για την Ελλάδα είναι δυνατή.

Φάιμαν: Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα την Κυριακή τότε θα πρέπει να γίνει προετοιμασία για ένα plan B.

Το ελληνικό αίτημα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα αφορά αρχικώς σε ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα διάρκειας ενός ή δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει μία άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και για να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές με προαπαιτούμενες ενέργειες που θα περνάνε από την ελληνική Βουλή ως ένδειξη καλής θέλησης.

Στη συνέχεια θα τεθεί το αίτημα για διετές πρόγραμμα του ESM, όπου θα μπουν όλα τα προαπαιτούμενα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Της Συνόδου προηγήθηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, με τη συμμετοχή και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» της ελληνικής πρότασης.

Νωρίτερα στο Eurogroup η Αθήνα δεν κατέθεσε νέα γραπτή πρόταση, κάτι που έγινε το βράδυ με την αποστολή επίσημου αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε μόνο προφορική παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στο Eurogroup, κάτι που δεν έτυχε θετικών σχολίων από τους ευρωπαίους ηγέτες και τους αξιωματούχους του Eurogroup, οι οποίοι σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης και σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από τηνπροηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις.

Υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία, υπογραμμίζουν, που θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

http://admin.nooz.gr/Uploads/daiselbloomtsakalwtos77151.jpgΣτο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτοςπαρουσίασε προφορικώς τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο -όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ– χρειάζεται μία νέα επιστολή.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ δεν ήταν αρνητικές, καθώς επί της ουσίας έδωσε σήμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «αν έχουμε κάτι απτό θα μπορούσαμε να αρχίσουμε άμεσα τις διαδικασίες«.

«Τις προτάσεις της ελληνικής πλευρά ίσως να τις έχουμε σήμερα», είπε για να τονίσει ότι «υπάρχει ο χαρακτήρας του επείγοντος. Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Ο χρόνος είναι περιορισμένος».

Ο ίδιος είπε ότι «τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι βαθιά και θα απασχολούν για καιρό ακόμα», σημειώνοντας ότι αυτά επιζητούν συγκεκριμένες λύσεις, διερωτώμενος αν η ελληνική κυβέρνηση είναιπολιτικά προετοιμασμένη για να τις εφαρμόσει.

* Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος έκανε θετική εντύπωση στους ομολόγους του.

Τι προηγήθηκε

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Εκεί θα θέσει το θέμα του χρέους.

Πληροφορίες από το πρακτορείο ANSA αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζητεί δάνειο-γέφυρα που θα περιλαμβάνει την άμεση καταβολή 7 δισ. ευρώ, ακόμα και μέσα σε 48 ώρες, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και τις πληρωμές δανειακών δόσεων ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεξεργάζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα-γέφυρα.

Η γερμανική SZ ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει τη νέα ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή που απέρριψε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα (η τελευταία πρόταση Γιούνκερ), ζητώντας μικρότερες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση και τη διατήρηση της έκπτωσης στο ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης προτείνει κατάργηση του ΕΚΑΣ σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο Ματέο Ρέντσι θα αναλάβει πρωτοβουλία για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα. Επίσης, ο ιταλός πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει το αίτημα Τσίπρα για δραστική μείωση της λιτότητας, αλλά επιθυμεί να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

nooz.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.