Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε μπροστά σε πολλούς νομούς που είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Καθοριστική για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος υπήρξε η στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι Νεοδημοκράτες της Βορείου Ελλάδος.

Όπως αναγνωρίζεται και από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασιστική συμβολή στην ανατροπή είχε η αύξηση των ποσοστών που παρατηρήθηκε στις περιοχές στις οποίες είχε υψηλά ποσοστά ο κ. Τζιτζικώστας.

Γενική, εξάλλου, είναι η εντύπωση πως οι Νεοδημοκράτες στράφηκαν προς τον κ. Μητσοτάκη και εξαιτίας της θέσης του περιφερειάρχη, ο οποίος με τη δήλωσή του την περασμένη Τρίτη είχε κλείσει το μάτι προς την πλευρά του τελικού νικητή της αναμέτρησης.

Οι αναφορές του στην ανάγκη για «ανανεωμένη και σύγχρονη» ΝΔ, καθώς και η αποδοκιμασία «των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι» που περιείχε το μήνυμα του περιφερειάρχη για ψήφο κατά συνείδηση είχε ερμηνευθεί ως σαφής προτίμηση προς τον κ. Μητσοτάκη, παρά τις πιέσεις από το καραμανλικό σύστημα που είχαν ασκηθεί προς συνεργάτες του.

Δηλώνοντας εμμέσως ότι το παιχνίδι έχει κριθεί και ο ίδιος δεν χρειάζεται να περιμένει έως την επίσημη λήξη της διαδικασίας, ο κ. Τζιτζικώστας έγραψε τα εξής: “Συγχαρητήρια στο ΝΕΟ Πρόεδρο! Από αύριο όλοι μαζί θα δουλέψουμε σκληρά για μια μεγάλη, ενωμένη, ανανεωμένη και δυνατή Νέα Δημοκρατία!”

Μολονότι αρχικά δεν κατονόμαζε τον νέο ηγέτη της ΝΔ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μάλλον απηύθυνε τα συγχαρητήριά του προς την μεταρρυθμιστική και ανανεωτική κατεύθυνση της Χαλκοκονδύλη, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τζιτζικώστας διέλυσε οποιαδήποτε σχετική απορία, απευθύνοντας το συγχαρητήριο tweet του ξεκάθαρα στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Με δεύτερο tweet, έγραψε

«Και για όσους έμειναν με την απορία: Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη!»

www.protothema.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.