Κίνητρα για 25 επιπλέον θέσεις επικουρικών γιατρών στα νησιά, παρέχει  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στις 85 θέσεις ο συνολικός αριθμός

  • Παραχωρείται η Βίλα Άρτεμις στη Λέρο, για την στέγαση των γιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο του νησιού
  • Οι αποφάσεις που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Λέρου, για ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και κατάργηση υποθηκοφυλακείων

Στις 85 συνολικά ανεβάζει τον αριθμό των θέσεων επικουρικών  και αγροτικών γιατρών που επιδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λέρο, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα την επιδότηση άλλων 25 επικουρικών γιατρών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κλείνοντας για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση τα κενά στις υπηρεσίες υγείας.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η πρώτη Περιφέρεια  που θέσπισε κίνητρα για τους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη των κενών θέσεων στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές μεγαλύτερων νησιών, με το παράδειγμά της να μιμούνται εν συνεχεία και άλλες περιφέρειες της χώρας.

Στην εισήγησή του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα υγείας Νίκος Καραμαρίτης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

»Η πολιτεία πρέπει να κατοχυρώσει και να υποστηρίξει το δικαίωμα των νησιωτών στην υγεία, πράγμα που δεν έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Έχουν γραφτεί χιλιάδες επιστολές και ατελείωτες ώρες συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Υγείας επί χρόνια, το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προσωπικά έχει αποφασίσει να παλέψει να διαθέσει πόρους στο μέτρο των δυνατοτήτων του και πάνω από αυτές, για την παροχή της δυνατότητας στους νησιώτες μας να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο, την υγεία.
Θεσπίσαμε το βοήθημα των 450,00€ για κάθε ιατρό που καλύπτει θέση, η οποία παραμένει κενή επί σειρά ετών στις μονάδες υγείας, ΚΥ – ΠΠΙ , τα οποία ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο με δύο αποφάσεις του, στις 2/3/2015 αρ.αποφ.23 και 23/5/2015 αρ. αποφ.85. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σήμερα αποζημιώνει με 450,00€ 19 ιατρούς υπαίθρου. Επίσης σε λίγες μέρες αναρτώνται πίνακες στο Υπουργείο με 39 θέσεις επικουρικών ιατρών για τα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία της Περιφέρειας μας. Σήμερα φέρνουμε προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο άλλες 25 θέσεις ιατρών, για να καλυφθούν και τα υπόλοιπα νησιά ώστε να φτάσουμε τον συνολικό αριθμό των 85 ιατρών, επικουρικών και αγροτικών, κλείνοντας για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση τα κενά στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας»

Η Βίλα Άρτεμις

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ένα επιπλέον κίνητρο,  ομόφωνα αποφάσισε να παραχωρήσει κατά χρήση στον Δήμο και την Μητρόπολη Λέρου την Βίλα Άρτεμι, προκειμένου να στεγαστούν οι γιατροί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο του νησιού.

ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Μετά και την εμπλοκή που υπήρξε στην έγκριση, από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Προγραμματικής Σύμβασης για την επαναλειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα παρέπεμψε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει τις τροποποιημένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να επανυποβληθεί   στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Με αφορμή την συζήτηση για την εμπλοκή σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η επαναλειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ εν μέσω της θερινής περιόδου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος για μια ακόμη φορά τόνισε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου λειτουργεί καθ’ υπέρβαση του  αμιγώς υπηρεσιακού ρόλου της, ασκώντας επί της ουσίας πολιτική και έλεγχο επί της σκοπιμότητας των αποφάσεων των πολιτικών οργάνων, αντί να περιοριστεί στον έλεγχο της νομιμότητας.

Ψήφισμα για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων

Εκτός ημερήσιας διάταξης ετέθη το ζήτημα της κατάργησης των υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα διαμαρτυρίας που απευθύνεται στον  πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης και στο οποίο περιγράφονται οι επιπτώσεις από την εν λόγω απόφαση. Με το ψήφισμά του το Π.Σ. δηλώνει ότι  έχει πρόδηλο και έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας. (Το ψήφισμα επισυνάπτεται)

λερ

Σας διαβιβάζουμε το σχέδιο ψηφίσματος διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων,  προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, που ομόφωνα ενέκρινε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεωργίου Λεονταρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του οργάνου που πραγματοποιήθηκε στη Λέρο.

 

Προς:  Τον κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Κοιν: 1.Τον κ. Νίκο Παρασκευόπουλo

Υπουργό Δικαιοσύνης,

Διαφάνειας &

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

2.Βουλευτές Κυκλάδων και

Δωδεκανήσου

  1. Δικηγορικούς Συλλόγους

Σύρου – Νάξου – Ρόδου- Κω

 

 

 ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με αισθήματα οργής, θυμού και αγανάκτησης εκφράζει την αντίθεσή του και διαμαρτύρεται έντονα, για τη σχεδιαζόμενη  από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων όλων των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και τη μεταφορά τους ως προς τη λειτουργία τους, στα νησιά όπου εδρεύουν Πρωτοδικεία, δηλαδή τη Σύρο και τη Νάξο, τη Ρόδο και την Κω.

 

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση, πέραν από την καταστροφική της επέλαση σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας του κράτους και της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών, συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σχέδιο εξόντωσης των νησιών, μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος για την προστασία της νησιωτικότητας, που θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου, κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος, αγνοώντας τις ιδιαίτερες γεωγραφικές, κοινωνικές, οικονομικές, εθνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των νησιωτικών περιοχών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

 

Μία ενδεχόμενη απόφασή σας για κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων  μέσω συγχώνευσης, θα επιφέρει ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα στην ήδη βαλλόμενη πανταχόθεν διοικητική συγκρότηση των νησιών. καθώς ήδη έχουν καταργηθεί  Δ.Ο.Υ., τοπικά καταστήματα Ι.Κ.Α. κ.λ.π.

 

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης των υποθηκοφυλακείων των νησιών, αφού αυτά δεν προκαλούν κανένα απολύτως δημόσιο κόστος σε αντίθεση με την κατάργησή τους, που θα προκαλέσει ένα τεράστιο κόστος στους πολίτες που θα μετακινούνται μακριά από τον τόπο τους για να διευθετούν τις υποθέσεις τους.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου δηλώνει ότι έχει πρόδηλο και έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας, για την προστασία και υπεράσπιση των συνταγματικών αρχών της αναλογικής ισότητας, της προστασίας της νησιωτικότητας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων των νησιών αυτών αλλά και της ανάπτυξής των.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.