Αν και επισήμως τα κόμματα απέφυγαν να σχολιάσουν τη χθεσινή συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, ανεπισήμως οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση όπως για και τα περισσότερα ΜΜΕ, ήταν μία αξιοπρεπής συγκέντρωση καθώς στο κάλεσμα της διαδικτυακής πρωτοβουλίας ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «μία ομάδα ανθρώπων μέσω του διαδικτύου, οργάνωσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά τις εκλογές» και σημείωσε ότι ήταν μία καλή αρχή.

Οι λίγοι βουλευτές και πρώην βουλευτές που συμμετείχαν -όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Ζέττα Μακρή από τη ΝΔ ή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ- δέχονταν τα παράπονα των συγκεντρωμένων ότι τα κόμματα δεν στήριξαν την συγκέντρωση και δεν κινητοποίησαν τον μηχανισμό τους, ούτε καν οι άνθρωποι των γραφείων των βουλευτών δεν πήγαν στο Σύνταγμα. Άνθρωπος από το περιβάλλον της ηγεσίας της ΝΔ έλεγε ότι δεδομένων των συνθηκών ήταν μία καλή συγκέντρωση, αν λάβει κανείς υπόψη του τη δύσκολη ώρα -σχεδόν το μεσημέρι- την απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, την έλλειψη στήριξης από τα κόμματα αλλά και το «αρνητικό κλίμα που είχαν δημιουργήσει με τις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη προεξάρχοντος του Νίκου Φίλη».

Τα περισσότερα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης που είχαν συνεχή κάλυψη συμφωνούν ότι «χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα». Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των συγκεντρωμένων κυμαίνονται από 7.000-8.000 ανθρώπους, μέχρι 10.000. Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, εκ των διοργανωτών ο οποίος ήταν για αρκετή ώρα μαζί με τον έτερο συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, έδειχνε ικανοποιημένος συνομιλώντας με τους διαδηλωτές, σημειώνοντας ότι ήταν μία καλή συγκέντρωση για πρώτη φορά και ότι θα έχει συνέχεια. Τα περισσότερα Μέσα επίσης σημείωναν ότι οι συγκεντρωμένοι προέρχονταν από όλες τις ηλικίες, με την πλειοψηφία τους γύρω στα 40, και από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το κύριο χαρακτηριστικό όχι μόνο στα συνθήματα αλλά και στις μεταξύ τους συνομιλίες ήταν το μένος κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ο συνήθης χαρακτηρισμός ήταν «ψεύτης και αναξιόπιστος».

Η κυβέρνηση που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προσπαθήσει με τις δηλώσεις των στελεχών της να ενοχοποιήσει πολιτικά, να απαξιώσει και εν τέλει να περιορίσει τη συμμετοχή, μετά την συγκέντρωση απέφυγε επισήμως τα σχόλια. Την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στο ρεπορτάζ του το left.gr το οποίο υποστηρίζει: «Ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα για κάθε αριστερό. Παρά την κινητοποίηση της ΝΔ και την προπαγάνδα των βαρόνων των ΜΜΕ όσοι συγκεντρώθηκαν δεν ξεπέρασαν τις 3.000-4.000 άτομα και αυτό ήταν όλο-όλο». Ανεπισήμως τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συμμετοχή ήταν χαμηλή και ότι η αντιπολίτευση δεν πέτυχε τον στόχο της να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικυβερνητικό κίνημα. «Αν αυτό που θέλουν είναι να κερδίσουν τη μάχη του πεζοδρομίου, τότε χθες απέτυχαν», έλεγε βουλευτής του κόμματος. Φυσικά οι περισσότεροι από αυτούς σχολιάζουν την έλλειψη εμπειρίας κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων του κινήματος «Παραιτηθείτε».

Σε κάθε περίπτωση ήταν μία συγκέντρωση εμφανώς μικρότερη από τις περσινές του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη». Επίσης ενώ πέρυσι ήταν εμφανές από την ενδυματολογία και από τις συζητήσεις ότι συμμετείχε η ανώτερη μεσαία τάξη, χθες τον τόνο έδιναν οι βρισκόμενοι πιο κοντά στη βάση της οικονομικής και κοινωνικής πυραμίδας.

Διαβάστε το θέμα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.