« Το ντοκιμαντέρ του Μ. Δημελλά θα προβληθεί στις 20 και 25 Αυγούστου στην Κάρπαθο»

Από το πρόσφατο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήρθε η στιγμή   «Τα Αμαρτωλά Κρανία» να προβληθούν και στον τόπο καταγωγής του δημιουργού τους,  του Καρπάθιου εικονολήπτη και ντοκιμαντερίστα   Μανώλη Δημελλά.

ΔΗΜΕΛΛΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Η πρεμιέρα γίνεται στα σήμερα Πέμπτη 20 Αυγούστου  στο  δημοτικό διαμέρισμα Σπόων στις 20: 00 και μια ακόμη προβολή θα γίνει στο Αμφιθέατρο Πηγαδίων. την Τρίτη 25 Αυγούστου  στις  21:00, στο πλαίσιο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΚΟΠΑΠ. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθήσει ανοικτή κουβέντα.

Για το ντοκιμαντέρ ο Μανώλης Δημελλάς δηλώνει:

«Στην τραγική ιστορία των 3 νεαρών Σποϊτών, που τουφέκισαν οι Γερμανοί τον  Νοέμβρη  του 1943 πίσω από το νεκροταφείο των Πηγαδίων, δεν ψάχνουμε να φορτώσουμε ευθύνες,  κυρίως δεν θέλουμε να κάνουμε τους δικαστές, ούτε και αναζητούμε ξεχασμένους ήρωες. Μια παράξενη ομερτά, σαν πυκνός μπονέντης, κάλυπτε την μισο-ξεχασμένη υπόθεση.

ΔΗΜΕΛΛΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ένα κακό παραμύθι με μπερδεμένα ονόματα και ανακατεμένα στοιχεία μύθου, ψέματος και αλήθειας. Αυτό ακουγόταν για τα τρία παληκαράκια που προδόθηκαν από συνεργάτη των Γερμανών, οδηγήθηκαν στις φυλακές Πηγαδίων και τελικά τουφεκίστηκαν για την πράξη της δήθεν σκύλευσης του σκοτωμένου αεροπόρου.  Παρέμειναν θαμένα μέσα στο λάκο που τους είχαν πετάξει οι Γερμανοί έως τον Οκτώβρη του 2013, τότε που τα γυρισμάτα του ντοκιμαντέρ οδήγησαν τα βήματα μας μέχρι εκεί.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ιστορία όπως μεταφέρεται μετά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

Γνωστοί και λιγότερο γνωστοί Καρπάθιοι έκαμαν μεταβολή, απομακρύνθηκαν μόλις άκουγαν την ιστορία. Που μπλέκεις τώρα, ήταν η πρώτη τους αντίδραση.

Είμαι πια σίγουρος, αν κάναμε γυρίσματα πριν την κρίση ελάχιστοι θα έδειχναν ουσιαστικό ενδιαφέρον, πέρα από τους Σποϊτες, που έχουν έντονη συναισθηματική εμπλοκή.

Σήμερα είναι αλλιώς, είναι η γυμνή εποχή της αμφισβήτισης, όλοι κάπως ανακατευόμαστε και θέλουμε να λέμε ότι έχουμε γνώση και άποψη.

Είναι μια ευκαιρία, αξίζει να σταθείτε και να παρακολουθήσετε το τελευταίο Καρπάθικο ντοκιμαντέρ, σε μια από τις δυο προβολές του στο νησί»

 

 

                                                 Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου

Leave a Reply

Your email address will not be published.