Οι άτυπες επαφές με Σαμαρά και Καραμανλή – Χωρίς αλλαγή του καταστατικού η εκλογή νέου προέδρου – Θα εκλεγεί από την ευρεία κοινωνική βάση της παράταξης – Ποιοι αντιδρούν στη στροφή προς το μεσαίο χώρο

Όσο απροσδόκητα ανέβηκαν οι τόνοι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας με την οποία ο νυν μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανήγγειλε την πρόθεση να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του επόμενου αρχηγού του κόμματος, τόσο ξαφνικά επήλθε η καταλλαγή και στην Πολιτική Επιτροπή που συνέρχεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι και θα επικυρωθεί η νομιμοποίηση της παραμονής του νυν προέδρου στο κομματικό τιμόνι ως την αρχόμενη άνοιξη.

Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται κάθε πιθανότητα να στηθούν εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού ως τις 30 Αυγούστου, όπως, μάλλον εν είδει «μπλόφας», είχε αφήσει να διαφανεί το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη, προκαλώντας κύμα συμπάθειας προς το πρόσωπο του που εκδηλώθηκε και με το κείμενο υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία που συγκέντρωσε 62 υπογραφές βουλευτών από τα συνολικά 76 μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας

Μεσολάβησαν παρασκηνιακές κινήσεις και επαφές, ανάμεσα στις «άτυπες» κεφαλές του κόμματος που κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό χωρίς νικητές και ηττημένους. Για την ακρίβεια, χωρίς αμφισβητήσεις ο κ. Μεϊμαράκης θα ηγηθεί του κόμματος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, όπως βάσιμα πιθανολογείται ότι θα γίνουν τους προσεχείς μήνες. Με τη διαφορά, όμως, ότι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ, είτε γίνουν εκλογές, είτε κερδίσει ή χάσει σε αυτές, θα υποχρεωθεί να δρομολογήσει διαδικασίες εκλογής διαδόχου του ή ανανέωσης της θητείας του με ανοικτή ψηφοφορία στην οποία θα μπορεί να συμμετάσχει η ευρεία κοινωνική βάση που υποστηρίζει την Κεντροδεξιά παράταξη, όπως συνέβη το 2009 με τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά και όχι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα που θα εκλεγεί μόνον από τα κομματικά μέλη.

Ο συμβιβασμός αυτός, ο οποίος επήλθε σε συναντήσεις που είχε ο κ. Μεϊμαράκης με τους δύο προκατόχους του στην ηγεσία του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη της ΝΔ που απαρτίζουν τα δύο συγκεκριμένα κομματικά όργανα έκαναν ομοφώνως δεκτή τη συμβιβαστική φόρμουλα που βρέθηκε, συνδυάζοντας από τη μια τη βούληση του κ. Μεϊμαράκη να πάψει να θεωρείται «μεταβατικός» πρόεδρος και να «νομιμοποιηθεί» η παρουσία του στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας και από την άλλη υιοθετώντας την άποψη αρκετών στελεχών να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής του επόμενου αρχηγού, όπως επεδίωκε ο νυν πρόεδρος που διαφωνεί, όπως τόνιζε, με τη δυνατότητα «να ψηφίζει για αρχηγό ο κάθε περαστικός που δίνει δύο ευρώ».

Με την ίδια εισήγηση που θα παρουσιαστεί στην Πολιτική Επιτροπή επιβεβαιώνεται ότι το τακτικό συνέδριο της ΝΔ θα διεξαχθεί ως τον Ιούνιο του 2016, όπως είναι προγραμματισμένο και άρα, σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθήσει την εκλογή αρχηγού, οπότε διασφαλίζεται ότι θα γίνει με το ισχύον καταστατικό, αφού αυτό μόνον στο τακτικό συνέδριο μπορεί να αλλάξει.

Ο «μεσαίος χώρος», οι «δεξιοί» και το κείμενο

Στο μεσοδιάστημα, εξάλλου, θα συνεχιστούν οι προσυνδιασκέψεις που είχαν αποφασιστεί επί της ηγεσίας του κ. Σαμαρά και θα διεξαχθεί και η Εθνική Συνδιάσκεψη στην οποία μπορεί να τεθούν θέματα που αφορούν την ιδεολογική κατεύθυνση και εν γένει τη φυσιογνωμία του κόμματος, που αποτελεί ένα ακόμη αντικείμενο εσωκομματικών εντάσεων.

Κι αυτό καθώς ο νυν πρόεδρος έχει προαναγγείλει πρόθεση για «στροφή προς τον μεσαίο χώρο», που βρίσκει σύμφωνους ακόμη και επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας, όπως οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά, την ίδια ώρα, δυσαρεστεί όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί», όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.

Οι τελευταίοι, εξάλλου, ήταν μεταξύ των λίγων εκείνων βουλευτών που δεν συνυπέγραψαν το επαινετικό για τον νυν πρόεδρο κείμενο των 62 συναδέλφων τους, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποτελεί τη συνείδηση της παράταξης, κλήθηκε να ηγηθεί και απέδειξε ότι γνωρίζει να υπερασπίζεται τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που καθόρισαν την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της ΝΔ».

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.