Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Μέρκελ: Χρειάζεται περισσότερη τάξη και περισσότερος έλεγχος – Ολάντ: Θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα

Λίγες μόνο ώρες έπειτα από το νέο ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε στη χώρα μας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και προσερχόμενη στο κτίριο όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση, η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι θα οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης».

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της ότι στο τέλος «θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες.

«Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό», δήλωσε επίσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά οικονομικά θέματα.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί το πώς μπορούν να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση.

«Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε «hot spots» σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται «καθαροί κανόνες» για το προσφυγικό.

Τσίπρας: Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις

Λίγο αργότερα, έφτασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ τόνισε πως στόχος του σημερινού Συμβουλίου είναι να βρεθεί λύση για την ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της ακεραιότητας των διαδικασιών πρόσβασης.

«Πρέπει να πάρουμε σημαντικές και γενναίες αποφάσεις για να λύσουμε την κρίση αυτή και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος γνωρίζει καλά ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί σε κλοιό πιέσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο στο μέτωπο της εφαρμογής της συμφωνίας, όσο και σε εκείνο που αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ειδικά το Βερολίνο προσπαθεί να προσδιορίσει την υπόθεση ως πρόβλημα φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων και όχι ως πρόβλημα του πολέμου που διεξάγεται με επίκεντρο τη Συρία. Και άρα να επιβάλλει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο σχετικά με τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων (κοινές περιπολίες για παράδειγμα, ασχέτως εάν διαψεύδονται ως επιδίωξη της ΕΕ και της Γερμανίας) και κυρίως να δικαιολογήσει έτσι την άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών πέρα του νότου, να υποδεχθούν άλλους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επισημάνει τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και την υποχρέωση όλης της Ευρώπης να σταθεί με αλληλεγγύη και ανάλογες ευθύνες στην απορρόφηση των προσφυγικών ροών.

Ενόψει δε της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση της καγκελαρίου στην τουρκική κυβέρνηση ώστε η γειτονική χώρα να αναλάβει επίσης τις ευθύνες της στο βαθμό που της αναλογεί και στο χώρο που υποχρεούται.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας έσπευσε να επισημάνει στην κυρία Μέρκελ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης τις βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις ευθύνες της Άγκυρας και την υποχρέωση που έχει η καγκελάριος να κάνει τις ανάλογες συστάσεις στην τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα έθεσε τρεις βασικές ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Πρώτον, η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του αιτήματος, όπως λέει το Μαξίμου, είναι να μην πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η αναγνώριση από την Ευρώπη των Αφγανών ως πρόσφυγες.
Τέλος η ελληνική πλευρά ζήτησε αντισταθμιστικά για τα νησιά, δηλαδή οικονομική και τεχνική υποστήριξη.

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.