«Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί», είπε, τονίζοντας πως θα διαψευστούν «όσοι έχουν κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη»

Αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στη συμφωνία και τη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Υποδομών όπου βρίσκεται σήμερα.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση εργασίας που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες και πως όσοι έχουν «κρυφό πόθο» να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη, θα διαψευστούν.

«Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί. Όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης δεν μπορούν να κρυφτούν. Πιστεύω ότι όσοι έχουν κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που είδαμε το τελευταίο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας, κρύβει μια βαθιά τομή για την Ευρώπη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι συγκρούστηκε η συντηρητική αντίληψη της Ευρώπης με τον προοδευτισμό και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες.

«Από εκεί και πέρα στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε τους όρους μιας μακράς διαδικασίας ανάπτυξης της χωράς», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο, ο κ. Τσίπρας έκανε και μια δήλωση αναφορικά με την σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να εκληφθεί ως σπόντα για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Το θετικό είναι ότι η κυβέρνηση έχει πολλούς μηχανικούς. Από οικονομολόγους καήκαμε», ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα εσωτερικά είπε ότι πρέπει «να αλλάξουμε κι εμείς δίνοντας σκληρή μάχη εντός, ανατρέποντας όλα όσα έφεραν την Ελλάδα εδώ», όπως την εκτεταμένη διαφθορά, την φοροδιαφυγή και τα δίκτυα της διαπλοκής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν την χώρα μας στο να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση καθώς, όπως σημείωσε, τα τελευταία πέντε χρονιά αυτά τα ζητήματα διευρύνθηκαν.

«Θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στα δίκτυα της διαπλοκής και τις παθογένειες. Αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα βάρη της κρίσης φορτώθηκαν στους μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Η δική μας πολιτική κατεύθυνση είναι να ανατρέψουμε αυτήν την πραγματικότητα, σταδιακά με σχέδιο και καθημερινούς αγώνες», είπε και συνέχισε: «Έχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε. Σήμερα δείχνουμε ότι παρά τις δυσκολίες δεν φεύγουμε, δεν παρεκκλίνουμε από τη βασική μας υπόσχεση».

«Να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η κοινωνία»

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, την Ιόνια οδό και τον Ε-65, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού και ομηρίας του ελληνικού δημοσίου, από τις υπάρχουσες συμβάσεις. «Είναι ένας γκρίζος χώρος, που ευθύνεται για πλήθος στρεβλώσεων και αδιαφάνειας αλλά και για την διαμόρφωση του μηντιακού πλέγματος στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.

«Ποτέ δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό, αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση συμφερόντων», σημείωσε.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δημιουργείται κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης εφαρμογής για όλα τα έργα – με πραγματικούς προϋπολογισμούς, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα καθοριστούν ελάχιστες προϋποθέσεις, για στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και υποδομές, ενώ αλλάζει το σύστημα δημοπράτησης, μελέτης και κατασκευής των έργων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με εγκωμιαστικό τρόπο στις υγιείς κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες όπως είπε θέλουν να ασκήσουν με διαφάνεια και αξιοπρέπεια το τεχνικό τους έργο. Επιπλέον, ανακοίνωσε μία σειρά νέων εργολαβιών, που θα δημοπρατήσει το υπουργείο Υποδομών στο επόμενο διάστημα, όπως είναι το αεροδρόμιο Καστελίου, το Πάτρα-Πύργος, το υπόλοιπο του Ε-65 που είχε εξαιρεθεί από την αρχική σύμβαση, η επέκταση του Προαστιακού στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, η επέκταση του Μετρό, κ.ά.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε υπαλλήλους-«διαμάντια» που υπηρετούν για ελάχιστα χρήματα το δημόσιο συμφέρον» και τόνισε ότι σκοπός είναι η θέσπιση κανόνων που θα καταπολεμήσουν την γραφειοκρατία και θα σταματήσουν το αλισβερίσι δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιριών

Τέλος, σημείωσε επίσης ότι στόχος είναι να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η ελληνική κοινωνία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Leave a Reply

Your email address will not be published.