Δεν είχαμε σχέδιο Grexit, είχαμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εξήγησε ο πρωθυπουργός – Η Κομισιόν είχε σχέδιο 1.000 σελίδων γι’ αυτό απάντησε στη Φ. Γεννηματά – Με εκφράσεις όπως «σαχλαμάρες» και «δεν είναι λαμόγιο» επιχείρησε να καλύψει τον τέως ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος και στα πουκάμισά ή τις διακοπές του – Στη Βουλή και ο Γιάνης Βαρουφάκης

Τη σιωπή του για το περιβόητο πλέον plan B του Γιάνη Βαρουφάκη έσπασε για πρώτη φορά σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα από το πιο επίσημο βήμα, αυτό της Βουλής, πέντε ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για τα κρυφά σχέδια του τέως υπουργού Οικονομικών.

Ναι, είχα δώσει προσωπικά εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για σχέδιο άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, όμως, η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ και ποτέ δεν επεξεργάστηκε τέτοιο σχέδιο. «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε» τόνισε.

«Αντί να ψάχνετε ευθύνες για σχέδιο Grexit από την ελληνική πλευρά, θα έπρεπε να απευθυνθείτε στην άλλη πλευρά. Απευθυνθείτε στην Κομισιόν. Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις 1.000 σελίδες σχεδίου της Κομισιόν που έγραψαν Spiegel και Times;» είπε προς την Φώφη Γεννηματά.

«Όχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα, να ψάξετε στα υποβρύχια, στη λίστα Λαγκάρντ, στο ΤΑΙΠΕΔ» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρόκειται για μια περίεργη και πρωτοφανή προσπάθεια να στοχοποιηθεί μια διαπραγματευτική διαδικασία για να φέρει η κυβέρνηση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Είναι κατανοητό να γίνει αυτό επειδή κάποιοι αισθάνονται ότι στη δική τους εποχή δεν διαπραγματεύτηκαν όσο έπρεπε, άλλα έπαιρναν χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση όλα όσα τους έφερναν οι εταίροι και οι δανειστές».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «όλος αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων θα ήταν διασκεδαστικός, αν δεν έκρυβε σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες και δεν ήταν απολύτως επικίνδυνη καθώς όχι μόνο θέλει να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών αλλά είναι επικίνδυνες γιατί θέλουν τη χώρα να πηγαίνει σε πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε πάντως από μεγάλη ένταση καθώς χρησιμοποίησε λέξεις όπως «σαχλάμαρες» και «λαμόγιο».

«Αν είχαμε Plan B εξόδου από το ευρώ γιατί δεν το εφαρμόσαμε, τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε. Είστε εσείς σοβαροί άνθρωποι;» εξερράγη ο Αλέξης Τσίπρας ενώ λίγα λεπτά αργότερα είπε για τον τέως υπουργό Οικονομικών: «ο κ Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη και ευθύνες, μπορείτε να τον κατηγορείτε για το πολιτικό σχέδιο, για τις διακοπές στην Αίγινα. Δεν μπορεί να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο. Την ώρα που ήταν υπουργός δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό δεν έβγαζε λεφτά όπως ο προηγούμενος και δεν έκρυβε τις λίστες όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου».

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προσέλθει σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού για να απαντήσει σε ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, αν και μέχρι σήμερα είχε επιλέξει την τακτική της σιωπής για να αντιμετωπίσει το «βαρίδι» Βαρουφάκη. Το πρωί, μάλιστα, ο τέως ΥΠΟΙΚ εθεάθη, φορώντας ένα ροζ, χαβανέζικο πουκάμισο, στο κυλικείο της Βουλής να πίνει καφέ με υπουργό της κυβέρνησης. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί με την ανάγνωση της ερώτησης από την Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, έρευνα για το Plan B Βαρουφάκη έχει ανοίξει και από την τακτική δικαιοσύνη καθώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος έχει ήδη διατάξει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται στις δυο μηνυτήριες αναφορές αλλά και στα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων.

Στην ερώτησή της η κυρία Γεννηματά ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει:

α) Ποια ήταν (και τι περιελάμβανε) η εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία Plan B και με ποιό στόχο;

β) Ποια ήταν ακριβής σύνθεση, ποιες οι ενδιάμεσες αναφορές και ποια η τελική έκθεση της «ολιγομελούς ομάδας» που το επεξεργαζόταν;

γ) Αν και σε ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή και πότε και πως του γνωστοποιήθηκαν;

δ) Ποια ήταν η δική του αντίδραση σε αυτές;

ε) Αν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις ή αν είχαν αρχίσει να εκτελούνται πράξεις για την υλοποίηση του Plan B και ποιες;

στ) Παραμένει κατά την Κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτος στόχος για την χώρα η παραμονή στην ζώνη του Ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη;».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Leave a Reply

Your email address will not be published.