Μία δήλωση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος στο πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν, όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν, παρόλα αυτά, ένα αποτέλεσμα που κάποιους εξέπληξε».

Ενώ την προηγούμενη βδομάδα και μέχρι να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησής του και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι το δημοψήφισμα δεν γίνεται για να επιλέξουν οι πολίτες «ευρώ ή δραχμή», σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τα αλλάζει… Κατά την άποψη που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας ενώπιον των ευρωβουλευτών αλλά και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν οι πολίτες ψήφιζαν γνώριζαν ότι για τους Ευρωπαίους η απάντησή τους θα ήταν «ναι» ή «όχι» στο ευρώ.

Μάλιστα, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει ότι δεν είχε στόχο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν επεδίωκε το Grexit δεν θα πήγαινε αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης να κάνει τις δηλώσεις που έκανε και -όπως είπε χαρακτηριστικά- «να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φθάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία».

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Στρασβούργο:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ακούστηκε το ερώτημα: «Έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη;». Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια: Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν, όταν πήγαν στην κάλπη.Και έφεραν, παρόλα αυτά, ένα αποτέλεσμα που κάποιους εξέπληξε. Εάν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης να κάνω τις δηλώσεις που έκανα και να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φθάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία. Σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία. Σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο. Και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά».

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στη δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι αύριο «θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη λύση». Θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη για να επιστρέψουμε πίσω τα δανεικά που πήραμε, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ευρωβουλευτές, που στη σημερινή Oλομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου αναφέρθηκαν στο βάρος που έχουν επωμιστεί οι δικές τους χώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά έσπευσε να ξεκαθαρίσει και να διαβεβαιώσει τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, και πως το μόνο σχέδιο που έχει είναι μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ακριβώς για να η Ελλάδα σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί.

«Ακούστηκε το ερώτημα «έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την ευρωζώνη»; Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν παρ’ όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που όλους εξέπληξε», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη». «Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε επιθετικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως η εντονότερη «πολεμική ρητορική» διατυπώθηκε «για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην εντολή των ευρωπαίων εταίρων. Και θέλω να πω ότι, βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, την ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα».

Είπε επίσης ότι είναι «αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις. Οι δεσμεύσεις μας δεδομένες. Έχουμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών. Ακραίο και αντιδημοκρατικό να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι σε χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές. Έχουμε καταθέσει προτάσεις. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Επανήλθαμε και την προηγούμενη Δευτέρα με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της Ευρωζώνης αλλά επιλέγουμε εμείς πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη».

Εκτίμησε δε ότι «αν σε αυτή την υπόθεση η συζήτηση γινόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό». Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν ξανά αποδοκιμασίες.

Απευθυνόμενος τέλος, στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε από πλευράς του, πως «η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ήταν το 1953, όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους – και η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδειξαν την μέγιστη αλληλεγγύη στη σύνοδο του Λονδίνου το 1953, όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, καθώς και ρήτρα ανάπτυξης».

Κλείνοντας είπε: «Σέβομαι τους νόμους της ΕΕ αλλά ο Σοφοκλής με την «Αντιγόνη» μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων.

«Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για Ελλάδα και Ευρωζώνη. Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού είμαστε εδώ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.

Στο σημείο που μίλησε για τα ΜΜΕ αποδοκιμάστηκε έντονα από ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι χειροκρότησαν. Ο πρωθυπουργός είπε «πάταξον με, άκουσον δε».

«Εγώ και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντες μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση». Χαρακτήρισε δε πρωτοφανή την προσπάθεια αντοχής από τον ελληνικό λαό τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμεση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος. Μεταξύ μας δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, τις επόμενες δύο μέρες θα κάνουμε απόλυτα συγκεκριμένες τις προτάσεις μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο.

Τα χρήματα που δοθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλαων, σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος.

http://thepaper.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.