Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν πριν από λίγο οι κ.κ. Γιούνκερ, Ντάϊσελμπλουμ, Τουσκ.

Δηλώσεις Τούσκ

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επαναδρομολογηθεί με τη βοήθειά των εταίρων της. Θα αποφευχθούν επίσης δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που θα είχαν προκύψει. Θα επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Δηλώσεις Γιούνκερ

Επιμείναμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε Grexit σε καμία μορφή. Είμαστε ευχαριστημένοι με την απόφαση.

Δήλωσεις Ντάϊσελμπλουμ

Συμφωνία περιλαμβάνει ότι θα υπάρξει ένα φαντ που θα δημιουργηθεί. Εκεί θα γίνει η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και τα χρήματα αυτά να βοηθήσουν στην εξόφληση του χρέους και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ένα από τα σημεία κλειδιά για να εργαστούμε για βιωσιμότητα και επαναφορά της ανάπτυξης.

Δηλώσεις Μέρκελ

Το σημαντικό είναι να εφαρμόσουμε τα όσα συμφωνήσαμε τη νύχτα. Η Ελλάδα επίσης, θα  μπορεί να υποβάλλει νέο αίτημα, μετά το τέλος του 2016. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί και να υπάρξει και αναμόρφωση του κώδικα αυτοδιοίκησης.

Αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ

Αλλαγή συνταξιοδοτικού ζητήματος

Αλλαγή στην ικανότητα εργασίας επί του σύγχρονου φορολογικού συστήματος και ΦΠΑ κτλ

Όλα αυτά αφορούν σε ένα τριετές πρόγραμμα. Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν επίσης, θα αφορούν στη συνολική αναδιάρθρωση συνταξιοδοτικού ζητήματος, αγορά εργασίας κτλ

Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις θα συμβάλλει και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρέπει να στηρίξουμε το πρόγραμμα. Υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Νόμοι που πέρασαν αρχές Φεβρουαρίου θα ανακληθούν!


«Η Ευρωσύνοδος ομόφωνα έφτασε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη» έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Οπως έγραψε στο Twitter: «Η Ευρωσύνοδος ομόφωνα έφτασε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη».

 

Τουσκ: Ξανακάλεσα την Ολομέλεια με αναθεωρημένη πρόταση συμβιβασμού – Και ο Βέλγος πρωυθυπουργός γράφει στο Τουίτερ ότι υπάρχει συμφωνία!

Ραγδαίες οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Πριν λίγο ο Βέλγος πρωθυπουργός αλλά και ο Κύπριος εκπρόσωπος ανακοίνωσαν μέσω Twitter ότι έχουμε συμφωνία!

Και ο Τουσκ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ξανά η Ολομέλεια της Συνόδου με αναθεωρημένη πρόταση συμβιβασμού. Πιθανόν αυτή την ώρα οι 19 καλούνται να επικυρώσουν τη συμφωνία!

Δείτε το tweet του Βέλγου πρωθυπουργού

Κύπριος εκπρόσωπος: Φαίνεται πως έχουμε συμφωνία

Και ο Βέλγος πρωυθυπουργός γράφει στο Τουίτερ ότι υπάρχει συμφωνία!

 

Εμπλοκή σε δύο σημεία: Ρόλο ΔΝΤ και μεταφορά περιουσιακών στοιχείων – Μέσα στη νύχτα συνεχείς διακοπές για σύσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ – Συζήτηση για πρόγραμμα  «γέφυρα» μέχρι τέλος Αυγούστου

Στην τελική της ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε χθες λίγο πριν τις 6 το απόγευμα και ακόμα δεν έχει τελειώσει! Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ωρών οι διακοπές ήταν συνεχείς για να συναντηθούν κατ ιδίαν Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ. Σήμερα το πρωί αποχώρησε από τις διαβουλεύσεις ο Σλοβένος πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι μόνο ένα ζήτημα μένει ανοιχτό, αλλά και η Λιθουανή πρόεδρος που δήλωσε ότι η Σύνοδος έει σχεδόν τελειώσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας όλες αυτές τις ώρες βρίσκεται σε κλοιό αφόρητων πιέσεων. Στη Σύνοδο έγιναν συνεχείς συσκέψεις του έλληνα πρωθυπουργού με τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Τουσκ με κύριο μήνυμα είναι ότι για να υπάρξει σοβαρή πρόοδος και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Οι συζητήσεις πέρασαν απο πολλές φάσεις και σχεδόν έφτασαν μέχρι την ρήξη, χωρίς αυτό να έχει αποφευχθεί ακόμα ως ενδεχόμενο!

H εμπλοκή μετά και την τρίτη συνάντηση των «4» συνεχίζεται, με Ελλάδα και εταίρους να διαφωνούν σε δύο κρίσιμα θέματα:

– Στη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε εταιρία, υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας. Η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και δεν δέχεται την απαίτηση. «Θυμίζει δέκατο όγδοο αιώνα» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα σημείωνε ότι δεν υπήρχε αυτο το θέμα μέχρι χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες αναδεικνύεται και η εναλλακτική να υπάρξει μεταφορά των τίτλων της περιουσίας του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. στο fund στο Λουξεμβούργο, αλλά οι τίτλοι αυτοί να χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για την αποπληρωμή δόσεων της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα τρία χρόνια. «Οι λεπτομέρειες για το νέο ταμείο είναι ακόμα ανοιχτές. Μπορεί να μην είναι στο Λουξεμβούργο» αναφέρει ο δημοσιογράφος της El Mundo Πάμπλο Ροντρίγκεζ και διευκρινίζει ότι ενδέχεται να πρόκειται για ένα ποσό μέχρι 50 δισ. ευρώ. «Είδαμε πολλών ειδών περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων κτίρια, γη, εταιρεία ύδρευσης, ενέργειας. Αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη. Δεν πρόκειται για στοιχεία που πωλούνται γρήγορα» γράφει ο Ροντρίγκεζ, επικαλούμενος ευρωπαϊκή πηγή.

– Στο ρολο του ΔΝΤ κατά το διάστημα μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου. Η κυβέρνηση θέλει ένα κατά το δυνατον αμιγές ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δρα ως δανειστής της χώρας μέχρι το 2016 και όπως προβλέπει το αρχικό πρόγραμμα στη συνέχεια θα σταματήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα. Ενόψει του νέου προγράμματος όμως, υπάρχει διαφωνία ως προς τη συνέχεια ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά προτιμά να μην εμπλακεί περαιτέρω το ΔΝΤ, καθώς τα κόστη δανεισμού του είναι υψηλότερα από τον ESM, όμως οι εταίροι θέλουν την επιμήκυνση της παρουσίας του για να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Για το χρέος φαίνεται ότι παραμένει στο τραπέζι χωρίς αμφισβήτηση από τους ευρωπαίους εταίρους η αρχική διατύπωση του κειμένου, όπως την έθεσε η εληνική πλευρά περί συζήτησης για ρύθμιση σύντομα.

Όσο για το άλλο θέμα που ειχε προκαλέσει όλη νύχτα διαβουλεύσεις, περί απόσυρσης των «μονομερών ενεργειών» της κυβέρνησης δηλαδή των νομοσχεδίων της προηγούμενης περιόδου (για προσλήψεις, για ΕΡΤ, για δόσεις κλπ) οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εχουν υιοθετηθεί περίπλοκες διατυπώσεις, που δίνουν ευελιξία στην ελληνική πλευρά. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όμως στην ανακοίνωση θα υπάρχει ρητή αναφορά στη μη καταπάτηση των προηγούμενων μέτρων με την πρόσληψη νέων δημοσίων υπαλλήλων.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει δεκτές και έχουν προκαλέσει θετικά σχόλια από τους θεσμούς, υπάρχει όμως η απαίτηση να γίνουν περισσότερες κινήσεις.

Στη βάση της ανακοίνωσης του Eurogroup αλλά και με προσθήκες που προς το παρόν δεν είναι γνωστές, συζητείται η πιθανότητα ενός προγράμματος-«γέφυρας» με χρηματοδότηση από παλαιούς μηχανισμούς και διμερή δάνεια από άλλα κράτη-μέλη.

Από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση
Πιο συγκεκριμένα, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχουν διαθέσιμοι μηχανισμοί που διαθέτουν ικανούς πόρους, όπως ο παλαιός EFSM (Ευρωπαικός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), που ιδρύθηκε επι προεδρίας Μπαρόζο στις 9 Μαΐου 2010 και διαθέτει πόρους 13 δισ. ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού κράτους. Από εκεί θα μπορούν να αντληθούν περί τα δύο έως τέσσερα δισ. ευρώ, που, σε συνεργασία με άλλους πόρους, θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κράτους.

Επίσης, συζήτηση γίνεται για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, εκτός από τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ, τα γνωστά ως SMPs, που, καθώς χρειάζεται διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα, δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μέσω διμερών δανείων από άλλα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δοθούν επτά δισ. ευρώ, συν τα κέρδη από τα SNPs και ίσως αναζητηθούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης.

Προβληματικό σημείο στις συζητήσεις είναι το γεγονός πως πολλά κράτη-μέλη, ιδιαίτερα η Ολλανδία, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα Κοινοβούλιά τους, καθώς υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις στο εσωτερικό τους.

Τι θα γίνει με τον ELA
Κρίσιμη είναι και η αντίδραση της ΕΚΤ που, αν αξιολογήσει πως υπάρχουν ικανές συνθήκες για επανένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα, τότε θα χορηγήσει εκ νέου ρευστότητα (ELA) στις τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί σήμερα, καθώς για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστεί μια «ολική συμφωνία» από όλες τις πλευρές, κάτι που, βάσει των απαιτήσεων των θεσμών για υπερψήφιση νομοσχεδίων μέσα στην βδομάδα, αποκλείει το άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, συνεπικουρούμενη από συμμάχους, ζητά να υπάρξει σήμα προς την ΕΚΤ, για να ανοίξει και πάλι ο ELA.

H ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει την «ντρίμπλα» της Γερμανίας, που φέρεται να ρίχνει την ιδέα για ένα νέο Eurogroup την Τετάρτη, το οποίο θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στον ESM. Στόχος αυτής της «ντρίπλας» είναι να ξεκινήσει ο ELA μετά την Τετάρτη και όχι τη Δευτέρα, που θέλει η Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν: «Φύγαμε από τη φάση της κρίσης και πάμε στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων και δράσεων».

Η παράγραφος για το Grexit εχει βγει φυσικά από το κείμενο που συζητούν. Για την ακρίβεια, δεν συζητήθηκε ποτέ το συγκεκριμένο σημείο στη σύνοδο αυτή.

Η Γαλλία φέρεται να μιλά για τη δυνατότητα διμερών δανείων προς την Ελλάδα, με την ίδια να είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Δεν επιβεβαιώνει, ωστόσο, το Παρίσι.

O Σλοβένος πρωθυπουργός αποκάλυψε: Υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα ακόμη – Αποχώρησε και η Λιθουανή προέδρος και όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει συμφωνία απάντησε: «Σχεδόν, σχεδόν»

«Υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα ακόμη» δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μιρό Τσέραρ, αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα που είναι σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Πάντως ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν το «ανοιχτό θέμα» είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα ή η μεταφορά των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο Λουξεμβούργο.

Με μήνυμά του στο Twitter, o κ. Τσεράρ αποχώρησε από τις Βρυξέλλες διευκρινίζοντας ότι πρέπει να συναντήσει τον ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σλοβενία.

Εν τω μεταξύ, έπειτα αποχώρησε και η Λιθουανή προέδρος. Οταν ερωτήθηκε από το CNBC αν υπάρχει συμφωνία απάντησε: «Σχεδόν, σχεδόν».

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.