«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης στο επίκεντρο συνεδριάζει αυτή την ώρα το EuroWorking Group ενώ στις 4 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας». Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα. Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM και δεύτερον την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δισεκατομμυρίων ευρώ.

newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.