Χαιρετισμός Δημάρχου

Παγκόσμιο Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών»

Ρόδος, 8-12 Οκτωβρίου

Χαιρετισμός

Αγαπητέ κ. Yakunin,

Διακεκριμένοι επισκέπτες,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή να σας καλωσορίζω στις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», που διεξάγεται για 13η συνεχή χρονιά στο νησί της Ρόδου. Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, επιστημόνων και εκπροσώπων από τον πολιτικό βίο, από την κοινωνία των πολιτών και των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο διάλογος των πολιτισμών έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στον τομέα του διαπολιτισμικού διαλόγου.

ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ο κόσμος στον οποίο ζούμε βιώνει, αυτή την περίοδο, μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία του. Η παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, οι εμφύλιες συγκρούσεις και η βία,  η φτώχεια, οι κοινωνικές αναταραχές, οι μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμών, η κλιματική αλλαγή και η οικολογική καταστροφή έχουν αλλάξει τον κόσμο με τρόπους που ήταν αδιανόητοι μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Σε μια περίοδο λοιπόν μεγάλης αστάθειας ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, των ιδεών, των λαών και των εθνών είναι σήμερα πιο επίκαιρος και πιο σημαντικός από ποτέ.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που τα τελευταία χρόνια ο διάλογος αυτός ξεκινάει από την Ρόδο, καθώς δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να εξάρουμε τη σημασία της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών από το νησί της Ρόδου. Κατοικημένη από το 7,000 – 2,800 π.Χ. από τους Τελχίνες και στη συνέχεια από τους Αχαιούς και τους Δωριείς ιδρύονται τρεις πόλεις κράτη, η Ιαλυσός, η  Κάμειρος και η Λίνδος. Το 408 π.Χ., ιδρύεται η Πόλις της Ρόδου και έκτοτε το νησί εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά, εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα της Μεσογείου.

Η στρατηγική θέση του νησιού ανάμεσα στις θάλασσες του Αιγαίου, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου  προσέλκυε πάντοτε διάφορους λαούς και πληθυσμούς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της οικονομικής και πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.

Ειδικότερα, η μεσαιωνική πόλη, ένα ζωντανό μνημείο που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους του νησιού. Πληθώρα μεσαιωνικών κτιρίων, βυζαντινών εκκλησιών, μουσουλμανικών κτιρίων και εβραϊκών συναγωγών, συνυπάρχουν αρμονικά και συνθέτουν αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ Yakunin, και τα μέλη του Παγκόσμιου Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει ως στόχο να διατηρήσει και να προωθήσει τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας και της ανεκτικότητας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους επισκέπτες του τρέχοντος έτους και τους συμμετέχοντες του φόρουμ. Είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες του Φόρουμ κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ημερών θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και στην προαγωγή της επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο φόρουμ και ελπίζω να απολαύσετε τη διαμονή σας στη Ρόδο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.