Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας – Σοβαρές ελλείψεις στις τουριστικές περιοχές παρά  τις αυξημένες ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των χιλιάδων θερινών επισκεπτών

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η νησιωτική – και όχι μόνο- χώρα, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στις δημόσιες δομές υγείας.

Η ακτινογραφία των δομών του ΕΣΥ που έγινε πρόσφατα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι γεμάτη «σκιές», θλίβει και τρομάζει τους ειδικούς που πρέπει να κάνουν τη «διάγνωση» του βαρέως ασθενούς συστήματος της δημόσιας υγείας στη χώρα, αλλά και τους πολίτες που θα χρειαστεί να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη ή νοσηλεία.

Απογυμνωμένες υγειονομικά  οι περισσότερες περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας καλούνται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της περίθαλψης και της νοσηλείας τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των  χιλιάδων  θερινών επισκεπτών. Το υγειονομικό προσωπικό δίνει καθημερινά –άνιση- μάχη με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, προσπαθώντας να περιθάλψει τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννακό, το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 4.000 άτομα, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και αναμένεται να φύγουν την επόμενη διετία. Οι προσλήψεις, ωστόσο, τις οποίες εξαγγέλλουν δοθείσης ευκαιρία η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γίνονται με το σταγονόμετρο και είναι κυρίως προσλήψεις, που είχαν εγκριθεί μέχρι και το 2012. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν πως τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν εφέτος 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν – και στοιχειώνουν το ΕΣΥ- οι τριτοκοσμικές εικόνες: ασθενείς που διακομίζονται σε καρότσες οχημάτων αντί ασθενοφόρου στα Κέντρα Υγείας όπως έγινε πρόσφατα στην Εύβοια στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, σοβάδες που πέφτουν στα κεφάλια προσωπικού και ασθενών στα χειρουργεία και στις ΜΕΘ όπως στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μηχανήματα που είναι σε αχρησία είτε λόγω παλαιότητας είτε λόγω έλλειψης χειριστών, όπως στα νοσοκομεία της Λευκάδας ή της Ρόδου, αναλώσιμα «ταπεινά» μα τόσο σημαντικά για τη νοσηλεία που αίφνης γίνονται είδος πολυτελείας όπως τα γάντια – «τσιγαρόχαρτα» των νοσηλευτών στο Ιπποκράτειο ή τα σεντόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου που τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους.

Οι ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας είναι, δε, κοινός τόπος στις αμιγώς τουριστικές περιοχές. Βασικές ειδικότητες, όπως γενικοί γιατροί, παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι δεν υπάρχουν σε πληθώρα νησιών του Αιγαίου. Έλλειψη γενικών ιατρών ή παθολόγων καταγράφεται στα Κέντρα Υγείας Αίγινας, Γαλατά, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Ίου, Άνδρου, Πάτμου, Καρπάθου και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Λήμνου, Σύρου, Νάξου, Λειψών, Αγαθονησίου, Τήλου, Σύμης, Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίου, Σίφνου, Σικίνου, Αγκιστρίου, Πόρου. Στο νησί του Ιπποκράτη, στην Κω, δεν υπάρχει παιδίατρος στο ΕΣΥ – το ίδιο και σε άλλα νησιά, όπως η Σάμος, η Ικαρία, η Πάρος, η Σίφνος. «Οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση, ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση» λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο χάρτης των ελλείψεων και της ντροπής

Σε όλα τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορθοπεδικοί, μικροβιολόγοι είναι είδος σε ανεπάρκεια. Το ίδιο και οι αγροτικοί γιατροί στα περιφερειακά ιατρεία. Μάλιστα, συνολικά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα υπάρχουν 17 μικρά νησιά (άγονα) χωρίς αγροτικό γιατρό τα τελευταία τρία χρόνια. Η αγροτική γιατρός της Σίφνου, πάλι, κάνει συχνά το ταξίδι Σίφνο- Σύρο με όποια πλωτά μέσα είναι διαθέσιμα καθώς πρέπει να συνοδεύει τους ασθενείς που διακομίζονται στο νοσοκομείο της Σύρου.

Στο Γενικό νοσοκομείο Ρόδου τα μέτωπα είναι πολλά: αποδεκατισμένο το νοσηλευτικό προσωπικό είτε κάνει διπλοβάρδιες είτε ένας νοσηλευτής καλύπτει δύο κλινικές. Το φαρμακείο του νοσοκομείου λειτουργεί χωρίς φαρμακοποιό. Τα μηχανήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι εκτός λειτουργίας. Δεν υπάρχει ουρολόγος και πνευμονολόγος.

Αλλά και σε εκείνο της Κω η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών είναι ο κανόνας. Δεν υπάρχουν παιδίατρος, ουρολόγος, οδοντίατρος, πνευμονολόγος. «Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με  εξωτερικούς Ιδιωτικούς Παιδιάτρους οι οποίοι δίνουν την αγωγή για να την εκτελέσουν οι νοσηλεύτριες της Χειρουργικής  – Ορθοπεδικής -ΩΡΛ-Οφθαλμιατρικής  και της κατ’  όνομα  Παιδιατρικής  κλινικής» λέει ο κ. Δημήτρης Κουτρουβακάλης, γενικός σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ.

Στο Καστελόριζο, οι κάτοικοι μεταβαίνουν ακόμη και στην Τουρκία για απλές εξετάσεις. Παρότι το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού είναι εξοπλισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, εντούτοις αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες λόγω έλλειψης ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

Διαβάστε το θέμα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.